Image default
Οικονομία

Η Βρετανία οδεύει προς τη σφοδρότερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,2% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 – πρόκειται για τη σφοδρότερη ύφεση που έχει σημειωθεί εδώ και περισσότερα από 41 χρόνια – καθώς οι άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην εθνική παραγωγή από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Νέα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) αποκαλύπτουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 6,9% για τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι όταν επιβλήθηκε το lockdown, ο μήνας βρισκόταν μόλις εννιά ημέρες πριν την εκπνοή του.

Οι αρχικές εκτιμήσεις η ONS έκαναν λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 2% για το πρώτο τρίμηνο συνολικά και 5,8% για τον Μάρτιο.

Νέα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι το «λουκέτο» σε μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα είχε ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στην κατανάλωση από ό,τι εκτιμούσε αρχικά η ONS. Η μείωση 2,2% ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 1979.

Σφοδρές επιπτώσεις σε κάθε τομέα

Με τους πολίτες να αδυνατούν να ξοδέψουν τους μισθούς τους, η ONS αναφέρει ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2,7% μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2019 και του πρώτου τριμήνου του 2020. Αγγίζοντας τα 9,5 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας, ήταν η μεγαλύτερη ονομαστική μείωση που έχει καταγραφεί, με τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο να είναι εκείνοι των αυτοκινήτων, της εστίασης, της φιλοξενίας, της ένδυσης και της υπόδησης.

Διακρίνοντας τις επιπτώσεις ανά τομέα, η ONS ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα το βίωσε ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί το 80% της παραγωγής της βρετανικής οικονομίας. Η μείωση της τάξης του 2,3% για το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,4 μονάδες υψηλότερη από την αναμενόμενη. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5% – κυρίως ως αποτέλεσμα του λουκέτου σε εργοστάσια – ενώ το κλείσιμο των εργοταξίων οδήγησε σε μείωση 1,7% στην οικοδομή.

Αύξηση των αποταμιεύσεων

Η ONS σημειώνει επίσης ότι υπήρξε αύξηση της αναλογίας αποταμίευσης των νοικοκυριών – δηλαδή του ποσοστού του εισοδήματος που οι πολίτες επέλεξαν να μην ξοδέψουν – από το 6,6% στο 8,6% για το πρώτο τρίμηνο.

Οι κρατικές δαπάνες, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, μειώθηκαν κατά 4,1% για το πρώτο τρίμηνο, αντανακλώντας την μειωμένη χρήση των δημόσιων υπηρεσιών ως αποτέλεσμα των κλειστών σχολείων και της αναβολής των μη επιτακτικών υγειονομικών εργασιών.

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά για τη βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της. Η πρώτη εκτίμηση της ONS τον Απρίλιο είχε καταλήξει ότι ο πρώτος πλήρης μήνης lockdown είχε ως αποτέλεσμα πτώση της παραγωγής άνω του 20%.

Ο Τζόναθαν Άθοου, αναπληρωτής εθνικός στατιστικολόγος στην ONS τονίζει: «Η λεπτομερέστερη εικόνα μας για την οικονομία του πρώτου τριμήνου έδειξε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε λίγο περισσότερο σε σχέση με την αρχική μας εκτίμηση. Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη τριμηνιαία ύφεση από το 1979».

«Οι πληροφορίες της κυβέρνησης δείχνουν ότι οι υγειονομικές δραστηριότητες μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε. Όλοι οι κύριοι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο, καθώς άρχισαν να γίνονται ορατές οι επιπτώσεις της πανδημίας».

«Η σφοδρή μείωση των καταναλωτικών δαπανών στα τέλη Μαρτίου οδήγησε σε σημαντική αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών».

- www.theguardian.com


-

Σχετικα αρθρα

Αίγυπτος: Επικύρωσε τη συμφωνία με την Κύπρο για την αποφυγή διπλής φορολογίας

admin

Ο πληθωρισμός και οι αβεβαιότητες στις αγορές, οδηγούν στον χρυσό

admin

Τελευταία ευκαιρία για τα 100.000 ευρώ στις startups

admin

ΟΑΕΔ: Ξανά στο προσκήνιο οι καθαρίστριες

admin

Κορωνοϊός: 2.098 νέα κρούσματα, 30 θάνατοι, 365 σε ΜΕΘ

admin

Ώθηση στη βιομηχανία μαρμάρου μέσω της υπόγειας εξόρυξης στα κοιτάσματα του Βώλακα

admin

Ιταλία: Καταρρέουν οι διαπραγματεύσεις με την UniCredit για τη Monte dei Paschi

admin

Φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα – Ζημιές εκατομμυρίων σε τουρισμό, κίνδυνος για τραπεζικά δάνεια και εισοδήματα

admin

Νέες συνομιλίες της Κομισιόν με Βρετανία για τις άδειες στους Γάλλους αλιείς

admin

Ποια Παρασκευή θα είναι η «Black Friday»

admin

Το Brexit διατάραξε το εμπορικό ισοζύγιο Μεγ. Βρετανίας-Ε.Ε. σύμφωνα με νέα μελέτη

admin

Σαουδική Αραβία: Ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco δεσμεύεται για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050

admin