Image default
Οικονομία

Bloomberg: Το συμβιβαστικό σχέδιο Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα συμβιβαστικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να προτείνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως μεταδίδει το -, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Σαρλ Μισέλ θα παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση, την επόμενη εβδομάδα, επιχειρώντας να γεφυρώσει τα χάσματα.

Οι χώρες της ΕΕ παραμένουν διχασμένες αναφορικά με το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην οικονομική ανάκαμψη των χωρών μετά την πανδημία, ενώ οι προοπτικές για συμφωνία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της 17-18ης Ιουλίου είναι αβέβαιες.

Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προτείνει να διατηρηθεί το ύψος του πακέτου που πρότεινε η Κομισιόν, αλλά ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε αν θα αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων – 500 δισ. ευρώ έναντι 250 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το -, ο Σαρλ Μισέλ θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα το 70% του συνολικού πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης να διανεμηθεί βάσει της πρότασης της Κομισιόν και το 30% να μοιραστεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι όροι που θα συνδέονται με την εκταμίευση των πόρων θα ενισχυθούν, επίσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην κλιματική και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μισέλ θα προτείνει στην ομάδα των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ, με επικεφαλής την Ολλανδία – που θέλουν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις επιχορηγήσεις – επιστροφές που θα μειώσουν τα ποσά που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την έγκρισή τους για τη συμφωνία.

Κάνοντας μία ακόμη παραχώρηση στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, ο Μισέλ θα προτείνει περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ για επτά έτη. H πρόταση αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που ωφελούνται περισσότερο από τις αγροτικές επιδοτήσεις του προϋπολογισμού.

Συνολικά, ο Μισέλ θα προτείνει οι χώρες να δεσμεύσουν πόρους για τα σχέδιά τους και άλλα τρία χρόνια για να τους δαπανήσουν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Θα υπάρχουν, επίσης, ασφαλιστικές δικλείδες κατά της διολίσθησης από τους δημοκρατικούς κανόνες σε κράτη – μέλη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η πρόταση του Μισέλ, σύμφωνα με το -, θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε, βέβαια, το ενδεχόμενο να χρειαστεί και άλλη Σύνοδος αυτό τον μήνα για να γεφυρωθούν τα χάσματα των χωρών. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση σε αυτό το στάδιο.


-

Σχετικα αρθρα

Έλλειψη ημιαγωγών στη βιομηχανία

admin

DBRS: Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας – Η τέταρτη εν μέσω πανδημίας

admin

Ιταλός επιχειρηματίας χαρίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ στους υπαλλήλους του

admin

«Να μην ισχύσει ακόμη η ηλεκτρονική ταυτότητα» ζητούν ιδιοκτήτες-συμβολαιογράφοι-κατασκευαστές

admin

Το TAXISnet φεύγει, το MyAADE ήρθε

admin

Dieselgate: «Ξέρει την κάθε βίδα ο πρώην CEO της VW που αρνείται τις κατηγορίες»

admin

Deutsche Welle – Απλοποιούνται οι ταξιδιωτικές οδηγίες στην Αγγλία

admin

ΞΕΕ – Τα νέα μέλη του ΔΣ που προέκυψαν μετά από ηλεκτρονικές εκλογές

admin

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Σήμερα οι πληρωμές 8,08 εκατ. ευρώ σε 37.240 δικαιούχους

admin

Ryanair: Επιθετική επέκταση στην Ουκρανία θέλει ο Ο’ Λίρι

admin

Πάνω από 77 δισ. ευρώ η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

admin

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

admin