Image default
Αγορές

Ισχυρά ανοδικό κλείσιμο σε Wall Street και πετρέλαιο

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης οι τρεις μεγάλοι δείκτες της Wall Street.

Ανοδικά κινούνται οι μεγάλοι δείκτες της Wall Street κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πέμπτης, παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομική ανάκαμψη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ αναμένεται μία πολύ χειρότερη πτώση του ΑΕΠ κατά το τρέχον τρίμηνο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το διεθνές επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται  επίσης από την πρόθεση των ΗΠΑ, να επιβάλουν δασμούς σε αγαθά αξίας 3,1 δισ. δολαρίων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τροφοδοτώντας νέους φόβους για την αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στο κοινωνικό μέτωπο αφού σχεδόν 1,48 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουνίου, αριθμός ελαφρώς μικρότερος, συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα σήμερα εγκρίθηκε από τη Γερουσία πρόταση για επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους για το ενδεχόμενο παραβίασης της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, στον απόηχο των έντονων διεργασιών γύρω από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας.

Στα θετικά νέα της ημέρας ασφαλώς συγκαταλέγεται η ενίσχυση των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 15,8 το Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου.

Στις συναλλαγές της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,18% στις 25.745,60 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,14% στις 3.085,10 μονάδες ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα, σημειώνοντας κέρδη 1,09% στις 10.017,00 μονάδες. 

Κέρδη για το πετρέλαιο

Με κέρδη κλείνουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη παρά την αρχική επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Το κλίμα της συνεδρίασης διαμόρφωσε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Γραφείου Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ την Τετάρτη, ότι σε εβδομαδιαία βάση, τα εγχώρια αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, γεγονός που άσκησε πιέσεις στο αργό.

Στο χρηματιστήριο των εμπορευμάτων το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 2,66% στα 39,10 δολάρια το βαρέλι ενώ και το Brent παρουσιάζει κέρδη 2,68% στα 41,39 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά ο χρυσός

Απώλειες για το χρυσό κατέγραψε το κλείσιμο της συνεδρίασης με οριακή πτώση 0,15% και την τιμή να διαμορφώνεται στα 1.772,80 δολάρια ανά ουγγιά, μειωμένη κατά 2,50 δολάρια από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κινήθηκε σε ένα εύρος από τα 1.764,35 στα 1.779,50 δολάρια.

Κέρδη και για τα υπόλοιπα μέταλλα με τον άργυρο να σημειώνει άνοδο 1,34% στα 17.907 δολάρια ανά μετρικό τόνο και το χαλκό να παρουσιάζει κέρδη 0,51% στα 2.664 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα βασικά εμπορεύματα η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε σημαντικές απώλεις 7,65% στα 1.534 δολάρια ανά φυσική ατμόσφαιρα και το αμερικανικό σιτάρι να καταγράφει άνοδο 0,85% στα 485,12 δολάρια το μπουσέλ.

Απώλειες για το ευρώ

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψε το ευρωπαϊκό νόμισμα στις βασικές ισοτιμίες. Σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο το ευρώ εμφανίζει πτώση 0,25% στα 1,1221 δολάρια ανά ευρώ. Στην ισοτιμία με τη βρετανική λίρα, η τιμή διαμορφώνεται στις 0,9031 στερλίνες ανά ευρώ, μειωμένη κατά 0,29%.

Απώλειες εμφανίζει επίσης η ισοτιμία του ευρώ με το ρούβλι και την τουρκική λίρα. Σε σχέση με το ρούβλι η πτώση κατά 0,48% διαμορφώνει την ισοτιμία στα 77,4875 ρούβλια ανά ευρώ, ενώ παρόμοια πτωτική πορεία σημειώνει η ισοτιμία με τη λίρα Τουρκίας και την πτώση 0,23% να καθορίζει την τιμή στις 7,6919 λίρες ανά ευρώ.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί η ανοδική πορεία της στερλίνας σε σχέση με το δολάριο, η οποία παρουσιάζει οριακή ενίσχυση 0,06% στα 1,2426 δολάρια ανά βρετανική λίρα.

Σχετικα αρθρα

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές, με… αμερικανική βοήθεια

admin

Wall Street: Διπλό ρεκόρ στον απόηχο των θετικών μάκρο

admin

Ανοδικό rebound για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Οι ανησυχίες παραμένουν

admin

Τα θετικά μάκρο φέρνουν νέα ρεκόρ στη Wall Street

admin

Ευρωπαϊκές αγορές: Συγκρατημένες ενόψει της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας

admin

Μικρές διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

admin

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

admin

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της BoE

admin

Προσεκτικό ξεκίνημα στη Wall Street-Προς νέο ρεκόρ ο Nasdaq

admin

Επιφυλακτικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

admin