Image default
Οικονομία

Χωρίς έξτρα εποπτεία τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι 4 άξονες της Αθήνας

Εχει ανάψει η συζήτηση για τα κεφάλαια του Ταμείο Ανάκαμψης αν και ακόμα εκκρεμεί η πολιτική έγκριση σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17 Ιουλίου.

Σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν η Κομισιόν και το ΙΟΒΕ, τοσοι οι συμμετέχοντες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης συμφώνησαν πως οι νέοι πόροι αποτελούν ευκαιρία και πρόκληση ως προς την αποτελεσματική απορρόφησή τους.

Η Αθήνα δηλώνει σε όλους τους τόνους πως υπάρχει ήδη σχεδιασμός για τους κλάδους και τις προτεραιότητες οι οποιες είναι η πράσινη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενίσχυση της απασχόλησης.

Όπως διαβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι , στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ, χωρίς περαιτέρω εποπτεία θα δοθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ο κ. Τζεντιλόνι χαρακτήρισε πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες με το υφιστάμενο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να αποφευχθεί έξτρα βάρος για την κυβέρνηση ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπος υπογραμμίζοντας πως ευρύτερα για όλες τις χώρες δεν συζητείται η σύνδεση του πακέτου με μακροοικονομικά μέτρα.

Είναι μία αφορμή όπως τόνισε, η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και για να διασφαλίσει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για να υλοποιήσει επενδύσεις.

Επεσήμανε ότι το νέο Ταμείο πρέπει να αποφασιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων και όχι σε μήνες. Θεώρησε επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και το 2021 για να μην γυρίσει η οικονομία σε νέα διπλή ύφεση.

Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως βασικό αίτημα των πολιτών είναι να μην σπαταληθούν τα χρήματα που θα λάβουμε και γι αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή.

Ο κ. Πατέλης μίλησε, ακόμη, για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση αυτή εξελέγη πριν από έναν χρόνο προτάσσοντας ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Γνωρίζετε ότι μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο έχουν ψηφισθεί 80 νομοσχέδια ενώ πάνω από 20 ακόμη έχουν δρομολογηθεί η κατάθεση τους; Δύσκολα θα βρείτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να συμβαίνει κάτι ανάλογο», σημείωσε.

Ενώ αναφέρθηκε εν τάχει σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης: την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή μεταρρύθμιση, τις επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, και την υποστήριξη της απασχόλησης και της κατάρτισης.

Από τη πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μία κρίση χωρίς προηγούμενο και έκανε λόγο για ρεαλιστικές προτάσεις τις οποίες διαμορφώνει η ελληνική πλευρά και επισήμανε ότι η πιθανή αύξηση των μέτρων στήριξης συνδέεται με την πορεία της κρίσης και με το δημοσιονομικό χώρο.

Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν κοινοί δημοσιονομικοί κανόνες και για το 2021.

Για το στοίχημα να απορροφήσει η Ελλάδα τα κονδύλια μίλησε και ο γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Οι συνολικές επενδύσεις είναι μεταξύ 7% και 8% πιο κάτω από αυτό που βλέπουμε σε άλλες κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι το νέο σχέδιο προσφέρει τους πόρους για να κλείσει αυτό το επενδυτικό κενό.

Επίσης ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού δήλωσε πως η αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας, η ενίσχυση των επενδύσεων και η έμφαση στη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη είναι οι βασικοί στόχοι της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στην ανάγκη να εφαρμοστεί το σωστό μείγμα πολιτικής αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


-

Σχετικα αρθρα

Στην Πολωνία ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης

admin

Εστίαση: Θετικά μηνύματα από τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας

admin

Πώς τα εμβόλια εκτόξευσαν τα κέρδη τα φαρμακευτικών εταιριών

admin

Ακίνητα: Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών

admin

Λιγότεροι περιορισμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

admin

Νήσος Τζέρσεϋ: Το Ναυτικό κατά των Γάλλων ψαράδων στέλνει ο Τζόνσον

admin

Η Ευρώπη στην εποχή του «Taxonomy»: Κλείνει τη ροή χρηματοδότησης σε 13 ρυπογόνες δραστηριότητες.

admin

Wall Street: Επιστροφή στα ρεκόρ με ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

admin

Αναθεωρείται ο προϋπολογισμός του 2021

admin

Χρ. Μεγάλου: Ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης άνω του 4% το 2021 και τα επόμενα χρόνια

admin

Γερμανία: Βιώσιμη οικονομία με πράσινες επενδύσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ

admin

Πως υπολογίζεται η αξία ακινήτου που κληρονομείται για τον φόρο κληρονομιάς

admin