Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Πόσο πιθανή είναι τελικά μια ανάτπυξη V;

Word writing from light on the black background.

Δεδομένης της απόλυτης κλίμακας και του άνευ προηγουμένου χαρακτήρα του οικονομικού σοκ του COVID-19, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι σχολιαστές πιστεύουν ότι οι προοπτικές ανάκαμψης είναι ζοφερές. Ωστόσο, οι βασικοί εβδομαδιαίοι και μηνιαίοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η απότομη επιστροφή στην ανάπτυξη παραμένει πιο πιθανή από ό, τι όχι.

Από τον Μάρτιο, είμαι πιο ανοιχτός από άλλους σχολιαστές στη δυνατότητα ανάκαμψης “σε σχήμα V” από την ύφεση που προκαλείται από πανδημία (αν και έχω επίσης προειδοποιήσει με συνέπεια για διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές οικονομίες κατά την επόμενη δεκαετία).

Και όμως, καθώς προχωράμε στον Ιούλιο, πολλοί κλασικοί βραχυπρόθεσμοι κορυφαίοι και συμπτωματικοί δείκτες εξακολουθούν να δείχνουν μια ανάκαμψη σε σχήμα V, όπως είπε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Andy Haldane.

Παρά τις επιπλοκές που έφερε ο COVID-19, οι ίδιοι εβδομαδιαίοι και μηνιαίοι δείκτες στους οποίους βασίζομαι εδώ και καιρό παραμένουν χρήσιμοι για το διαχωρισμό του σήματος από το θόρυβο. Τις πρώτες μέρες μου ως επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, βοήθησα στην ανάπτυξη ενός δείκτη “Global Leading Indicator” (GLI), ο οποίος είχε σχεδιαστεί για να είναι εξίσου ακριβής αλλά πιο γρήγορος από τον μακροχρόνιο δείκτη του ΟΟΣΑ, καθώς και πιο προγνωστικός για τη χρηματοοικονομική αγορά.

Από τότε που έφυγα από τον χρηματοοικονομικό κλάδο πριν από επτά χρόνια, συνέχισα να παρακολουθώ τα διαθέσιμα στο κοινό στοιχεία του GLI κάθε μήνα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι δείκτες διαχειριστών αγορών μεταποίησης στις ΗΠΑ (PMI)

. νέες παραγγελίες που σχετίζονται με αποθέματα · Εβδομαδιαίες αξιώσεις ανεργίας στις ΗΠΑ

· η βελγική έρευνα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

· και μηνιαία στοιχεία εξαγωγών της Νότιας Κορέας.

Και για πρόσθετες συμβουλές σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει επίσης γνωστές έρευνες PMI από άλλες χώρες, καθώς και μηνιαίες έρευνες όπως ο δείκτης Ifo Business Climate στη Γερμανία. Βασικά, υπάρχουν πολλοί παρόμοιοι δείκτες για την Κίνα και είναι γενικά πιο αξιόπιστοι από ό, τι θα πίστευαν οι επικριτές αυτής της χώρας.

Εκτός από αυτούς τους βραχυπρόθεσμους κύριους και συμπτωματικούς δείκτες είναι εκείνοι που αφορούν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες ευρύτερα. Από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο, όταν το COVID-19 είχε επιπτώσεις στη Νότια Κορέα και την Ιταλία, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν στη διαδεδομένη συνειδητοποίηση ότι η κρίση θα έφτανε σε πανδημικές διαστάσεις. Οι χρηματιστηριακές αγορές υπέστησαν απότομη πτώση και οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες μειώθηκαν σημαντικά.

Ως αποτέλεσμα, όλοι οι προαναφερθέντες δείκτες υψηλής συχνότητας κατέρρευσαν. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας μειώθηκαν απότομα, οι δείκτες PMI κατέρρευσαν παντού και η ανεργία σε πολλές χώρες (κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες) αυξήθηκε στα ύψη, παρά τις δραματικές πρωτοβουλίες πολλών κυβερνήσεων για να μετριάσουν το πλήγμα. Αυτές οι τάσεις ακολούθησαν προβλέψιμα από την ξαφνική εξάπλωση του COVID-19 σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν και οι οικονομίες μειώθηκαν.

Από τότε, η πανδημία μαίνεται σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς και σε μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ. Η τεράστια κλίμακα της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου εμπειρία των μέτρων κλειδώματος σε όλη την οικονομία, έδωσε μια δραματική και αποκαλυπτική ποιότητα στην κρίση. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν μια αισιόδοξη προοπτική.

Ωστόσο, οι τρέχοντες δείκτες υψηλής συχνότητας υποδηλώνουν ότι η ανάκτηση σχήματος V παραμένει δυνατή. Σε τελική ανάλυση, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρώσει μια απολύτως τεράστια απάντηση οικονομικής πολιτικής, παρεμβαίνοντας με αξιόλογα νομισματικά και φορολογικά μέτρα. Ήδη, πολλές κυβερνήσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την κλίμακα της αντίδρασης στην παγκόσμια οικονομική κρίση και την ύφεση του 2008-10.

Είναι αλήθεια ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στη συγκράτηση των άμεσων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την οικονομία παρά στο κίνητρο. Αλλά πολλές από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης κρίσεων θα συνεχίσουν να έχουν διαρκές αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, τα επιδοτούμενα προγράμματα για τη διατήρηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, σε πολλές περιπτώσεις, αύξησαν τα ποσοστά αποταμίευσης, τα οποία θα μεταφραστούν σε αυξημένες δαπάνες στο μέλλον (όταν το επιτρέπουν οι περιστάσεις). Και αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι δείκτες χρηματοπιστωτικής αγοράς αυξήθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτοί μπορεί να μην είναι κανονικοί χρόνοι, αλλά, συνήθως, ένα τέτοιο snap-back θα σήμαινε οικονομική ανάκαμψη. Επιπλέον, πολλοί από τους βασικούς δείκτες υψηλής συχνότητας βελτιώνονταιι. Δύο συνεχόμενοι μήνες δεδομένων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και μηνιαίοι δείκτες PMI σε όλες τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία επισημαίνονται.

Συγκεκριμένα, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Κίνας, ο δείκτης PMI υπηρεσιών Caixin αυξήθηκε στο υψηλό δέκα ετών των 58,4 τον Ιούνιο. Και για όσους αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα των κινεζικών δεδομένων, αξίζει να θυμόμαστε ότι ο ίδιος δείκτης έπεσε στα χαμηλά των 26,5 τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας ήταν σημαντικά υψηλότερες από ό, τι τους προηγούμενους μήνες (αν και ήταν ακόμη 11% χαμηλότερες από έτος σε έτος).

Προφανώς, όλη αυτή η κίνηση προς ανάκαμψη σε σχήμα V είναι προσωρινή. Εάν οι μεγάλες οικονομίες αναγκάζονται να κλείσουν ξανά, οι βασικοί δείκτες υψηλής συχνότητας και οι ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες αναμφίβολα θα κάνουν μια άλλη στροφή προς το χειρότερο. Αλλά εάν τα lockdown παραμένουν εντοπισμένa και προσωρινa, εάν τα συστήματα υγείας συνεχίζουν να επεκτείνουν τις δοκιμές, και ειδικά εάν αναπτυχθεί ένα εμβόλιο ή πιο αποτελεσματικές θεραπείες, οι οικονομικές προοπτικές δεν χρειάζεται να είναι τόσο ζοφερές όσο πολλοί πιστεύουν.

Εάν φτάσει μια ανάκαμψη σε σχήμα V, θα είναι σημαντικό να στρέψετε την προσοχή σε άλλα ζητήματα, όπως η ποιότητα της μελλοντικής ανάπτυξης. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του 2009-10, όταν η ανάκαμψη άφησε πολλά να είναι επιθυμητά από την άποψη της αύξησης της παραγωγικότητας και της ένταξης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σκεφτούν πολύ πιο φανταστικά και ριζικά από ό, τι πριν από μια δεκαετία. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα για ένα άλλο άρθρο.

Jim O’Neill

Α former chairman of Goldman Sachs Asset Management

and a former UK Treasury Minister, is Chair of Chatham House.

Σχετικα αρθρα

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων – Έπεται και συνέχεια…

admin

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin