Image default
Οικονομία

Αναδρομικά : Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ – Πώς θα επιστραφούν

Αναδρομικά 10 μηνών για κύριες και επικουρικές συντάξεις έρχονται για όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο για αυτούς που έχουν κάνει αγωγές διεκδίκησης επιστροφών των παράνομων μειώσεων, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)

Αύριο, Παρασκευή, εκτός απροόπτου αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή 3,9 δισ. ευρώ σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους.

Η απόφαση αφορά στις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που έγιναν σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους και κυρίως σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012 καθώς επίσης και στα δώρα, τα οποία καταργήθηκαν το 2012 για το σύνολο των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των νομικών, η απόφαση του ΣτΕ θα αφορά σε αναδρομικά για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Τα ποσά που διεκδικούν

Συγκεκριμένα τα ποσά που διεκδικούν είναι: 1,7 – 1,9 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν στις περικοπές σε κύριες και επικουρικές που έγιναν σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και κυρίως σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012 και 2 δισ. ευρώ  από τα «δώρα» που καταργήθηκαν το 2012 και αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια.

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά την πιλοτική δίκη που διεξήχθη στις 10 Ιανουαρίου 2020 και αφορούσε τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, αφενός, για ποσά συντάξεων που παρεκρατούντο ως μνημονιακές περικοπές, αφετέρου, τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, παρότι οι περικοπές αυτές είχαν κριθεί ως αντισυνταγματικές με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του ίδιου Δικαστηρίου το 2015.

Κουτρουμάνης στο MEGA: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει την απόφαση του ΣΤΕ

Σχολιάζοντας το ζήτημα των αναδρομικών στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση θα αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει την απόφαση που θα εκδώσει το ΣΤΕ. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθούν εφάπαξ τα ποσά των αναδρομικών, θα δοθούν σε δόσεις» σημείωσε.

Για το αν θα καταβληθούν χρήματα σε όλους τους συνταξιούχους ή μόνο σε όσους προσέφυγαν, ο πρώην υπουργός, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «θα το λύσει πολιτικά το θέμα».

Παράλληλα, επισήμανε, ότι τα ποσά που θα δοθούν στους συνταξιούχους (περί τα τέσσερα δις), εφόσον βγει θετική απόφαση από το ΣτΕ, δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η αύξηση της ανεργίας, έχει προκαλέσει μια μείωση εσόδων της τάξης 300 εκατομμυρίων το μήνα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία ακόμα το αντέχουν. Εάν όμως συνεχιστεί και του χρόνου αυτό, θα έχουμε πρόβλημα» εξήγησε, σχετικά με τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι εκκρεμούν περί τις 168 χιλιάδες νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, ενώ έκανε λόγο πως « η προσωρινή σύνταξη δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ψηφιακή σύνταξη, η οποία όπως είπε, έως τώρα αφορά συγκεκριμένες ομάδες και δεν έχει μεγάλο εύρος υλοποίησης.


-

Σχετικα αρθρα

Με τις ψήφους της ΝΔ, στην Ολομέλεια η τροποποίηση της σύμβασης Δημοσίου – ΟΛΠ

admin

Μεγαλόπνοη ταξιδιωτική παραγωγή της Ευρώπης για την Ελλάδα, έχει τίτλο «Ζήτω η φέτα»

admin

Attica Bank: 4 ή 6 οι μη δεσμευτικές προσφορές για την ΑΜΚ

admin

Ιταλία: Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν σταμάτησαν την έκρηξη τιμών για φως και φυσικό αέριο

admin

Βουλή: Δυσφορία εφοπλιστών-δημάρχων και φορέων για την Cosco και την τροποποίηση της σύμβασης

admin

Κ. Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες της οικονομικής διπλωματίας

admin

«Viva la feta»- Άρχισαν τα γυρίσματα μεγάλης Βελγικής ταξιδιωτικής παραγωγής στη Σίφνο

admin

Διπλό ρεκόρ στις καταθέσεις – Πάνω από το ιστορικό υψηλό του 2009

admin

Πετρέλαιο: Εκτοξεύτηκε η τιμή του Μπρεντ

admin

Χ. Μεγάλου: Τρεις λόγοι αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

admin

Brexit: Η ΕΕ αποδέσμευσε 5,4 δισ. ευρώ για βοήθεια στα κράτη μέλη

admin

ΗΠΑ: Γέλεν και Πάουελ θα προειδοποιήσουν τη Γερουσία για επιβράδυνση της ανάκαμψης λόγω Δέλτα

admin