Image default
Οικονομία

ΕΚΤ: 3 στους 4 εργαζομένους δεν βιάζονται να επιστρέψουν στο γραφείο

Σχεδόν τα τρία τέταρτα του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θέλουν να σταματήσουν γρήγορα την τηλεργασία που επιβλήθηκε μετά την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με εσωτερική έρευνα που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στους κόλπους του θεσμικού οργάνου που αποτελεί τον πυρήνα του ευρωσυστήματος, με περισσότερους από 3.500 εργαζόμενους μοιρασμένους σε τρεις πύργους στη Φρανκφούρτη, το «72,6% του προσωπικού δεν επιθυμεί να επιστρέψει» στα γραφεία, αναφέρει μελέτη που διεξήχθη τον Ιούνιο από το οικείο συνδικάτο IPSO.

Η έρευνα

Σε αυτό το σύνολο, σχεδόν το 43% δεν θέλει να επιστρέψει «πριν από το 2021 ή καθόλου», αναφέρει η έρευνα που συνέλεξε σχεδόν 1.750 απαντήσεις.

Οι υπάλληλοι της ΕΚΤ ενημερώθηκαν τον Ιούνιο για μια αργή φάση επιστροφής στην εργασία η οποία όμως δεν πρέπει να αφορά επί του παρόντος παρά τους εργαζόμενους που έχουν επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στο γραφείο για να εργαστούν.

Τον Ιούνιο, μόλις το 1,5% του προσωπικού δήλωνε ότι εργαζόταν στα γραφεία στη Φρανκφούρτη.

Το υπόλοιπο προσωπικό, σε ποσοστό 71%, εργαζόταν στο σπίτι του στη Φρανκφούρτη ή στα περίχωρα, το 5% στην υπόλοιπη Γερμανία και σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους (23%) από το εξωτερικό. Εργαζόμενοι πολλών εθνικοτήτων απασχολούνται στην ΕΚΤ.

Ανάμεσα σε περισσότερα από 2.500 γραπτά σχόλια που εστάλησαν από τους ερωτηθέντες, ένας μεταξύ αυτών εκτιμά ότι “οι συνάδελφοι που είναι τώρα μαζί με την οικογένειά τους στο εξωτερικό, θα πρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους από εκεί όσο το μπορούν”.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης την «αυξημένη κούραση» που νιώθει το 33% των ερωτηθέντων καθ’όλο το διάστημα που εφαρμόζεται η τηλεργασία.

Η αναλογία αυτή φθάνει το 41% των μεσαίων στελεχών, αποτυπώνοντας τη δυσκολία τους να πρέπει να διαχειριστούν από απόσταση μια ομάδα.

«Η παρούσα κατάσταση προκάλεσε πολλή κούραση» παρά ένα υψηλής απόδοσης εργαλείο πληροφορικής, γράφει ο ερωτηθείς.

Χειρότερο, υπάρχει “κίνδυνος να χαθεί ο κοινωνικός δεσμός και η κουλτούρα της ΕΚΤ αν εργαζόμαστε μόνο από απόσταση”, προσθέτει, με μελλοντικά προβλήματα για την “ένταξη των νεοαφιχθέντων”.

Όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία να διαχωρίσουν οι εργαζόμενοι την ιδιωτική τους ζωή από την επαγγελματική, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιθυμία που εκφράζουν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στα γραφεία της τράπεζας, επισημαίνει η μελέτη.

Η ημερομηνία που οι ερωτηθέντες θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο εξαρτάται από τους κινδύνους που αισθάνονται για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών, όπως και από πρακτικά κριτήρια όπως το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικα αρθρα

1,5 τρισ. ευρώ η αξία της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας

admin

Σκρέκας: Το επόμενο διάστημα νέα κίνητρα, για την εξωστρεφή βιομηχανία και μεταποίηση

admin

Τσούνης: Σε ένα-δύο χρόνια η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί τρεις φορές ταχύτερα απ’ ό,τι η ΕΕ

fastpath

Σταϊκούρας: Κομβικής σημασίας η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών

fastpath

ΕΕ: Ολοένα και λιγότερες επιχειρήσεις συναγωνίζονται στην ανάληψη δημοσίων συμβάσεων την τελευταία 10ετία

admin

Το σχέδιο του Κρεμλίνου να βυθίσει τη Γερμανία στο ενεργειακό χάος – Το παρασκήνιο της «διάσωσης»

admin

ΑΑΔΕ: Νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi

admin

Αντίθεση της ΕΛΕΤΕΑ σε διατάξεις του σχεδίου «Αναμόρφωσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης»

admin

ΓΣΕΒΕΕ: Το φορολογικό νομοσχέδιο σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

admin

Νέο φορολογικό: «Αλλαγές για τα ταξί, διαφορετικά δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα»

admin

Σκρέκας: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το «γιορτινό καλάθι» και το «καλάθι παιχνιδιών» για τα Χριστούγεννα

admin

Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Αυστηρότατες διατάξεις για λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων

admin