Image default
Επιχειρήσεις

ΑΔΜΗΕ: Tο 4ο τρίμηνο η πώληση νέου πακέτου μετοχών

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πώληση περαιτέρω ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με το ποσοστό που θα διατεθεί σε ιδιώτες.

Χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης για την νέα εταιρική ταυτότητα του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι από το επενδυτικό ενδιαφέρον θα κριθεί και το ποσοστό που θα πουληθεί, υπενθυμίζοντας ότι η πώληση ποσοστού της εταιρείας δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους αλλά για στρατηγικούς που συνδέονται με την εξασφάλιση πόρων για το κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα των διασυνδέσεων ύψους 5 δισ. ευρώ σε όλη τη χώρα. Όπως μάλιστα ανέφεραν η χώρα μας είναι ανοιχτή σε όλους τους επενδυτές  από όπου κι αν προέρχονται, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα επιλεγεί η καλύτερη προσφορά για τον ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική State Grid που ελέγχει  σήμερα το 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης εφόσον βγει προς πώληση και δεύτερο πακέτο μετοχών. Επιπλέον, η κρατική εταιρεία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΑΔΜΗΕ για την εξαγορά του 20% της Αριάδνη Interconnection, της θυγατρικής εταιρείας που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Η σχετική  συμφωνία μεταξύ της ΑΔΜΗΕ και της State Grid, υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με 15 ακόμη συμφωνίες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping στην Ελλάδα.

Στην κυβέρνηση θυμίζουν πάντως ότι η στάση της ΕΕ απέναντι στις επεκτατικές κινήσεις των Κινέζων στην Γηραιά Ήπειρο δεν έχει αλλάξει. Επικαλούνται μάλιστα και την πρόσφατη Λευκή Βίβλο που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες όπου στόχος παραμένει να μπουν κανόνες και όρια στις ξένες και κυρίως στις κινεζικές, αλλά και αμερικανικές και ρωσικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά ή θα επιδιώξουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν.

Η πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Αριάδνη, όπως διευκρινίστηκε χθες θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση από Σεπτέμβριο, η οποία θα επιτρέψει την είσοδο νέων επενδυτών στην εταιρεία. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη υποβάλλει σχετική πρόταση στη ΡΑΕ, η οποία αναμένεται να απασχολήσει την νέα διοίκηση το προσεχές  διάστημα.

Να σημειωθεί ότι πέραν της State Grid ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα ραντάρ κυρίως ευρωπαίων Διαχειριστών δικτύων, όπως της ιταλικής Terna, του διαχειριστή του Βελγίου Elia, αλλά και της γαλλικής RTE. Επίσης φέρεται να έχει βολιδοσκοπηθεί και από μεγάλους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους που επιδιώκουν πρόσδεση στο άρμα της εταιρείας για να εξυπηρετήσουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους στον τομέα των ΑΠΕ.

Σχετικα αρθρα

Οι 80.000 νέες θέσεις εργασίας

admin

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο πρόγραμμα 130 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ΜμΕ

admin

Ξεχώρισε η ΙΚΕΑ στα φετινά Retail Business Awards

admin

Adecco: Εξαγοράζει την AKKA έναντι 2 δισ. ευρώ

admin

Rio Tinto: Εκτοξεύτηκαν τα κέρδη, πληρώνει μερίσματα 9,1 δισ. δολ

admin

Proset: Συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό Δήμων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων

admin

Chargespot by WATT+VOLT: «Oδηγεί» τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης

admin

Το σκάνδαλο της MLS Πληροφορική

admin

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η ΑΜΚ του Ομίλου IDEAL

admin

Quest Συμμετοχών: Τα έσοδα που προκύπτουν από την τελευταία εξαγορά

admin

Όμιλος Ideal: Από τις 2 Αυγούστου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ στο Χ.Α.

admin

Μυτιληναίος: Γιατί είναι ακριβή η «πράσινη μετάβαση» που σχεδιάζει η ΕΕ

admin