Image default
Editorials Πρώτο Θέμα

Ο επικείμενος μαύρος Σεπτέμβρης…

Ο κομήτης C / 2020 ή «Neowise» πίσω από τον πύργο του Αγίου Μάρκου, του 17ου αιώνα στη Μάλτα, στις 12 Ιουλίου.

Η άρση του γενικού lockdown  που μας ταλαιπώρησε την άνοιξη σε συνδυασμό με το πάντα πανέμορφο ελληνικό καλοκαίρι έχουν οδηγήσει σε ένα κύμα αισιοδοξίας το οποίο όμως ουδόλως υποστηρίζεται από τα στοιχεία τόσο της εξάπλωσης του κορονοϊού οσο και τα οικονομικά.

Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία έχει δεχτεί ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα από τον εν εξελίξει τρίτο παγκόσμιο βιολογικό πόλεμο πού μένεται στις μέρες μας. 

Οι περισσότερες οικονομίες των δυτικών χωρών αντιμετωπίζουν είτε μικρότερη η μεγαλύτερη ύφεση ανάλογα με την δύναμη που είχε η καθεμία πριν από την κρίση.

Οπως διαβάσατε σε χθεσινό δημοσίευμά μας το έλλειμμα της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ και μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.Του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου επαναλαμβάνω όταν όλος ο πλανήτης δηλαδή είχε βαφτεί στο αίμα λόγω της ναζιστικής θηριωδίας.  Χρειάστηκαν μία με δύο δεκαετίες για να μπορέσει τότε ο κόσμος να ξανά επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και η Ευρώπη να ξανασταθεί στα πόδια της και τελικά να ενωθεί.

 Δυστυχώς στη χώρα μας ο κορονοιος τη βρήκε στην έξοδό της από μία μεγάλη οικονομική κρίση που άλλαξε τη ζωή όλων μας λιγότερο ή περισσότερο.  Όπως ήταν αναμενόμενο την επανέφερε σε καθεστώς ελλειμμάτων το καθεστώς δηλαδή που υπήρχε πριν τη μεγάλη κρίση του 2015.

Παρά τον εξαιρετικό χειρισμό σε οικονομικό επίπεδο της κρίσης από την κυβέρνηση αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών τα χρήματα κάποια στιγμή θα τελειώσουν ή θα περιοριστούν σε βαθμό που να μην μπορούν να καλύψουν πλήρως τις συνέπειες της κρίσης. 

Αρκετά μαγαζιά και επιχειρήσεις -κάποιοι μιλούν για το 1/3 περίπου- δεν κατάφεραν να ανοίξουν ξανά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ενώ οι τζίροι σε όσα μαγαζιά κατάφεραν να ανοίξουν είναι αισθητά μειωμένοι.

Ταυτόχρονα η κινητήριος δύναμη της Ελληνικής οικονομίας δηλαδή ο τουρισμός έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού να σώσει ότι σώζεται καθώς η ψυχολογία των Ξένων τουριστών πού άλλοτε τέτοια εποχή γλεντούσαν στα ελληνικά νησιά βρίσκεται στο ναδίρ.

Ταυτόχρονα έχει εξαφανιστεί σχεδόν μία άλλη σημαντική πηγή  εσόδων για αρκετούς Έλληνες, αυτή της Airbnb καθώς η έλευση ξένων τουριστών μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας έχει μειωθεί κατά 90% αφήνοντας  δεκάδες χιλιάδες σπίτια ουσιαστικά κενα και τους ιδιοκτήτες τους χωρίς ένα σημαντικό εισόδημα που είχαν κάθε καλοκαίρι και με τα έξοδα τους να τρέχουν.

Τέλος το σύνολο σχεδόν των ελληνικών επιχειρήσεων πλην ελάχιστων εξαιρέσεων εχουν δεχτεί ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στα έσοδα τους το οποίο θα αποτυπωθεί στα κέρδη που θα δηλώσουν για τη χρήση του 2020 τα οποία αναμένεται να είναι απογοητευτικά. Αυτή είναι μία άλλη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής οικονομίας την οποία όμως θα τη μάθουμε πλήρως το επόμενο καλοκαίρι….

 Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το αναμενόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό για το χειμώνα που έρχεται.

Παρά το γεγονός ούτε η κυβέρνηση οργάνωσε άψογα την επανεκκίνηση της οποίας τουριστικής περιόδου το ρίσκο της έλευσης ελάχιστων τουριστών φέτος στην Ελλάδα  ισως να μην ήταν το ενδεδειγμένο καθώς το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ούτως ή άλλως  πενιχρό ενώ οι συνέπειες από ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα λόγω εισαγόμενων κρουσμάτων το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

 Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα το δείξει η ιστορία  καθώς ουδείς μπορεί να το υπολογίσει με ακρίβεια αυτή τη στιγμή.

Το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι σημαντική απώλεια εισοδημάτων πού ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού ελάμβανε από τον τουρισμό θα οδηγήσει σε μία περαιτέρω ύφεση τον ερχόμενο χειμώνα καθώς θα μειωθεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη ενός μεγάλου μέρους των Ελλήνων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πτώση του τζίρου σε αρκετά καταστήματα αλλά και υπηρεσίες τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να περικόψουν το κόστος λειτουργίας τους ή στη χειρότερη περίπτωση να κλείσουν με ολέθριες συνέπειες τελικά για τη γενικότερη οικονομία της χώρας.

Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει και η πολυαναμενόμενη ευρωπαϊκή βοήθεια από το ταμείο που αναμένεται να συμφωνήσουν σύντομα (;) οι ευρωπαίοι ηγέτες.  Η βοήθεια αυτή όμως, αν και όποτε έρθει στο βωμό της κάμψης των οποίων αντιρρήσεων υπάρχουν από κάποια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνοδεύεται από κανόνες  οι οποίοι κατά την  επιεικέστερη έκφραση που μπορώ να χρησιμοποιήσω θα δημιουργήσουν μία νέα επιπρόσθετη πίεση στην Ελληνική οικονομία.

Ένας άντρας που πέθανε από τον κορανοϊό φαίνεται τυλιγμένος σε μια σακούλα σώματος στη μονάδα εντατικής θεραπείας COVID-19 του United Memorial Medical Center στο Χιούστον, Τέξας, ΗΠΑ, 29 Ιουνίου 2020

Στον υπολοιπο κοσμο Γερμανία, Αυστραλία και Νότια Κορέα απειλούνται με νέο πανδημικό κύμα, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων «έτεκε» ταχύτατα νέα κρούσματα, τα οποία με τη σειρά τους δημιούργησαν πολλαπλές εστίες έξαρσης της νόσου Covid-19. Σοβαρά προβλήματα με απότομες αυξήσεις θανάτων και νοσηλειών σε Εντατική καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με προειδοποίηση του Λόταρ Βίλερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Robert Koch.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια αυστηροποίησε χθες τους περιορισμούς για τα εμπορικά καταστήματα, γενικεύοντας το κλείσιμο των μπαρ, των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων, των κινηματογράφων, των ζωολογικών κήπων σε ολόκληρη την πολιτεία.

Αυστηρά μέτρα καραντίνας στο Μπουένος Άιρες και την περιφέρειά του από την 1η έως τη 17η Ιουλίου.

Η Μπογκοτά, η κυριότερη εστία της πανδημίας στην Κολομβία, ενίσχυσε από χθες τα μέτρα καραντίνας, με «αυστηρές καραντίνες» ανά ζώνες. 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν στα σπίτια τους.

Μαρόκο: Η πόλη Ταγγέρη, μητρόπολη με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων στο βόρειο Μαρόκο, τέθηκε εκ νέου σε καραντίνα από χθες.

Μαδαγασκάρη: Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο βρίσκεται εκ νέου σε καραντίνα από την 5η Ιουλίου. Στην περιοχή Αναλαμάνγκα έχει απαγορευτεί κάθε είδους κυκλοφορία έως τις 20 Ιουλίου. Μονάχα ένας άνθρωπος ανά νοικοκυριό έχει δικαίωμα να βγαίνει έξω.

Νότια Αφρική: Από χθες Δευτέρα, έχει εκ νέου τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 04.00.

Δυτική Όχθη: Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέτεινε την Κυριακή τον αποκλεισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που είχε αποφασιστεί την 3η Ιουλίου, προσθέτοντας την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ισραήλ: Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 7η Ιουλίου, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των αθλητικών εγκαταστάσεων ή ο περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους. Σε ορισμένες περιοχές και συνοικίες που θεωρούνται εστίες μόλυνσης επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα.

Αυστραλία: Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα από την 9η Ιουλίου και για έξι εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Αντίθετα στην Κινα στο Πεκίνο, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, ανέφερε το υπουργείο.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για τον εντοπισμό πέντε ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, από έξι την προηγουμένη. Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει.

Εξάλλου συνολικά 26 άνθρωποι βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία χθες, αφού κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν πλήρως. 297 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται, οι τρεις σε κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.605 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Είναι μαθηματικώς βέβαιο είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ με σιγουριά εάν ο κορονοϊός ήταν μία εφεύρεση των εργαστηρίων της Κίνας ή  αν ήταν απλά ένα τυχαίο γεγονός παρόμοιο με τους μετεωρίτες που εξαφάνισαν τους δεινόσαυρους πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το βέβαιο είναι πως μετά τον κορονοϊό ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος….

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Το κόστος της αμφισβητούμενης αξιοπιστίας της Fed – M.A.EL-ERIAN

admin

IGB: Ο αγωγός «Δαυίδ» απέναντι στον «Γολιάθ»

admin

Οι διεθνείς αγορές ομολόγων πλησιάζουν το “σημείο μηδέν”

admin

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

admin

ALPHA BANK-Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης: H σπειροειδής αύξηση τιμών- μισθών

admin

Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, Ναι στην αστυνομία…

admin

Παγκόσμιο τσουνάμι στην αγορά ομολόγων 

admin

(Ρωσικό) σαμποτάζ στους υπόγειους αγωγούς Nord Stream;

admin

Κίνα: «Η διπλωματία της παγίδας του χρέους»

admin

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

admin

Πολεμική οικονομία και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δεν θα τελειώσουν μαζί με τον χειμώνα

admin

Το επικείμενο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό χάος…

admin