Image default
Τράπεζες

Γεωργιάδης: Συμφωνία με τις τράπεζες για όσους εγκρίθηκαν για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αλλά δεν έλαβαν χρήματα λόγω εξάντλησης των κονδυλίων

Λύση στο πρόβλημα με τις επιχειρήσεις που ενώ έλαβαν έγκριση του αιτήματός τους από τις τράπεζες για δάνειο από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν κατάφεραν να λάβουν δάνειο λόγω εξάντλησης των κονδυλίων των 2 δισ. ευρώ, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω για άλλη μια φορά ότι ήδη συμφωνήσαμε με τις τράπεζες. Τώρα υπογράφουμε τις σχετικές συμβάσεις. Έχουμε βρει τα χρήματα και θα καλύψουμε με δάνεια έως 500.000 ευρώ, με πληρωμή από εμάς του επιτοκίου των δύο πρώτων ετών, όλα τα δάνεια τα οποία δεν βρήκαν λεφτά στα πρώτα΄δύο δισεκατομμύρια», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης. «Κανένας από όσους έκανε αίτηση στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και πήρε έγκριση από τις τράπεζες δεν θα μείνει χωρίς δάνειο. Θα πάρουν όλοι», πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι αναφορικά με τη διαδικασία του Ταμείου Εγγυοδοσίας, από τα πρώτα 3,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί από τις τράπεζες δάνεια ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ. «Φυσικά, το πρόγραμμα ακόμα προχωρά και θα φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης πως ένας από τους μεγάλους θεσμικούς εκπροσώπους της αγοράς, τον οποίο δεν θέλησε να ονοματίσει, μάζεψε εκατοντάδεςαιτήσεις που απορρίφθηκαν από τις τράπεζες για να ελέγξει αν οι λόγοι που δεν δόθηκε το δάνειο είναι ορθοί. Σύμφωνα με την έρευνά του, στα πρώτα 300 δάνεια που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε πως στο σύνολό τους καλώς απορρίφθηκαν από τις τράπεζες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τονίζοντας πως η ΕΕ έδωσε την άδεια για να γίνει πιο ευέλικτο το σύστημα δανειοδοτήσεων μετά από αίτηση της Ελλάδος, προκειμένου να υπάρχει λύση για επιχειρήσεις που κόβονται για τυπικούς λόγους. Όπως ανέφερε η ΕΕ απάντησε ότι «ενώ μέχρι προχθές, εξ ορισμού, οι επιχειρήσεις που ενέπιπταν στον ορισμό περί προβληματικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κόβονταν από τα δάνεια, τώρα οι επιχειρήσεις έως 50 εργαζομένους και έως 10 εκατ. τζίρο, δηλαδή το 97% των ελληνικών επιχειρήσεων, δεν θα κόβονται από τον ορισμό».

Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «το δάνειο δεν θα δοθεί και δεν πρέπει να δοθεί σε επιχείρηση που δεν θα μπορεί να το επιστρέψει.» Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή οι τράπεζες μοιράσουν δάνεια ανεξέλεγκτα σε επιχειρήσεις που είναι εμφανές ότι δεν θα είναι θέση να το επιστρέψουν, «σε ένα με ενάμιση χρόνο θα έχουμε νέο μνημόνιο στη δεκάτη».

Αναφορικά με τις μικροπιστώσεις τόνισε πως προχωρούν οι διαδικασίες και ήδη ορισμένα επιμελητήρια «μπαίνουν στο παιχνίδι για να συστήσουν εταιρείες ειδικού σκοπού». «Πιστεύω ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τις πρώτες εταιρίες που θα λειτουργούν και θα δίνουν δάνεια.»

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως πιθανότατα η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ θα ανοίξει τη Δευτέρα προκειμένου  για να μάθει κάθε επιχείρηση που έκανε αίτηση πόσα χρήματα θα λάβει. Όπως ανέφερε, εκτιμά πως θα λάβουν χρήματα πάνω από 100.000 επιχειρήσεις.

Σχετικα αρθρα

Νέα απάτη με τραπεζικές κάρτες – Τι να προσέξετε

admin

Επιτόπιοι έλεγχοι στις τράπεζες για την εφαρμογή των πιστωτικών κριτηρίων

admin

Διαβούλευση για τα Stress tests – Αλλάζει ο υπολογισμός κινδύνου σε μεγάλες και μικρές τράπεζες

admin

Alpha Bank: Υπερκαλύφθηκε 1,9 φορές η προσφορά – Tα ποσοστά ΤΧΣ, Paulson και Schroders

admin

Οι λόγοι που οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου

admin

EBA: Προβληματισμός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ικανοποιητικότερα στοιχεία για την Ελλάδα

admin

«Κόκκινα» δάνεια – Ευρ. Συμβούλιο: Προσωρινή συμφωνία για την πώληση πιστώσεων σε τρίτους

admin

Alpha Bank: Πως θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου – Ξεκίνησαν οι εγγραφές(UPD)

admin

Mε αναπτυξιακή ατζέντα η συνάντηση θεσμών-τραπεζών

admin

Άρθρο του Γιάννη Στουρνάρα στην Handelsblatt: «Η κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία»

admin

Deutsche Bank: Το ναυτιλιακό στοίχημα του ενός δισ. δολαρίων

admin

Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

admin