Image default
Οικονομία

Πώς θα γίνει η νέα αίτηση χορήγησης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο2

-

Έως τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή “αιτήσεων χορήγησης” από τις 100.000 επιχειρήσεις οι οποίες δικαιούνται  να λάβουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 2. Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ πήρε αριθμό ΦΕΚ χθες το βράδυ.

Γενικά, αναμένεται πως θα παραμείνει – όπως και στον πρώτο κύκλο προκήρυξης στον οποίο διανεμήθηκαν 600 εκατομμύρια ευρώ – ο όρος  για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης έως το τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια προθεσμία εξετάζεται να ισχύει και για τον τρίτο κύκλο ο οποίος θα ξεκινήσει τον Αύγουστο λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία τζίρου και για τον μήνα Ιούνιο και Ιούλιο.

Να σημειωθεί πως πλέον επιλέξιμες είναι και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τους κανόνες της ΕΕ ως προβληματικές. Στον 3ο κύκλο, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπάρξει νέα διεύρυνση και στις εταιρείες οι οποίες δεν έχουν προσωπικό αλλά ούτε και ταμειακή μηχανή (στον 2ο κύκλο που τρέχει τώρα ήταν επιλέξιμες εταιρείες χωρίς προσωπικό αλλά με ταμειακή μηχανή).

Όπως ανέφερε  ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τα πρώτα στοιχεία από τον 2ο κύκλο αιτήσεων ενδιαφέροντος έδειξαν πως το 50% των αιτήσεων έγινε από τις μικρές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους που όμως διαθέτουν ταμειακή μηχανή. Συνολικά έκαναν αίτηση 139.041 επιχειρήσεις από τις οποίες περίπου 100.000 ήταν επιλέξιμες γιατί σε αυτές καταγραφόταν μείωση τζίρου. Στις υπόλοιπες δεν υπήρχε μείωση τζίρου ή ήταν κερδοφόρες.

Ήδη δεσμεύτηκε πόσο ενός δισ. ευρώ με βάση τα κριτήρια του προγράμματος και με την εφαρμοστική εγκύκλιο μέσα από την ίδια εφαρμογή της ΑΑΔΕ My Business Support θα πρέπει να κάνουν εκ νέου αίτηση χορήγησης για να αποδεχθούν ή να απορρίψουν το ποσό που τους αναλογεί. Τα ποσά όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την προσεχή εβδομάδα.

Ήδη στον δεύτερο κύκλο έχουν κάνει αίτηση 7.000 τουριστικές επιχειρήσεις ενώ επόμενος κύκλος προκήρυξης ουσιαστικά θα αφορά περισσότερο σε αυτές τις επιχειρήσεις αφού θα καλύπτει και τη μείωση τζίρου την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως είναι δάνεια με περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021 και αποπληρωμή στη συνέχεια σε  μηνιαίες άτοκες σε εύρος πενταετίας. Υπάρχει δυνατότητα μερικής επιστροφής (μόνο του 60% με 70% του ποσού αν η εταιρεία είναι ζημιογόνα ή αν διατηρήσει για έναν χρόνο τις θέσεις εργασίας εφόσον απασχολεί πάνω από 20 εργαζόμενους). Ο εν λόγω όρος αφορούσε στην επιστρεπτέα προκαταβολή 1 και μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί στη νέα προκήρυξη.

Σημειώνεται πως στα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020 που ανακοινώθηκαν χθες  προβλέπεται και η χορήγηση 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά τον μήνα Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κύκλο προκήρυξης αξίας 1 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί 600 εκατ. ευρώ, ενώ στον 2ο κύκλο με βάση την συμμετοχή που υπάρχει μπορεί να δοθεί περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Γ.Τερζής: «Διαχρονική αξία για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία της Alpha Bank το “τιμίως επιχειρείν”»

admin

Wall Street: Ανοδος για δεύτερη μέρα στη χειρότερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Αθρόες απολύσεις και επαναπροσλήψεις εργαζομένων με επαχθέστερους όρους

admin

Delphi Forum: Πιο ευάλωτες σε χρεοκοπία οι μικρομεσαίες που υστερούν τεχνολογικά

admin

«Χρυσάφι» το ασήμι

admin

Τσακαλώτος: Το ενιαίο νόμισμα δεν είναι συμβατό με οικονομίες που έχουν αποκλίσεις

admin

Τουρισμός για όλους 2021: Παρατείνεται η ισχύς του voucher 2020

admin

ΥΠΑ: Ποιοι και πώς μπαίνουν στην Ελλάδα από σήμερα,14 Μαΐου

admin

Γκουρία: «Αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5.6% παρά την πανδημία»

admin

ΟΤΕ: Έκδοση δύο ομολόγων 350 εκατ. ευρώ – το ένα με αρνητικό επιτόκιο

admin

Κέρκυρα: Με 8 πτήσεις ανοίγει ο τουρισμός – Ανησυχία για τον «πάγο» από την Βρετανία

admin

Στ. Μυτιληναίος (Alpha Bank): Καταλύτης η πανδημία για αλλαγές και ψηφιακές ευκαιρίες

admin