Image default
Επιχειρήσεις

Lamda: Απώλειες 8,4 εκατ. στα malls λόγω κορωνοϊού για την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου

Aν και η συνολική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και στην κερδοφορία του ομίλου για φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια λόγω του γεγονότος ότι το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη, η συνολική απώλεια εσόδων μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ως μία πρώτη εκτίμηση για τα εμπορικά κέντρα υπολογίζεται στα 8,4 εκατ. ευρώ για την περίοδο Μαρτίου- Αυγούστου 2020.

Αυτό επισημαίνει στην έκθεσή της με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 η διοίκηση της Lamda Development, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τον όμιλο να προσαρμόζεται ανάλογα.

Η επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση από την ημέρα επανέναρξης λειτουργίας τους και μετά. Η μεταβολή του δείκτη επισκεψιμότητας την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ανέρχεται σε -28% για το Mediterranean Cosmos, σε -13% για το Golden Hall και σε -47% για το The Mall Athens. Ωστόσο, κατά τη διοίκηση του ομίλου, η επισκεψιμότητα δεν είναι συγκρίσιμη με την περσινή, όχι μόνο λόγω επίπτωσης Covid- 19 αλλά και λόγω της μη ταυτόχρονης έναρξης όλων των τομέων δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων.

Περαιτέρω, ως προς το The Mall Athens, η επισκεψιμότητα επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι η πρόσβαση σε αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό από το Μετρό. Επίσης, ως προς το Mediterranean Cosmos η Επισκεψιμότητα επηρεάστηκε και από την έλλειψη προσέλευσης τουριστών στη χώρα μας, η οποία παραδοσιακά ξεκινά τον Ιούνιο σε αυτό το εμπορικό κέντρο.

Αναλυτικότερα για την περίοδο της πανδημίας:

Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 με απόφαση της κυβέρνησης ανεστάλη η λειτουργία των τριών εμπορικών κέντρων του ομίλου στις 13.03.2020 μέχρι και την 17.05.2020, ενώ σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επήλθε και η μείωση του ενοικίου για τους μισθωτές κατά 40%. Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων, ο όμιλος, αποφάσισε να παράσχει επιπλέον έκπτωση 30%, ήτοι συνολική έκπτωση ύψους 70%, επί του αρχικού συνολικού μισθώματος αποκλειστικά για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Κατόπιν, δόθηκε απαλλαγή από την υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020, σε καταστήματα επιχειρήσεων εστίασης, προβολής κινηματογραφικών ταινιών και πολιτισμού. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα έσοδα για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο του 2020 εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 12,2 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο όμιλος έχει απολέσει για το διάστημα 13.03.2020 μέχρι και την 17.05.2020 που τα εμπορικά του κέντρα ήταν κλειστά, εξολοκλήρου τα έσοδα από την εκμετάλλευση των σταθμών αυτοκινήτων, καθώς και τα έσοδα από την διαφημιστική εκμετάλλευσή των χώρων των εμπορικών κέντρων και το μεταβλητό μίσθωμα επί των πωλήσεων των καταστηματαρχών.

Για την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ήτοι 13.03.2019 μέχρι και την 17.05.2019, ο όμιλος είχε αναγνωρίσει έσοδα 1,9 εκατ. ευρώ.  Ο όμιλος μισθώνει το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο «Mediterranean Cosmos» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και σε αντιστοιχία της ΠΝΠ, έλαβε μείωση του σταθερού μέρους του μισθώματος για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 ποσού ύψους 480 χιλ. ευρώ. Επίσης στις εταιρίες που έχουν την ιδιοκτησία των εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων «Golden Hall» και «Mediterranean Cosmos» υπάρχουν μη ελέγχουσες συμμετοχές ποσοστού 31,7% (σ.σ. πρόκειται για τη συμμετοχή της Varde Partners).

Λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια εισοδήματος που αναλογεί στον όμιλο λόγω μειωμένων μισθωμάτων, την μείωση του σταθερού και μεταβλητού μισθώματος του «Mediterranean Cosmos» που αναλογεί στον ;oμιλο και την επίπτωση του φορολογικού συντελεστή ύψους 24%, η συνολική απώλεια εσόδων μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας υπολογίζεται τελικά στο ποσό των 8,4 εκατ. ευρώ για την περίοδο Μαρτίου- Αυγούστου 2020 και εκτιμάται ισόποση επίπτωση στην καθαρή αξία του ενεργητικού του Ομίλου (NAV) και σε 0,048 ευρώ στο NAV ανά μετοχή.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα εμπορικά κέντρα του ομίλου, με υποχρεωτική τήρηση μέτρων υγιεινής και περιορισμού του συνωστισμού, όπως η τήρηση απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών, καθώς και μέγιστα όρια επισκεπτών, τόσο εντός των εμπορικών κέντρων, όσο και εντός έκαστου των καταστημάτων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα τους. Επίσης, τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα καταστήματα εστίασης εντός των εμπορικών κέντρων με εξυπηρέτηση σε καθήμενους, με τους περιορισμούς ασφάλειας και υγείας που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Παιδότοποι, χώροι αναψυχής και γυμναστήριο άνοιξαν την 15η Ιουνίου με μέτρα υγιεινής και περιορισμού του συνωστισμού σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην νομοθεσία. Οι κινηματογράφοι άνοιξαν την 1η Ιουλίου. Η λειτουργία τους διέπεται από συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγείας. Την ίδια ημερομηνία επαναλειτούργησαν οι χώροι αναψυχής που δεν άνοιξαν την 15η Ιουνίου, δηλαδή bowling και ηλεκτρονικά παιχνίδια στο The Mall Athens.

 

Σχετικα αρθρα

Victoria’s Secret: Λέει «όχι» στους Αγγέλους – Τι αλλάζει

admin

Σημαντικό για τον ΓΔΧΑ να κατοχυρώσει τα τρέχοντα επίπεδα

admin

Tα 2 νέα εταιρικά ομόλογα που έρχονται- Πόσα κεφάλαια έχουν αντληθεί από την λειτουργία του θεσμού

admin

ΟΠΑΠ: Από τις 3 Αυγούστου η πληρωμή για το μέρισμα

admin

Παπαστράτος: Νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ στα 90ά γενέθλιά του (pics)

admin

ΗΠΑ – ΕΕ: Προς το παρόν, οι τιμωρητικοί δασμοί ρίχνουν αυλαία

admin

Elevate Greece: Τι δείχνουν τα πρώτα στατιστικά για το οικοσύστημα των startups

admin

ΑΔΜΗΕ: Στα €8,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο 2021

admin

Ουδέν νεότερο από το χρηματιστηριακό μέτωπο

admin

Όμιλος IDEAL: «Πράσινο φως» για την ΑΜΚ με συνολική αξία διάθεσης 56,1 εκατ. ευρώ

admin

Νέα διεθνής διάκριση για την Profile Software από την Chartis

admin

IDEAL: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €56,1 εκατ.

admin