Image default
Οικονομία

Κίνα : Κλείσιμο χρηματιστηρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών

Το κινεζικό χρηματιστήριο έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, αφού τα τελευταία στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δείχνουν ότι ο τομέας των υπηρεσιών επεκτείνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών.

Οι μετοχές στη Σαγκάη σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση ότι ο δείκτης PMI Caixin/Markit συνεχίζει να αναρρώνει από το χειρότερο σημείο που άγγιξε τον Φεβρουάριο, όταν ήταν σε εφαρμογή και τα αυστηρότερα μέτρα του lockdown.

Ο PMI αυξήθηκε από τις 55 μονάδες για τον Μάιο στις 58,4 για τον Ιούνιο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα μετά από την άνοιξη του 2010. Κάθε μέτρηση που ξεπερνά το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη, και οι αναλυτές αναφέρουν ότι η υψηλή απόδοση του κινεζικού τομέα υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει το 60% της οικονομίας της ζώρας, δείχνει ότι το νέο ξέσπασμα κοροναϊού στο Πεκίνο είχε περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάκαμψη της χώρας.

Ο δείκτης CSI 300 των σημαντικότερων εταιρειών της Κίνας αυξήθηκε κατά 2% την Παρασκευή για να κλείσει στις 4,419 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει κλείσει από τον Ιούνιο του 2015.

Δεν επηρέασαν οι φόβοι για δεύτερο κύμα

Σύμφωνα με την Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, αναλύτρια στην Swissquote Bank, «οι ανησυχίες για δεύτερο πανδημικό κύμα δεν είχαν πρακτικές επιπτώσεις στον δείκτη PMI, πράγμα που αποτελεί πολύ θετική είδηση για τους επενδυτές».

Οι νέες εξαγωγικές δραστηριότητες του τομέα υπηρεσιών επεκτάθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο μετά από αύξηση της διεθνούς ζήτησης, όπως δείχνει ο PMI. Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν οι εκκρεμείς εργασίες, οδηγώντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.

«Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι η ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών κερδίζει έδαφος», εξηγούν οι αναλυτές της Nomura, η οποία πρόσφατα επικαιροποίησε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του κινεζικύ ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο στο 2,6% από το 1,2% που είχε προβλέψει αρχικά. «Ωστόσο προειδοποιούμε ότι η ορμή της ανάκαμψης θα μπορούσε να ανακοπεί κατά τους επόμενους μήνες».

Παρά την αύξηση της δραστηριότητας, οι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν τις περικοπές, με την απασχόληση να σημειώνει συρρίκνωση για πέμπτο συναπτό μήνα τον Ιούνιο – και μάλιστα με πιο ραγδαίους ρυθμούς σε σχέση με τον Μάιο. Η Κίνα παραμένει σε τροχιά για την μικρότερη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών φέτος, καθώς η βαθιά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία μείωσε τη διεθνή ζήτηση αγαθών.

- www.theguardian.com


-

Σχετικα αρθρα

Ισραήλ: Αεροπορικές εταιρίες ξεκίνησαν τις απευθείας πτήσεις προς το Μαρόκο

admin

ΥΠΕΡΓ: Τι καταβάλλεται από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την περίοδο 26- 30 Ιουλίου

admin

ΥΠΟΙΚ: Στην άτυπη συνεδρίαση του Ecofin αύριο ο Χρ. Σταϊκούρας

admin

Στην Airbus κλίνει η Ita που διαδέχεται την Alitalia

admin

Πριν το sold out οι κατοικίες στο Ελληνικό

admin

«Ελλάδα 2.0»: 180.000 – 200.000 θέσεις εργασίας, σε 4 πυλώνες

admin

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η «ιστορική ευκαιρία» του ευρωπαϊκού νότου

admin

e-ΕΦΚΑ: Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες

admin

Ενοικίαση πισίνας για βουτιές στην πόλη

admin

Συμβουλές αύξησης πλούτου δια στόματος Μπάφετ

admin

Έκπτωση φόρου για e-πληρωμές σε 18 κατηγορίες επαγγελματιών

admin

ΑΑΔΕ-Επιχείρηση «Βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή-μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά-φάντασμα

admin