Image default
Οικονομία

N. Καραμούζης: Πώς θα χτίσουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα

Την ανάγκη της αντικατάστασης του αναποτελεσματικού σήμερα μοντέλου ανάπτυξης με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης από εννέα  κρίσιμους δυναμικούς πυλώνες ανάπτυξης, επισημαίνει ο πρόεδρος της Grant Thornton, Νίκος Καραμούζης, σε άρθρο του στο ένθετο του Βήματος “Εποχές”.

Η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου, μετατρέποντας τώρα την απειλή σε ευκαιρία, τη στασιμότητα σε δυναμική ανάπτυξη, πρέπει να είναι κεντρικός εθνικός μας στόχος, λέει ο Ν. Καραμούζης, παρουσιάζοντας τους κρίσιμους πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα:

Τις εγχώριες, ξένες και δημόσιες επενδύσεις, την οικονομική εξωστρέφεια, την πράσινη οικονομία και τον ενεργειακό μετασχηματισμό, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, την επιλεκτική υποκατάσταση εισαγωγών (π.χ. εισάγουμε σήμερα  300 εκατ. ευρώ φρέσκιας ντομάτας), τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης με επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού, τις βαθιές μεταρρυθμίσεις σε υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση και το επιχειρηματικό πλαίσιο, την αναβάθμιση του ρόλου της ναυτιλίας, με μετατροπή του Πειραιά σε σημαντικό παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο και της Ελλάδος σε κέντρο εγκατάστασης ξένων επιχειρήσεων και ελκυστικής κατοικίας ξένων επιχειρήσεων και πολιτών, τη σοβαρή αναβάθμιση της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, της τεχνολογικής οικονομίας και των διεθνών εμπορεύσιμων υπηρεσιών και τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων εξωστρεφών επιχειρήσεων με ενισχυμένους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

“Αυτή η νέα οικονομία προϋποθέτει τόλμη, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σχέδιο προτεραιοτήτων, χρονοδιάγραμμα, τεχνοκρατική επάρκεια, κλαδικές και τομεακές πολιτικές, επιμερισμό ευθυνών και αυστηρή εποπτεία και παρακολούθηση”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Grant Thornton. Όπως προσθέτει, μας βοηθά το τρέχον ευνοϊκό νομισματικό περιβάλλον στην Ευρώπη με υψηλή ρευστότητα, ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού και ελεγχόμενο μέσω παρεμβάσεων, χαμηλό κόστος δανεισμού του δημοσίου.

Επιπροσθέτως, η Κυβέρνηση διαθέτει και μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά, το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, New Generation EU, και τα σημαντικά ποσά που σχεδιάζεται να διατεθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια (ενδεικτικά 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 10 δισ. ευρώ σε δάνεια) και το νέο εγκεκριμένο ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ. “Τα “θηριώδη” αυτά ποσά αν κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις, με ένα συντηρητικό πολλαπλασιαστή εισοδήματος π.χ. 2, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 100 δισ. ευρώ νέου ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, μετασχηματίζοντας ουσιαστικά την οικονομία και τις συνθήκες απασχόλησης και ευημερίας.

“Αυτούς τους πολύτιμους πόρους δεν πρέπει και δεν θα μας επιτραπεί ξανά να τους σπαταλήσουμε. Πρέπει να τους διεκδικήσουμε οργανωμένα, βάσει ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων και να τους αξιοποιήσουμε για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, την αναβάθμιση των υποδομών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αύξηση των επενδύσεων και τη διαμόρφωση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, επιτοκίων δανεισμού, ασφαλιστικών εισφορών και κόστους ενέργειας”, τονίζει ο Ν. Καραμούζης.

Χρειάζεται ένα τολμηρό άλμα από την Κυβέρνηση

Ο Ν. Καραμούζης εκτιμά ότι χρειάζεται επίσης ένα τολμηρό άλμα από την Κυβέρνηση για να υπερβεί τη γραφειοκρατία, επιλέγοντας ταχύτερες και αντισυμβατικές, αλλά διαφανείς διαδικασίες αποφάσεων, όπως συνέβη π.χ. με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επιπροσθέτως των παραπάνω πρωτοβουλιών, τα εργαλεία πολιτικής που προσφέρονται για την υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου είναι τα ακόλουθα :

– Ένα μακροχρόνιο σχέδιο σημαντικών δημοσίων επενδύσεων και συν-επενδύσεων με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) στις οικονομικές και κοινωνικές υποδομές και την ψηφιακή αναβάθμιση,

– Ένα ελκυστικό πλαίσιο  για την επίτευξη ενός επενδυτικού σοκ δεκάδων δις ευρώ, με προσέλκυση ιδιωτικών και ξένων επενδύσεων, που θα ξεπερνούν συνολικά το 20% του ΑΕΠ ετησίως τα επόμενα χρόνια ,

– η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αναπτυξιακή αξιοποίηση της μεγάλης δημόσιας περιουσίας,

– η προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση,

– η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος απασχόλησης SURE ,των αναπτυξιακών νόμων και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως,

– ένα νέο αναπτυξιακό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που θα συμπεριλαμβάνει χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις και εξορθολογισμό δημοσίων δαπανών, διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πρόσβαση στις αγορές,

– η ανάληψη μέτρων ενίσχυσης της αξιοπιστίας μας, με μετρήσιμο όφελος στο κόστος δανεισμού και στην προσέλκυση επενδύσεων.

– η ενίσχυση του εγχώριου υγιούς ανταγωνισμού, της σταθερότητας πολιτικής, θεσμών και κανόνων και η  διαμόρφωση πλέγματος κοινωνικής προστασίας, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή που αποτελεί ισχυρό επενδυτικό και αναπτυξιακό στοιχείο στις σύγχρονες δημοκρατίες.

-η υλοποίηση διαρθρωτικών πολιτικών που οδηγούν σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού και ενέργειας.

“Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις, οι πόροι και η ευκαιρία να αλλάξουμε τη χώρα. Χρειαζόμαστε την πολιτική βούληση να αλλάξουμε οριστικά τη μορφολογία, την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι μεγάλες ευκαιρίες στη ζωή, την οικονομία και την πολιτική πορεία μιας χώρας και μιας ηγεσίας δεν είναι ένας κλειστός κύκλος γύρω τους. Είναι ένα τραίνο που θα περάσει μπροστά μας. Ή θα επιβιβασθούμε ή θα το χάσουμε οριστικά. Αν και τώρα μείνουμε στον σταθμό περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία ίσως να μην ξανάρθει ποτέ….”, καταλήγει ο πρόεδρος της Grant Thornton.

Σχετικα αρθρα

e-ΕΦΚΑ: Επανένταξη των πληγέντων από την πανδημία στις 120 δόσεις

admin

Λάθη από τον πρώτο επανυπολογισμό συντάξεων

admin

Handelsblatt : Βρετανικές εταιρείες ενέργειας στα πρόθυρα της κατάρρευσης – Η κυβέρνηση αρνείται τη διάσωση

admin

Καθηγητής Εργατικού Δικαίου: «Ο νέος νόμος αναγνωρίζει την ύπαρξη freelancers στις ψηφιακές πλατφόρμες»

admin

Κομισιόν: Εξετάζεται το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για τις τιμές ενέργειας

admin

ΤτΕ – Σημαντική αύξηση 139,7% κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 7μηνο

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

2,8 εκατ. οι τουρίστες στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Ποιες αγορές στήριξαν τις ταξιδιωτικές εισπράξεις

admin

ΟΕΕ- μελέτη: Πώς τεχνητή νοημοσύνη και blockchain οδηγούν σε αύξηση των θέσεων εργασίας

admin

Είναι η Evergrande η «κινεζική Lehman Brothers»;

admin

Β. Κικίλιας: Ενδεχομένως να φτάσουμε και τα 12 δισ. ευρώ έσοδα φέτος από τον Τουρισμό

admin