Image default
Οικονομία

Το σχέδιο Τζόνσον για την ανάκαμψη της Βρετανίας : «Θα χτίσουμε, θα χτίσουμε, θα χτίσουμε»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει σήμερα σε ομιλία του το σχέδιό του για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κοροναϊού, υποσχόμενος επιτάχυνση επενδύσεων ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών σε υποδομές.

Επανεκκινεί σταδιακά

Η Βρετανία έκλεισε το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής της δραστηριότητας για σχεδόν τρεις μήνες εν μέσω απειλής η Covid-19 να τεθεί εκ ελέγχου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες για να κρατήσει στη ζωή επιχειρήσεις και να περιορίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Σήμερα, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα επανεκκινεί σταδιακά, ο Τζόνσον προσπαθεί να αφήσει πίσω τις επικρίσεις για τον κυβερνητικό χειρισμό της πανδημίας, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας και την αναμόρφωση της χώρας.

«Αυτή είναι μια κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί απολύτως όχι μόνο να νικήσει τον κοροναϊό, αλλά να χρησιμοποιήσει αυτήν την κρίση για να αντιμετωπίσει επιτέλους τις μεγάλες άλυτες προκλήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών αυτής της χώρας», θα πει ο Τζόνσον στην ομιλία του.

Θα κάνει συγκρίσεις μεταξύ της φιλοδοξίας του και του προγράμματος «New Deal» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ν. Ρούσβελτ της δεκαετίας του 1930, το οποίο περιελάμβανε σειρά δημοσίων έργων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακάμψουν από τη Μεγάλη Υφεση.

«Επανάσταση στις υποδομές»

Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας δείχνει ότι οι δαπάνες για υποδομές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν.

Το έργο για νέα γραμμή μετρό στο κεντρικό Λονδίνο είναι εκτός προϋπολογισμού και έχει καθυστερήσει, όπως και η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας σύνδεσης βορρά-νότου, και μετά από δεκαετίες συζητήσεων για την επέκταση του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο, το έργο παραμένει σε τέλμα εξαιτίας προσφυγών.

Στην ομιλία του ο βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι 5 δισεκατομμύρια λίρες επενδύσεων σε νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους και άλλα έργα θα επιταχυνθούν για τη στήριξη θέσεων εργασίας και για να πυροδοτηθεί «επανάσταση στις υποδομές».

Δεν είναι σαφές αν θα δεσμευτούν επιπλέον χρήματα, με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί να μην επαναλάβει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων των Συντηρητικών που απάντησαν στην οικονομική κρίση 2007-2009 περικόπτοντας δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να δώσουν προτεραιότητα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και τη μείωση του χρέους.

«Ανοικοδομήστε καλύτερα»

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019 με μεγάλη διαφορά, πριν το πλήγμα της πανδημίας, με τη δέσμευση να αντιμετωπίσει τις ανισότητες σε ολόκληρη τη Βρετανία και να δαπανήσει περισσότερα για την υγεία, την εκπαίδευση και την αστυνόμευση, δοκιμάζοντας τα όρια της φήμης του κόμματός του για δημοσιονομική σύνεση.

Παρά την κρίση που, όπως εκτιμάται, εκτοξεύει το άνοιγμα στα 300 δισ. λίρες για οποιαδήποτε δημοσιονομικά σχέδια είχε, ο Τζόνσον επιθυμεί να δείξει ότι δεν υπαναχωρεί.

«Θα χτίσουμε, θα χτίσουμε, θα χτίσουμε», θα πει σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Ανοικοδομήστε καλύτερα, ανοικοδομήστε πιο οικολογικά, ανοικοδομήστε πιο γρήγορα και κάντε το με τον ρυθμό που απαιτεί αυτή η στιγμή» σημειώνεται στην ομιλία του.

-


-

Σχετικα αρθρα

Γερμανία : Έπαινοι οικονομικού Ινστιτούτου για το επενδυτικό πρόγραμμα των Πρασίνων

admin

Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ: Κορωνοϊός, εμπόριο, κλίμα τα βασικά θέματα

admin

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έρχονται σε ανακωχή για την 17ετή εμπορική διαμάχη της Boeing-Airbus

admin

Γερμανία: Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός – Στο 2,5%

admin

Οι περιορισμοί χαλαρώνουν, οι πωλήσεις της H&M αυξάνονται

admin

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση 1,25 δισ. δολάρια σε μικροπιστωτές θα ανακοινώσει η Χάρις

admin

ΟΤΟΕ: Πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη

admin

Θ. Σκυλακάκης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο ταχύτερης ανάκαμψης

admin

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανακοίνωσαν Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία

admin

Η ΕΕ θα αποσύρει αυτή την εβδομάδα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Αμερικανούς

admin

Προϋπολογισμός: Αύξηση των εσόδων τον Μάιο

admin

Superleague: Κάνει πίσω η Νova…

admin