Image default
Οικονομία

Κ. Χατζηδάκης: Βάζουμε τέρμα στην ταλαιπωρία των πολιτών από τους δασικούς χάρτες

“Βάζουμε τέρμα στον παραλογισμό και στην ταλαιπωρία των πολιτών από τους δασικούς χάρτες”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την αναμόρφωση και εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών, με την οποία τίθενται σε ισχύ οι νέες προβλέψεις του νέου περιβαλλοντικού νόμου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, “βάζουμε τέρμα στο παραλογισμό του κράτους, που ενώ από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ή του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει παραχωρήσει, με επίσημες αποφάσεις, εκτάσεις στους αγρότες, θεωρώντας ότι δεν είναι δασικές, με τους δασικούς χάρτες, αμφισβήτησε τις ίδιες τις αποφάσεις του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι 170.000 οικογένειες υπέβαλλαν αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στο ήμισυ της επικράτειας”, ανέφερε ο υπουργός, αντιρρήσεις οι οποίες πλέον παραπέμπονται, με επιμέλεια της διοίκησης, ώστε να εξεταστούν ως εμπροθέσμως ασκηθείσες από τις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης των δασικών χαρτών.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Χατζηδάκης, “με την υπουργική απόφαση τίθενται σαφείς κανόνες κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου ώστε να δοθούν απλές και δίκαιες λύσεις για το θέμα”.

Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση, μεταξύ των άλλων, καταγράφονται οι πράξεις της διοίκησης, με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975 και προβλέπονται οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, που αναρτήθηκαν πριν την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου -συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων. Έτσι, αποτυπώνονται και οριοθετούνται για πρώτη φορά οι εκτάσεις που απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, με νόμιμες πράξεις της διοίκησης και διατηρούν σήμερα τη χρήση που τους αποδόθηκε, με αποτέλεσμα να μη θεωρούνται ότι διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Μάλιστα, οι ίδιες διαδικασίες αφορούν και τους δασικούς χάρτες οι οποίοι ήταν υπό ανάρτηση και τώρα αναμορφώνονται και μέσα στο επόμενο δίμηνο (30/9) θα αναρτηθούν. Ενώ, προβλέπονται επίσης οι διαδικασίες για τη γρήγορη εξέταση των πρόδηλων σφαλμάτων και των αντιρρήσεων.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, επί των αναρτώμενων δασικών χαρτών, υποβάλλονται εφεξής αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον διαδικτυακό τόπο του Ελληνικού Κτηματολογίου μέσα σε 105 μέρες από την πρόσκληση που αναρτάται.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, κατά των εκ νέου αναρτηθέντων χαρτών δύνανται να υποβάλλουν αντιρρήσεις -σε προθεσμία 105 ημερών – όσοι πολίτες δεν είχαν ασκήσει αντίρρηση, ενώ όσοι έχουν ασκήσει, δύνανται να υποβάλλουν πρόσθετους ισχυρισμούς που αφορούν στη σύννομη αλλαγή χρήσης, σύμφωνα με τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 4685/2020.

Σχετικα αρθρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Τέλη Αυγούστου οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

ΕΚΤ: Επιβράδυνση των χορηγήσεων δανείων σε επιχειρήσεις τον Μάιο

admin

Κρατικός Προϋπολογισμός: Έλλειμμα 10,8 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο μεταξύ Ιανουαρίου- Μαΐου

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η πώληση και μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.»

admin

ΤτΕ: Αύξηση για τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα κατά 359 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2021

admin

Οι αερομεταφορείς και η επιχείρηση «σώστε το καλοκαίρι»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 30/6

admin

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Τι αλλάζει στο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας το β’ εξάμηνο φέτος

admin

Στα ύψη οι τιμές ρεύματος χονδρικής

admin

Η παραλλαγή Δέλτα απορυθμίζει τον τουρισμό

admin

Σύνοδος Κορυφής: Επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις – Περιορισμοί στα ταξίδια αν αυξηθούν τα κρούσματα

admin