Image default
Οικονομία

Η Κίνα επέστρεψε στην ανάπτυξη !

Η Κίνα έχει γίνει η πρώτη μεγάλη οικονομία που επέστρεψε στην ανάπτυξη από τότε που ο κοροναϊός άρχισε να σαρώνει τον κόσμο νωρίτερα αυτό το έτος.

Την Πέμπτη, η Κίνα δήλωσε ότι η οικονομία της αυξήθηκε 3,2% από ένα χρόνο νωρίτερα το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι αρχές επωφελήθηκαν από μια επιθετική εκστρατεία για την εξάλειψη του ιού εντός των συνόρων της.

Σε διαδοχικούς όρους, η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο αντιπροσώπευε μια ανάκαμψη 11,5% από τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο του Πεκίνου. Για ολόκληρους τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε μόλις 1,6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο κέρδισε μια μέση εκτίμηση από οικονομολόγους για ανάπτυξη 2,6% και ήταν στο κορυφαίο άκρο ενός ασυνήθιστα ευρέος φάσματος προβλέψεων, από συρρίκνωση 3,1% σε ανάπτυξη 3,5%. Ακολούθησε μια ιστορική συστολή 6,8% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους , όταν το Πεκίνο έκλεισε τη χώρα στα τέλη Ιανουαρίου καθώς ο κοροναϊός εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Κίνα από την κεντρική πόλη Wuhan.

«Η εθνική οικονομία ξεπέρασε τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας κατά το πρώτο εξάμηνο σταδιακά και έδειξε μια δυναμική αποκατάστασης και σταδιακής ανάκαμψης», ανέφερε το γραφείο στατιστικών.

Η ανάκαμψη του δεύτερου τριμήνου ακολούθησε μια σειρά από σημεία δεδομένων που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Κίνας είχε γυρίσει μια γωνία. Οι κατασκευαστικές έρευνες έχουν δείξει μια σταθερή ανάκαμψη στο κλίμα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Και η Κίνα δήλωσε την Τρίτη ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές επέστρεψαν στην ανάπτυξη τον Ιούνιο για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα.

Η ανάκαμψη ήρθε σε ένα τέταρτο, όταν η Κίνα φάνηκε να ελέγχει τη διάδοση του ιού. Στις αρχές Απριλίου, τερμάτισε το κλείσιμο των 77 ημερών του Γουχάν, μιας πόλης 11 εκατομμυρίων. Αντέδρασε δυναμικά σε επακόλουθες ιογενείς αναδύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας που εμφανίστηκε σε μια χονδρική αγορά στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα , δοκιμάζοντας εκατομμύρια μέσα σε εβδομάδες και περιορίζοντας τα ταξίδια μέσα και έξω από την πρωτεύουσα. Από την Τετάρτη, η χώρα κατέγραψε 10 συνεχόμενες ημέρες χωρίς περίπτωση τοπικής μετάδοσης.

Το ερώτημα τώρα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του Πεκίνου είναι αν η ανάκαμψη μπορεί να διατηρηθεί μέσα στους επόμενους μήνες με μόνο τα μετριοπαθή μέτρα τόνωσης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να συγκρατήσουν ρεκόρ αριθμού νέων περιπτώσεων κοροναϊών.

Μια παρατεταμένη ύφεση στις ΗΠΑ θα πλήξει τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα στην πιο σημαντική εξαγωγική τους αγορά, ενώ η επιμονή νέων κρουσμάτων ιών σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να κρατήσει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας σε κατάσταση παράλυσης για μήνες, επηρεάζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σχετικα αρθρα

Οι εκατομμυριούχοι ανησυχούν: Μήπως οι κληρονόμοι μας γίνουν τεμπέληδες»

admin

Τράπεζες: Σε έξαρση το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» στοιχείων

admin

Στην Χαλκιδική η πρώτη υποθαλάσσια κάβα – Γάλλοι ήδη κλείνουν παραγγελίες για το κρασί που ωριμάζει στη θάλασσα

admin

Ν. Παπαθανάσης: Πλέγμα μέτρων προς ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων- Ισχυρή ανάπτυξη

admin

Spiegel: Η Βουλγαρία, νέος κίνδυνος για το ευρώ μετά την Ελλάδα

admin

Τι λένε οι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στην ευρωζώνη

admin

Η έγκαιρη ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και οι «ματιές» στις εκλογές

admin

Κικίλιας – Αυτοί είναι οι 4 πυλώνες για τον τουρισμό

admin

O νέος φορολογικός χάρτης των ακινήτων

admin

Η αλυσίδα Hilton ποντάρει στην ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών

admin

Γαστρονομικός τουρισμός – Καταλύτης το Ταμείο Ανάπτυξης

admin

ΕΝΦΙΑ – Έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά – Μειωμένος ο φόρος κατά 50% για 1.500.000 ιδιοκτήτες

admin