Image default
Πρώτο Θέμα

Ευρώπη:Η στιγμή της αλήθειας!

Η κρίση COVID-19 δημιούργησε ένα άνοιγμα για ισχυρότερη συλλογική ευρωπαϊκή δράση. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να καταλάβουν ότι τα αιτήματα των ψηφοφόρων σε ολόκληρη την ήπειρο για μεγαλύτερη συνεργασία δεν αντικατοπτρίζουν την όρεξη για τη δημιουργία θεσμών, αλλά μάλλον μια βαθύτερη ανησυχία για την απώλεια ελέγχου σε έναν επικίνδυνο κόσμο.

Όταν ο COVID-19 έπληξε την Ευρώπη και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους στην εσωτερική εξορία, πολλοί απέκτησαν από μια βαθιά αίσθηση μοναξιάς. Αυτό αντανακλούσε όχι μόνο μια λαχτάρα για επανένωση με φίλους και συγγενείς, αλλά και ένα ευρύτερο συναίσθημα ότι οι χώρες τους ήταν αβοήθητες και εγκαταλελειμμένες απέναντι στην παγκόσμια πανδημία. Αυτή η αίσθηση απόρριψης επηρεάζει βαθιά τις ατομικές ψυχές και τις κοσμοθεωρήσεις των πολιτών της Ευρώπης.

Αυτό είναι το κύριο εύρημα ενός πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων σε 11.000 άτομα σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες – Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία – που αντιπροσωπεύουν μαζί τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ σε πληθυσμό. Παραδόξως, η δημοσκόπηση της ECFR δείχνει ότι η απουσία βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη μέλη κατά την πρώτη φάση της κρίσης οδήγησε σε συντριπτική απαίτηση για συντονισμένη δράση της ΕΕ – τόσο για να βοηθήσουν τις χώρες να ανακάμψουν από την κρίση όσο και να τους εξοπλίσουν για να επιβιώσουν στην κόσμο δημιουργεί η πανδημία.

Η έρευνα της ECFR αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται εντελώς απογοητευμένοι κατά τη διάρκεια της κρίσης από θεσμικά όργανα της ΕΕ, πολυμερείς οργανισμούς και τους στενότερους εταίρους της Ευρώπης. Περίπου το 63% των ερωτηθέντων στην Ιταλία και το 61% στη Γαλλία δήλωσαν ότι η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της πανδημίας.

Σε τρεις χώρες – τη Δανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία – η πλειοψηφία των πολιτών δήλωσε ότι η γνώμη τους για τις ΗΠΑ είχε επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, μια άποψη που είχε μια μεγάλη μειονότητα στην Ιταλία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Αυτή η επιδείνωση των αντιλήψεων των ΗΠΑ φαίνεται να αντικατοπτρίζει κάτι περισσότερο από απλώς την αποδοκιμασία του Προέδρου Donald Trump. Αναμφίβολα, πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν την χαοτική απάντηση της Αμερικής στο COVID-19 και αναρωτιούνται πώς μπορεί να στηριχθεί μια χώρα που αγωνίζεται να βοηθήσει για να προστατεύσει τη Δύση.

Ταυτόχρονα, πάνω από το 60% των Γάλλων και Δανών ερωτηθέντων, και σχεδόν οι μισοί από αυτούς που ρωτήθηκαν στη Γερμανία, ισχυρίζονται ότι έχουν μισήσει στην Κίνα. Πράγματι, εκτός από την Ισπανία και τη Βουλγαρία, μια πληθώρα ερωτηθέντων σε κάθε χώρα κατηγορεί την Κίνα για το ξέσπασμα της κρίσης του κοροναϊού στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το τρέχον άγχος των Ευρωπαίων τροφοδοτεί μια νέα επιθυμία για κοινή δράση. Περίπου το 63% όλων των ερωτηθέντων (συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας σε καθεμία από τις εννέα χώρες που ερωτήθηκαν) πιστεύουν ότι η τρέχουσα κρίση έδειξε την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ.

Πριν από την πανδημία, η ευρωπαϊκή πολιτική φαινόταν συχνά να καθορίζεται από αντίθετα στρατόπεδα εθνικιστών και παγκοσμιοποιητών. Ωστόσο, η ψηφοφορία μας δείχνει ότι η κρίση COVID-19 έχει ξεπεράσει τη διάκριση μεταξύ των δύο. Πολλοί εθνικιστές έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα έθνος-κράτος δεν μπορεί να σωθεί μόνος του, ενώ οι παγκοσμιοποιητές αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι δεν θα υπάρξει ποτέ μια τέλεια διεθνής τάξη ενώ ο Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping είναι στην εξουσία.

Ως αποτέλεσμα, και οι δύο ομάδες διερευνούν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα δημιουργίας καντιανικής ουτοπίας βασισμένης σε κανόνες στην Ευρώπη. Επειδή ούτε η εθνικιστική περικοπή ούτε η παγκόσμια συνεργασία θα βοηθήσουν στην αποτροπή της επόμενης κρίσης, ανοίγει ένας νέος χώρος για την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων.

Πράγματι, το 52% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του ECFR θέλουν μια πιο ενοποιημένη ανταπόκριση της ΕΕ σε παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις, το 46% υποστηρίζει αυξημένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ και το 41% ​​προτιμά να ωθήσει τις εταιρείες να παράγουν περισσότερα ιατρικά εφόδια εντός της ΕΕ, ακόμη και αν Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές. Και στις εννέα χώρες, το ποσοστό των ερωτηθέντων που υποστηρίζουν περισσότερη δράση για την κλιματική αλλαγή ως αποτέλεσμα της πανδημίας υπερβαίνει το ποσοστό που προτιμά λιγότερο.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι εάν ένας πόλεμος εμπορίου και τεχνολογίας θέσει σε κίνδυνο την παγκοσμιοποίηση, τότε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενότητα – συμπεριλαμβανομένης της μορφής του προτεινόμενου σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ – προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για τη διαφύλαξη των οικονομιών και των αξιών τους. Αντί να κηρύττει απλώς τα πλεονεκτήματα μιας πιο πράσινης οικονομίας, η Ευρώπη μπορεί να ορίσει μια τιμή για τον άνθρακα και να χρησιμοποιήσει φόρους προσαρμογής στα σύνορα για να πείσει τους άλλους να πληρούν τα πρότυπα της ή να απορροφήσουν το κόστος. Ομοίως, η ψηφιακή ατζέντα και τα σχέδια της ΕΕ για φόρο ψηφιακών υπηρεσιών ενδέχεται να αναγκάσει τους παγκόσμιους γίγαντες τεχνολογίας να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Οι εθνικές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που εδρεύουν στις Βρυξέλλες συνειδητοποιούν ότι η κρίση COVID-19 δημιούργησε ένα άνοιγμα για ισχυρότερη συλλογική ευρωπαϊκή δράση. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να καταλάβουν ότι τα αιτήματα των ψηφοφόρων σε ολόκληρη την ήπειρο για μεγαλύτερη συνεργασία δεν αντικατοπτρίζουν την όρεξη για τη δημιουργία θεσμών, αλλά μάλλον μια βαθύτερη ανησυχία για την απώλεια ελέγχου σε έναν επικίνδυνο κόσμο.

Η Ευρώπη είναι πλέον μια κοινότητα αναγκαιότητας και όχι επιλογής. Και οι ψηφοφόροι βλέπουν όλο και περισσότερο την ΕΕ ως εργαλείο ενίσχυσης, παρά αποδυνάμωσης, της εθνικής κυριαρχίας.

Το γαλλο-γερμανικό σχέδιο ανάκαμψης που παρουσιάστηκε τον Μάιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός κρίσιμου νέου κεφαλαίου της ευρωπαϊκής ιστορίας. Όμως, η οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής και ενοποιημένης Ευρώπης θα απαιτήσει από τους ηγέτες του μπλοκ να προσαρμόσουν τα επιχειρήματά τους με τρόπο που να συνδέεται με – και όχι να απωθεί – την Ευρώπη.

Σχετικα αρθρα

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin

Πανδημία: Η νέα παλαιά καθημερινότητα της Δανίας

admin

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΘ ΤΟΥ 2021-Δρ.Χ.Βλάδος

admin

Γερμανικές εκλογές, ελληνικές προσδοκίες

admin