Image default
Οικονομία

Τζεντιλόνι: Η επόμενη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση είναι να γίνει πλήρης χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.29

-

Εύσημα στην ελληνική πλευρά για το συνεκτικό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που έχει εφαρμοστεί απέδωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η επόμενη πρόκληση για την ελληνική Κυβέρνηση είναι να γίνει πλήρης χρήση των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι για την ανάπτυξη.

Αυτό θα απαιτήσει πολύ ξεκάθαρους στόχους, προγραμματισμό και ορόσημα, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) (European Semester e-Conference on Greece: Stimulating a recovery through investments, digital transformation and green economy).

Ο Επίτροπος είπε ότι για την Ελλάδα είναι μία αφορμή για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και για να διασφαλίσει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για να υλοποιήσει επενδύσεις οι οποίες θα κάνουν την οικονομία πιο καινοτόμα και ανταγωνιστική.

Ως παράδειγμα είπε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο φορολογικό πεδίο, να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στη δημόσια διοίκηση, να επιταχυνθεί το σύστημα της Δικαιοσύνης και να γίνουν παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Επίσης θα πρέπει να επιταχυνθεί η ψηφιακή μετάβαση σε όλα τα πεδία αλλά και να γίνουν τομές στο κοινωνικό πεδίο, δεδομένης της υψηλής ανεργίας και των προκλήσεων που προκάλεσε το lockdown στην Ελλάδα.

“Θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις μέγιστες συνέργειες με το πρόγραμμα της μετάπρογραμματικής εποπτείας για να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση της κυβέρνησης”, είπε.

Ο κ. Τζεντιλόνι εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Σημείωσε ότι η επιτυχία είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, η οποία αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες κατά την προσπάθεια εξόδου από την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θέλει να δείξει πως, αυτή τη φορά, θα υπάρχει μία ισχυρή και επιτυχής κοινή ανταπόκριση και η Ελλάδα θα δείξει “ότι είμαστε σε διαφορετικό κεφάλαιο”.

Είπε ακόμη ότι το νέο σχέδιο πρέπει να αποφασισθεί “σε εβδομάδες, όχι σε μήνες” και επισήμανε ότι “δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο κύκλο προγραμμάτων προσαρμογής”.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία θεώρησε επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και το 2021 για να μην γυρίσει η οικονομία σε νέα διπλή  ύφεση.

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε, από την πλευρά του, ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μία κρίση χωρίς προηγούμενο. Αναφέρθηκε στη νέα πρόταση και στα πλεονεκτήματά της.

Μίλησε για ρεαλιστικές συνεκτικές προτάσεις τις οποίες διαμορφώνει η ελληνική πλευρά. Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα μέτρα των 24 δισ. ευρώ και επισήμανε ότι η πιθανή αύξηση τους συνδέεται με την πορεία της κρίσης, αλλά και με το δημοσιονομικό χώρο. Προανήγγειλε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες – εβδομάδες θα ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για το ζήτημα των νέων μέτρων στήριξης.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ελλάδα για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό, το οποίο πρέπει να κλείσει. Ανέλυσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, των τραπεζών και των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων, προαναγγέλλοντας και μία σειρά από νομοσχέδια που θα έρθουν έως στο τέλος Ιουλίου στο στη Βουλή. Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να συζητηθούν και να αποφασισθούν ανά την ΕΕ κοινοί κανόνες και για το 2021.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας επισήμανε, τέλος, ότι το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία σημαντική στιγμή λόγω των αποφάσεων οι οποίες αναμένεται να ληφθούν στην Ευρώπη.

Καμπανάκι Κοστέλο για απορρόφηση κονδυλίων

Και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο συμφώνησε με τον Επίτροπο Τζεντιλόνι ότι το μεγαλύτερο στοίχημα πλέον για την Ελλάδα είναι η δυνατότητα του δημοσίου τομέα να απορροφήσει τα κονδύλια τα οποία θα αποφασιστούν. 

Επισήμανε δε την ανάγκη να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές, αλλά και να ισορροπήσουν, καθώς αυτή τη στιγμή δίνεται πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στο τομέα των υπηρεσιών.

Υπάρχει  ζήτημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είπε, και το κρίσιμο θέμα είναι το επενδυτικό κενό.

Οι επενδύσεις ως αναλογία του ΑΕΠ δεν έχουν επιστρέψει στα πιο κρίσης επίπεδα. “Οι συνολικές επενδύσεις είναι μεταξύ 7% και 8% πιο κάτω από αυτό που βλέπουμε σε άλλες κράτη-μέλη της ΕΕ”, ανέφερε.

Το νέο σχέδιο προσφέρει τους πόρους για να κλείσει αυτό το επενδυτικό κενό. Το ευρωπαϊκό εξάμηνο θα είναι το όχημα μέσα στο οποίο επόμενα χρόνια θα υλοποιείται το σχέδιο ανάκαμψης, είπε. Επίσης έκανε ειδική μνεία στο θέμα των κόκκινων δανείων και ανέλυσε τους τομείς παρέμβασης για την πράσινη και για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Σχετικα αρθρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Τέλη Αυγούστου οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

ΕΚΤ: Επιβράδυνση των χορηγήσεων δανείων σε επιχειρήσεις τον Μάιο

admin

Κρατικός Προϋπολογισμός: Έλλειμμα 10,8 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο μεταξύ Ιανουαρίου- Μαΐου

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.»

admin

ΤτΕ: Αύξηση για τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατά 359 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2021

admin

Οι αερομεταφορείς και η επιχείρηση «σώστε το καλοκαίρι»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 30/6

admin

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Τι αλλάζει στο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας το β’ εξάμηνο φέτος

admin

Στα ύψη οι τιμές ρεύματος χονδρικής

admin

Η παραλλαγή Δέλτα απορυθμίζει τον τουρισμό

admin

Σύνοδος Κορυφής: Επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις – Περιορισμοί στα ταξίδια αν αυξηθούν τα κρούσματα

admin