Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Η «περίεργη» σχέση των χρηματιστηρίων με τον Covid

Όσο χειρότερες οικονομικές προβλέψεις γίνονται, τόσο πιο μυστηριώδη αποτελέσματα του χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ εμφανίζονται.

Σε μια εποχή που γνήσια νέα υποδηλώνουν ότι οι τιμές των μετοχών θα έπρεπε να είναι γεμάτες αρνητικα ρεκόρ,  οι εξηγήσεις που βασίζονται στην ψυχολογία του πλήθους, την ιδιότητα των ιδεών και τη δυναμική των αφηγηματικών επιδημιών μπορούν να ρίξουν φως.

Η απόδοση των χρηματιστηριακών αγορών, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας κοροναϊού φαίνεται να αψηφά τη λογική. Με τη πανδημια να μειώνει τις επενδύσεις και την απασχόληση, τι θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει ψηλα τις τιμές των μετοχών;

Όσο περισσότερες οικονομικές αρχές και τα αποτελέσματα της αγοράς αποκλίνουν, τόσο βαθύτερο γίνεται το μυστήριο, μέχρι κανείς να εξετάσει πιθανές εξηγήσεις που βασίζονται στην ψυχολογία του πλήθους, την ανδρεία των ιδεών και τη δυναμική των αφηγηματικών επιδημιών.

Σε τελική ανάλυση, οι κινήσεις του χρηματιστηρίου καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τις εκτιμήσεις των επενδυτών σχετικά με την εξελισσόμενη αντίδραση άλλων επενδυτών στις ειδήσεις και όχι από τις ίδιες τις ειδήσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τρόπο να αξιολογήσουν τη σημασία των οικονομικών ή επιστημονικών ειδήσεων. Ειδικά όταν η δυσπιστία στα μέσα ενημέρωσης είναι υψηλή, τείνουν να βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι που γνωρίζουν ανταποκρίνονται στις ειδήσεις. Αυτή η διαδικασία αξιολόγησης απαιτεί χρόνο, γι ‘αυτό οι χρηματιστηριακές αγορές δεν αποκρίνονται ξαφνικά και εντελώς στις ειδήσεις, όπως υποδηλώνει η συμβατική θεωρία. Τα νέα ξεκινούν μια νέα τάση στις αγορές, αλλά είναι αρκετά σαφές ότι τα περισσότερα έξυπνα χρήματα δυσκολεύονται να επωφεληθούν από αυτά.

Φυσικά, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι οδηγεί το χρηματιστήριο, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να υποθέσουμε εκ των υστέρων, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών.

Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές φάσεις του παζλ στις ΗΠΑ: η αύξηση 3,1% στο S&P 500 από την αρχή της κρίσης του κοροναϊού, στις 30 Ιανουαρίου έως τις 19 Φεβρουαρίου,η πτώση 34% από την ημερομηνία αυτή έως τις 23 Μαρτίου · και η άνοδος 40% από τις 23 Μαρτίου έως σήμερα. Κάθε μία από αυτές τις φάσεις αποκαλύπτει μια αινιγματική σχέση με τις ειδήσεις, καθώς η καθυστερημένη αντίδραση της αγοράς φιλτράρεται μέσω των αντιδράσεων και των ιστοριών των επενδυτών.

Η πρώτη φάση ξεκίνησε όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον νέο κοροναϊό “έκτακτη ανάγκη για δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος” στις 30 Ιανουαρίου. Για τις επόμενες 20 ημέρες, το S&P 500 αυξήθηκε κατά 3,1%, φθάνοντας στο υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών στις 19 Φεβρουαρίου. Γιατί οι επενδυτές θα έδιναν στις μετοχές την υψηλότερη αξία τους ποτέ μετά την ανακοίνωση μιας πιθανής παγκόσμιας τραγωδίας; Τα επιτόκια δεν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Γιατί το χρηματιστήριο δεν “προβλέπει” την επερχόμενη ύφεση πεφτοντας  πριν ξεκινήσει η ύφεση;

Μια εικασία είναι ότι μια πανδημία δεν ήταν ένα οικείο γεγονός, και οι περισσότεροι επενδυτές στις αρχές Φεβρουαρίου απλά δεν ήταν πεπεισμένοι ότι άλλοι επενδυτές και καταναλωτές έδωσαν προσοχή σε τέτοια πράγματα, έως ότου είδαν μια μεγαλύτερη αντίδραση στις ειδήσεις και στις τιμές της αγοράς. Η έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας τους από την επιδημία της πανδημίας 1918-20 σήμαινε ότι δεν υπήρχε στατιστική ανάλυση του αντίκτυπου αυτών των γεγονότων στην αγορά. Η αρχή των lockdowns στα τέλη Ιανουαρίου στην Κίνα έλαβε ελάχιστη προσοχή στον παγκόσμιο τύπο. Η ασθένεια που προκλήθηκε από το νέο coronavirus δεν είχε καν όνομα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, όταν ο ΠΟΥ τον βάπτισε COVID-19.

Τις εβδομάδες πριν από τις 19 Φεβρουαρίου, η προσοχή του κοινού σε μακροχρόνια προβλήματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η εξαρση του χρέους εξασθενούσαν. Η δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έληξε στις 5 Φεβρουαρίου, κυριαρχούσε ακόμα στις συζητήσεις στις ΗΠΑ και πολλοί πολιτικοί φαίνεται ότι εξακολουθούσαν να θεωρούν αντιπαραγωγικό να προκαλεί ανησυχίες σχετικά με μια υποθετική νέα τεράστια τραγωδία.

Η δεύτερη φάση ξεκίνησε όταν ο S&P 500 έπεσε κατά 34% από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, μια πτώση παρόμοια με τη συντριβή του χρηματιστηρίου του 1929. Ωστόσο, από τις 19 Φεβρουαρίου, υπήρξαν μόνο λίγοι θάνατοι COVID-19 που αναφέρθηκαν εκτός της Κίνας. Αυτό που άλλαξε τη σκέψη των επενδυτών για αυτό το διάστημα δεν ήταν μόνο μια αφήγηση, αλλά ένας αστερισμός σχετικών αφηγήσεων.

Μερικές από τις νέες ειδήσεις ήταν ανοησίες. Στις 17 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά έγινε αναφορά σε χαρτί υγείας στο Χονγκ Κονγκ και έγινε μια πολύ μεταδοτική ιστορία ως αστείο. Φυσικά, τα νέα σχετικά με την εξάπλωση της νόσου γινόταν πιο διεθνή. Ο ΠΟΥ το χαρακτήρισε πανδημία στις 11 Μαρτίου. Οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για «πανδημία» κορυφώθηκαν την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου και οι αναζητήσεις για «κοροναϊό» κορυφώθηκαν την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου.

Φαίνεται ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μάθουν τα βασικά για αυτό το παράξενο γεγονός. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούσαν να το χειριστούν αμέσως, πόσο μάλλον ότι άλλοι που μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές της αγοράς το έκαναν.

Καθώς προχώρησε η ύφεση του χρηματιστηρίου, εμφανίστηκαν έντονες ιστορίες για τις δυσκολίες και τις επιχειρηματικές διαταραχές που προκλήθηκαν από το κλείσιμο. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι στην κλειδωμένη Κίνα φέρεται να περιορίστηκαν στην αναζήτηση κουρελιών. Στην Ιταλία, υπήρχαν ιστορίες ιατρών σε νοσοκομεία που αναγκάστηκαν να επιλέξουν ποιοι ασθενείς θα υποβληθούν σε θεραπεία. Οι αφηγήσεις για τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 άνθισαν.

Η αρχή της τρίτης φάσης, όταν η αγορά S&P 500 ξεκίνησε την άνοδο της κατά 40%, χαρακτηρίστηκε από κάποια γνήσια νέα για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Στις 23 Μαρτίου, αφού τα επιτόκια είχαν ήδη μειωθεί σχεδόν στο μηδέν, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα επιθετικό πρόγραμμα για τη δημιουργία καινοτόμων πιστωτικών διευκολύνσεων. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Τραμπ υπέγραψε το νόμο περί βοήθειας, ανακούφισης και οικονομικής ασφάλειας (CARES) ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υποσχόμενος επιθετικό δημοσιονομικό κίνητρο.

Και τα δύο αυτά μέτρα, και παρόμοιες ενέργειες σε άλλες χώρες, χαρακτηρίστηκαν ότι μοιάζουν με τις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπιση της Μεγάλης Ύφεσης 2008-09, η οποία ακολούθησε μια σταδιακή αλλά τελικά τεράστια αύξηση των τιμών των μετοχών.

Ο S&P 500 αυξήθηκε πέντε φορές από το χαμηλο του στις 09 Μαρτίου 2009, έως τις 19 Φεβρουαρίου 2020. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι υπάρχει στο σχέδιο Fed ή στο νόμο CARES, αλλά οι επενδυτές γνώριζαν ένα πρόσφατο παράδειγμα όταν φαινόταν ότι αυτά τα μέτρα λειτουργούσαν.

Οι ιστορίες για μικρότερες αλλά ακόμη σημαντικές καταρρεύσεις στο χρηματιστήριο και ισχυρές ανακάμψεις, μερικές από αυτές από το 2018, υπενθυμίστηκαν ευρέως. Η συζήτηση για τη λύπη της για το ότι δεν αγοράσατε στο κάτω μέρος, ή το 2009, μπορεί να άφησε την εντύπωση ότι η αγορά είχε πέσει αρκετά το 2020. Σε εκείνο το σημείο, η FOMO (φόβος της απώλειας) κράτησε, ενισχύοντας την πεποίθηση των επενδυτών ότι ήταν ασφαλές να επιστρέψεις.

Και στις τρεις φάσεις του χρηματιστηρίου COVID-19, τα αποτελέσματα των γνήσιων ειδήσεων είναι εμφανή. Αλλά οι μεταβολές των τιμών δεν είναι απαραίτητα μια γρήγορη, λογική απάντηση σε αυτό. Στην πραγματικότητα, σπάνια είναι.

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin