Image default
Επιχειρήσεις

Τι συμβαίνει με την Wirecard; Τώρα λέει ότι τα €2 δισ. που «εξαφανίστηκαν» μπορεί…. να μην υπήρχαν ποτέ

Η γερμανική εταιρεία πληρωμών Wirecard ανακοίνωσε σήμερα ότι το ποσό που είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι χάθηκε από τους λογαριασμούς της (1,9 δισ. ευρώ) μπορεί απλά να μην υπήρξε ποτέ.

Την Παρασκευή η εταιρεία δήλωσε δεν θα ανακοινώσει τις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις καθώς αδυνατεί να εντοπίσει το ποσό – μαμούθ σε μετρητά με αποτέλεσμα την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, Μάρκους Μπράουν, αλλά και τη μαζική έξοδο των μετόχων της που οδήγησε σε σαρωτικές απώλειες τη μετοχή. Η παραίτηση του CEO έγινε όταν οι έρευνες για τα «χαμένα» ποσά έφτασαν σε αδιέξοδο στις Φιλιππίνες.

Την Κυριακή, η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι κανένα ποσό δεν φάνηκε να μπαίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις για το 2019 και το α’ τρίμηνο του 2020.

Όπως ανακοίνωσε «το διοικητικό συμβούλιο της Wirecard αξιολογεί βάσει περαιτέρω εξέτασης ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην υπάρχουν υπόλοιπα τραπεζικού λογαριασμού ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

Τα «εξαφανισμένα» χρήματα αντιστοιχούν σχεδόν το 1/4 του συνολικού ισολογισμού της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζει να συζητά τη χορήγηση γραμμής χρηματοδότησης με τράπεζες, καθώς και μια τρέχουσα συμφωνία που πρόκειται να λήξει στο τέλος αυτού του μήνα.

Ανέφερε επίσης ότι εξετάζει αρκετά πιθανά σχέδια για τη διάσωσή της, όπως περικοπές κόστους, αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της και πώληση ή κλείσιμο τμημάτων της επιχείρησης.

Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά από μια σειρά άρθρων στους Financial Times πέρυσι με επίκεντρο φερόμενες λογιστικές παρατυπίες στις ασιατικές δραστηριότητες της Wirecard.

Τα χρήματα που έλειπαν έπρεπε να κρατηθούν σε λογαριασμούς σε δύο ασιατικές τράπεζες και είχαν διατεθεί για «διαχείριση κινδύνων», ανέφερε η εταιρεία.

Η παραίτησητου διευθύνοντος συμβούλου της Wirecard την Παρασκευή έγινε όταν ελεγκτής της EY αρνήθηκε να υπογράψει τους λογαριασμούς για το 2019 λόγω ελλειπόντων κεφαλαίων.

Η Wirecard εντάχθηκε στον γερμανικό δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dax 30 πριν από δύο χρόνια. Εκείνη την εποχή, είχε αποτιμηθεί στα 24 δισ. ευρώ, αλλά οι μετοχές της έχουν καταρρεύσει τις τελευταίες ημέρες δίνοντάς της μια αποτίμηση κάτω των 3 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

INTRALOT: Εντείνει τις προσπάθειες για συμφωνία με τους ομολογιούχους

admin

ΙΑΣΩ: Στο 90,08% το ποσοστό της OCM και των συντονισμένων μετόχων

admin

Ιασώ: «Ανέβηκε» στο 90,08% το ποσοστό της OCM

admin

INTRALOT: Κλειστά χαρτιά για τις συζητήσεις με τους ομολογιούχους

admin

Εστίαση: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις – Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ένταξης

admin

ΕΣΕΕ: Ζητά Πρόγραμμα επιδότησης του Λιανεμπορίου

admin

ΑΚΤΩΡ: Υπεγράφη η σύμβαση που θα φέρει το φυσικό αέριο σε Ξάνθη και Δράμα

admin

Attica Bank: Έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων-H μετοχή επανήλθε σε διαπραγμάτευση

admin

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επιβάλλει κανόνες συμμόρφωσης η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμου

admin

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δάνεια επενδυτικού σκοπού από 25.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ

admin

«Γρηγόρης»: Γιορτάζει τα 50 με εντυπωσιακή αναβάθμιση των καταστημάτων του

admin

ΕΒΕΠ: Ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής διάστασης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

admin