Image default
Οικονομία

Διαφωνίες για το ισχυρό όπλο της Λαγκάρντ στους κόλπους της ΕΚΤ

Το πρώτο μεγάλο τεστ «πειθαρχίας» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται σε εξέλιξη. Το κορυφαίο όπλο της Κριστίν Λαγκάρντ- το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ύψους 1,2 τρισ. ευρώ- δεν αμφισβητείται. Ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει συμφωνία ως προς τη διάρκειά του. Αρκετά στελέχη προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να μείνει σε ισχύ για πολύ, την ώρα που η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ στέλνει μήνυμα ότι τα στηρίγματα θα διατηρηθούν για όσο χρειαστεί. 

Όπως σχολιάζουν αναλυτές στο - οι διαφωνίες αυτές θα μπορούσαν να ενταθούν και να εξελιχθούν ακόμη και σε δημόσιες αντιπαραθέσεις όταν θα αρχίσουν οι οικονομίες της Ευρωζώνης να ανακάμπτουν από την βαθύτατη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Αξιωματούχοι ανέφεραν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο ειδησεογραφικό δίκτυο ότι θα μπορούσε να δημουργηθεί «ρήγμα». Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Ήδη έχουν αρχίσει διαφοροποιήσεις στις δημόσιες δηλώσεις, με πιο ενδεικτικές εκείνες ανάμεσα στον Γενς Βάιντμαν της Γερμανίας και τον Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό της Γαλλίας. Άλλα στελέχη της ΕΚΤ έχουν επίσης κάποιες ενστάσεις, αλλά αποφεύγουν προς το παρόν να μιλήσουν δημόσια, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που επικαλείται το -.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα πιστώνεται την θωράκιση της Ιταλίας, της χώρας που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τον νέο κορωνοϊό όταν ξέσπασε η πανδημία, αλλά και εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο χρέος μετά την Ελλάδα, από τις επιθέσεις των αγορών. Το κόστος δανεισμού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ διατηρήθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο συνέβη και με της Ελλάδας, καθώς στο πρόγραμμα εντάχθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είναι στο 1,15% και του αντίστοιχου ιταλικού στο 1,19%. 

– 

Σχετικα αρθρα

Εμπορικοί δορυφόροι: Η συνήθεια που έγινε…«λατρεία»

admin

Μπορεί η εργασία να είναι καλύτερη μετά τον Covid-19;

admin

Κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού η Κρήτη – Θα υποδέχεται τουρίστες μέχρι τον Νοέμβριο

admin

Κικίλιας – Συμφωνίες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προβολή νέων ελληνικών προορισμών

admin

Αναδρομικά για 130.000 συνταξιούχους την Τετάρτη

admin

Φορολογικές δηλώσεις – Διορθώσεις λαθών στο έντυπο Ε9

admin

Οι ρυθμίσεις που κλείνουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία

admin

Ν. Υόρκη: Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil

admin

ΟΠΕΚΑ: Επισκέψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού ξεκινά η διοικητής

admin

Πέτσας για ΔΕΗ: Από 1,40 ευρώ η μετοχή το 2019 έφτασε σήμερα κοντά στα 8- Κανείς δεν ξεπουλάει τίποτα

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ- Η άντληση κεφαλαίων θα μειώσει τις τιμές ρεύματος

admin

De facto παρέμβαση της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων

admin