Image default
Αγορές

Μικρά κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Ανοδικά χρυσός και εμπορεύματα

Η μεταβλητότητα κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καταβάλλουν προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα που καλλιεργεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού παγκοσμίως, μετά το πτωτικό άνοιγμα των σημερινών συνεδριάσεων.

Η έξαρση των κρουσμάτων σε σειρά από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία αλλά και η επανεμφάνιση κρουσμάτων σε χώρες της Ασίας κλόνισαν το επενδυτικό κλίμα. Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για υπέρβαση των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων παγκοσμίως και την επαναφορά περιοριστικών μέτρων σε πολιτείες των ΗΠΑ, διάχυτη είναι η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα που θα επιβραδύνει κι άλλο την οικονομική επανάκαμψη.

Η πανδημία έχει προκαλέσει, τουλάχιστον 500.000 θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Πανεπιστήμιου Τζονς Χόπκινς καθώς και με βάση τις καταμετρήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και του -, οι οποίες βασίζονται σε επίσημες πηγές.

Παράλληλα, την επενδυτική απαισιοδοξία μετριάζουν τα στοιχεία για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταναλωτών και επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη στις 75,7 μονάδες, από 67,5 το Μάιο.

Σε αυτά τα πλαίσια, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 0,50% στις 12.150 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 με αύξηση 0,63% διαμορφώνεται στις 6.203,35 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσιάζει κέρδη 0,42% στις 4.928,55 μονάδες.

Ανοδική πορεία καταγράφουν και οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB παρουσιάζει ισχυρή άνοδο κατά 1,26% στις 19.367,50 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 παρουσιάζει ανάλογη εικόνα, ενισχυόμενος κατά 0,80% στις 7.235 μονάδες. Οριακή πτώση 0,02% παρουσιάζει στη Λισαβόνα ο PSI 20 στις 4.358,8 μονάδες.

Απώλειες καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Μόσχας στη Ρωσία. Ο MOEX παρουσιάζει πτώση 0,39% στις 2.751,02 μονάδες ενώ ο RTSI με μείωση 0,80% διαμορφώνεται στις 1.237,02 μονάδες. Στην Κωνσταντινούπολη, ο BIST 100 ενισχύεται κατά 0,82% στις 115,592,2 μονάδες.

Ανοδικό γύρισμα για το πετρέλαιο

Παρά τις πρωινές απώλειες κερδών σε ανοδική τροχιά φαίνεται πως επιστρέφουν οι τιμές του πετρελαίου. Σημειώνεται πως η έναρξη της συνεδρίασης κατέγραψε απώλειες άνω του 2% για το αργό.

Το κλίμα μεταβάλλεται παρά την πίεση που δέχεται από την παγκόσμια έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Στους παράγοντες που επιδρούν θετικά στις τιμές του πετρελαίου εντάσσεται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το MartketWatch, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος – που μετράει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και νοικοκυριών – αυξήθηκε στις 75,7 μονάδες, από 67,5 τον Μάιο.

Σε άλλες ειδήσεις της ημέρας, θετικό αντίκτυπο ασκεί στις τιμές του μαύρου χρυσού, η είδηση της πώλησης του πετροχημικού τομέα του βρετανικού κολοσσού BP στην εταιρεία Ineos του δισεκατομμυριούχου Τζιμ Ράτκλιφ έναντι 5 δις δολαρίων.

Παράλληλα, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) δήλωσε ότι υπήρξαν διεθνείς συνομιλίες για τον τερματισμό του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου, που έχει επιβληθεί από τον Ιανουάριο λόγω της εμφύλιας σύγκρουσης που διεξάγεται.

Σε αυτά τα πλαίσια το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,12% στα 38,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,90% στα 41,28 δολάρια το βαρέλι.

Οριακή διακύμανση για το χρυσό

Συγκράτηση της τιμής καταγράφει ο χρυσός μετά το δυναμικό πρωινό ξεκίνημα της εβδομάδας. Τα συμβόλαια παραγώγων του χρυσού για το μήνα Αύγουστο στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου διαμορφώνονται στα 1785,25 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας οριακή πτώση 0,01%.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι καταγράφει πτώση 0,78% στα 18,023 δολάρια ανά μετρικό τόνο ενώ ο χαλκός κινείται ανοδικά κατά 0,41% στα 2,670 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα εμπορεύματα, το φυσικό αέριο παρουσιάζει σημαντικά κέρδη 6,28% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1,641 δολάρια ανά φυσική ατμόσφαιρα. Τέλος, το αμερικανικό σιτάρι ενισχύεται κατά 0,63% στα 477 δολάρια το μπουσέλ.

Σε θέση ισχύος το ευρώ

Τη στήριξη του ευρωπαϊκού νομίσματος εξασφαλίζει η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη για το μήνα Μάιο. Το ευρώ εμφανίζεται ενισχυμένο σε όλες τις βασικές ισοτιμίες.

Σε σχέση με το δολάριο, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,57% στα 1,1280 δολάρια. Στην ισοτιμία του με τη βρετανική λίρα, το ευρώ παρουσιάζει άνοδο 0,64% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,9158 ευρώ ανά στερλίνα. 

Αναφορικά με την τουρκική λίρα, το ευρώ καταγράφει κέρδη 0,55% στις 7,7327 λίρες ανά ευρώ. Τέλος στην ισοτιμία του με το ρούβλι, το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,84% στα 78,9925 ρούβλια ανά ευρώ.

Στις ισοτιμίες του δολαρίου, το αμερικανικό νόμισμα εμφανίζει κέρδη 0,16% απέναντι στη στερλίνα (1,2313 δολάρια ανά βρετανική λίρα), ενώ η τιμή του σε σχέση με το γιεν ενισχύεται κατά 0,14% στα107,38 γιεν ανά δολάριο.

Σχετικα αρθρα

Συνεχίστηκε η «κατρακύλα» στη Wall Street- «Βουτιά» για Dow Jones

admin

Κλυδωνισμοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Ο αντίκτυπος της Fed στις αγορές

admin

Στο «κόκκινο» η Wall Street- «Βουτιά» για τον Dow Jones

admin

Χωρίς κατεύθυνση οι ευρωαγορές- Οριακές μεταβολές

admin

Παρέμειναν τα σύννεφα της Fed πάνω από τις ασιατικές αγορές

admin

Στη δίνη των προβλέψεων της Fed παρέμεινε η Wall Street

admin

«Ισοπαλία» αγοραστών και πωλητών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Wall Street: «Καταιγισμός» από μάκρο και προβλέψεις ανησυχεί τους επενδυτές

admin

H Fed «κοκκίνισε» την Ασία, πιέζει και την Ευρώπη

admin

Η Wall Street υποδέχθηκε με απώλειες το «σινιάλο» της Fed

admin

Ευρωαγορές: Κοντά στο ιστορικό υψηλό του ο STOXX 600

admin

Ασθενικό ξεκίνημα της Wall Street περιμένοντας το «σινιάλο» της Fed

admin