Image default
Ευρώπη

Παραμένουν αποστάσεις για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα

Ευρωπαίοι και Κινέζοι είχαν μια “ειλικρινή” συνομιλία για τις διαφορές τους αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ και τις εμπορικές τους σχέσεις στη διάρκειας μιας τηλεδιάσκεψης κορυφής.

Οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών εξέφρασαν στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ “την έντονη ανησυχία τους” για την πρώην βρετανική αποικία, όπου το Πεκίνο σκοπεύει να εφαρμόσει έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια.

Σήμερα το Πεκίνο επέκρινε τις δηλώσεις αυτές.

“Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ είναι μια εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση σε αυτό το θέμα”, αντέδρασε ο υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών Ουάνγκ Λουτόνγκ.

Ο Ουάνγκ επίσης χαρακτήρισε “αβάσιμες κατηγορίες” τις δηλώσεις των Βρυξελλών περί “επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην Κίνα.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕ είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στις “αυθαίρετες κρατήσεις” του Σουηδού εκδότη Γκούι Μινχάι και δύο Καναδών, του Μάικλ Κόβριγκ και του Μάικλ Σπέιβορ, οι οποίοι συνελήφθησαν λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη στον Καναδά της κόρης του ιδρυτή της Huawei και υψηλόβαθμου στελέχoυς της κινεζικής εταιρείας Μενγκ Ουάνγκζου.

Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύονται από την Κίνα. Τέλος επεσήμαναν την απογοήτευσή τους για την απουσία προόδου στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Οι συνομιλίες χθες διήρκησαν έξι ώρες, όμως η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση.

“Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε διάλογο με την Κίνα για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά υπάρχουν διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα”, εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Η Κίνα είναι ένας εμπορικός εταίρος, ένας οικονομικός ανταγωνιστής, ένας συστημικός αντίπαλος”, επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η σχέση μας δεν είναι εύκολη”, παραδέχθηκε.

Ευρωπαίοι και Κινέζοι ελπίζουν να υπογράψουν πριν το τέλος του 2020 μια συμφωνία για τη προστασία των επενδύσεων, οι διαπραγματεύσεις για την οποία διαρκούν καιρό.

“Έχουμε ανάγκη για περισσότερη φιλοδοξία από την πλευρά της Κίνας για να καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία πριν το τέλος του έτους”, παραδέχθηκε η φον ντερ Λάιεν.

“Αναμένουμε από τις κινεζικές αρχές δεσμεύσεις για τις κρατικές εταιρείες και τη διαφάνεια για την παροχή βοήθειας και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας”, εξήγησε.

“Διαφορετικά είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε ένα άλλο χαρτί, αυτό της υπεράσπισης των συμφερόντων μας”, τόνισε.

Σχετικα αρθρα

Διπλωματικές πηγές: Καταλυτικός ο ρόλος του ελληνικού ΥΠΕΞ στη δήλωση της ΕΕ για τα Βαρώσια

admin

ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση για τη δήλωση Μπορέλ για τα Βαρώσια

admin

Στον «αέρα» η Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Δράμας με την αρωγή της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.

admin

Μπορέλ: «Έντονη καταδίκη» της ΕΕ για τις «απαράδεκτες ανακοινώσεις» Ερντογάν-Τατάρ για τα Βαρώσια

admin

Στο 50% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου το ποσοστό των Ελλήνων που εργάζονται στις ΤΠΕ

admin

ΓΣ της ΔΣΟ: Κοινές δράσεις των Ορθοδόξων για το Μέλλον της Ευρώπης

admin

Μπάιντεν: Τέλος της «αποστολής μάχης» στο Ιράκ

admin

Φον ντερ Λάιεν: Επετεύχθη ο στόχος εμβολιασμού του 70% τουλάχιστον με μία δόση

admin

futureu.europa.eu – Η πύλη για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (βίντεο)

admin

Η μοναξιά στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η πανδημία

admin

Μητσοτάκης: Σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής η αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Europol: Η πρωτοβουλία «No More Ransom» τους κλείνει 5 χρόνια και αποκτά νέο ιστότοπο

admin