Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Θα είναι το € το νέο παγκόσμιο νόμισμα ;

Παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο κόσμος δοκιμάζεται ακόμα από την πανδημία του κορονοιου οι Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές αλλά και το ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η ισοτιμία δολαρίου ευρώ Έφτασε το 1,17 αντικατοπτρίζοντας μία λαβωμένη Αμερική σε όλα τα επίπεδα τόσο το δημοσιονομικό όσο και το υγειονομικό.  Ζούμε την αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας του δολαρίου ως παγκόσμιο νόμισμα ή απλά ένα μικρό διάλειμμα;

To υπερτιμημένο δολάριο ΗΠΑ είναι ώριμο για μια απότομη πτώση, λόγω των ταχέως επιδεινούμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών της Αμερικής και μιας κυβέρνησης που παραιτείται από κάθε εμφάνιση παγκόσμιας – ή ακόμα και εγχώριας – υπερδύναμης. Και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα κοινό ταμείο διάσωσης είναι πιθανό να επιταχύνει την άνοδο του ευρώ.

 Όπως πολλοί, είμαι από καιρό επικριτικός για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης ως δυσλειτουργική νομισματική περιοχή. Παρά την ισχυρή πολιτική δέσμευση για την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως αντίδοτο για έναν αιώνα πολέμου και καταστροφική αιματοχυσία, υπήρχε πάντα ένα κρίσιμο πόδι που έλειπε από το σκαμνί της ΟΝΕ: Η δημοσιονομική ένωση.

Οχι πια. Η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 21 Ιουλίου για ένα ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (868 δισεκατομμύρια δολάρια), που ονομάστηκε Next Generation EU, αλλάζει με βαθιές και διαρκείς επιπτώσεις ένα υπερτιμημένο δολάριο ΗΠΑ όσο και ένα υποτιμημένο ευρώ.

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες φαίνεται να σπαταλούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την επική κρίση COVID-19, η Ευρώπη ανέβηκε στην ευκαιρία – και όχι για πρώτη φορά. Τον Ιούλιο του 2012, στα βάθη μιας φαινομενικά θανατηφόρας κρίσης δημόσιου χρέους, ο τότε Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi δεσμεύθηκε να κάνει “ό, τι χρειάζεται” για να υπερασπιστεί το πολιορκούμενο ευρώ.

Ενώ αυτή η δέσμευση ενίσχυσε την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως ακλόνητου θεματοφύλακα του ενιαίου νομίσματος, δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη επιτακτική ανάγκη: την ανάγκη ανταλλαγής εθνικής κυριαρχίας για έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό φορολογικής ενοποίησης.

Η συμφωνία της 21ης ​​Ιουλίου επιτυγχάνει ακριβώς αυτό. Και τώρα το σκαμνί της ΟΝΕ έχει τελικά και τα τρία σκέλη: ένα κοινό νόμισμα, μια κεντρική τράπεζα και μια αξιόπιστη δέσμευση για μια ενοποιημένη δημοσιονομική πολιτική.

Φυσικά, η συμφωνία δεν είναι καθόλου τέλεια. Είναι σημαντικό ότι απαιτεί ομόφωνη συγκατάθεση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στο σημερινό φορτισμένο και πολωμένο πολιτικό περιβάλλον. Και υπήρξε μια μεγάλη σύγκρουση για τη σύνθεση του ταμείου της ΕΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε εφάπαξ επιχορηγήσεις COVID και 360 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας.

Ενώ ο διάβολος θα μπορούσε να κρυφτεί στις λεπτομέρειες, η κατώτατη γραμμή είναι ξεκάθαρη: το σχέδιο ΕΕ της επόμενης γενιάς θα αντλήσει κριτική υποστήριξη από την έκδοση μεγάλης κλίμακας πανευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Αυτό βάζει τελικά την Ευρώπη στο χάρτη ως υποστηρικτής ενός νέου περιουσιακού στοιχείου χωρίς κίνδυνο σε έναν κόσμο που μέχρι τώρα γνώριζε μόνο ένα: τα αμερικανικά Υπουργεία Οικονομικών.

Η οικονομική ανακάλυψη της Ευρώπης οδηγεί σε μια σημαντική διαφορά μεταξύ του υπερτιμημένου δολαρίου ΗΠΑ και του υποτιμημένου ευρώ. Η πρόσφατη διαπραγμάτευση σε αγορές συναλλάγματος φαίνεται τώρα να την προσελκύει. Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος. Παρά την άνοδο τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου, ο ευρύτερος δείκτης ευρώ παραμένει 14% κάτω από το υψηλό του Οκτωβρίου 2009 σε πραγματικούς όρους, ενώ το δολάριο, παρά την εξασθένηση των τελευταίων εβδομάδων, παραμένει 29% πάνω από τα χαμηλά του Ιουλίου 2011. Η πρόβλεψή μου για πτώση 35% του ευρέος δείκτη δολαρίου βασίζεται στην πεποίθηση ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας καθυστερημένης ευθυγράμμισης μεταξύ των δύο σημαντικών νομισμάτων του κόσμου.

Η πορεία της ισοτιμίας €/$

Ενα υπερτιμημένο δολάριο είναι ώριμο για μια απότομη πτώση αντανακλά δύο στελέχη ανάλυσης: τις ταχέως επιδεινούμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες της Αμερικής και μια κυβέρνηση που παραιτείται από όλη την ευθύνη ης παγκόσμιας ηγεσίας. Η ανακάλυψη της 21ης ​​Ιουλίου στην Ευρώπη, και τι σημαίνει για το ευρώ, εμβαθύνει  την πεποίθησή μου.

Όσον αφορά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, η απότομη μείωση της εγχώριας αποταμίευσης των ΗΠΑ που στήριξε το αρχικό επιχείρημά μου φαίνεται τώρα να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αρχική αύξηση της προσωπικής αποταμίευσης που σχετίζεται με την πανδημία φαίνεται τώρα να υποχωρεί, με το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης να μειώνεται από 32% τον Απρίλιο σε 23% τον Μάιο, ενώ το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού εκρήγνυται, φτάνοντας στα 863 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο μόνο – σχεδόν ισοδύναμο το έλλειμμα 984 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όλο το 2019. Και, φυσικά, το Κογκρέσο των ΗΠΑ απέχει λίγες μέρες από τη θέσπιση ενός ακόμη λογαριασμού ανακούφισης COVID-19 πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα ασκήσει τεράστια πίεση στις ήδη καταθλιπτικές εγχώριες αποταμιεύσεις – το καθαρό εθνικό ποσοστό αποταμίευσης ήταν μόλις 1,5% του εθνικού εισοδήματος κατά το πρώτο προ πανδημικό πρώτο τρίμηνο του 2020 – και θα θέσει τον ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε μια πορεία προς ένα έλλειμμα ρεκόρ.

Η σύγκριση με την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα συναρπαστική από αυτή την άποψη. Ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ θα φτάσει το 2,6% του ΑΕΠ το 2020, η ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 2,7% του ΑΕΠ – διαφορά 5,3 εκατοστιαίων μονάδων. Με τις ΗΠΑ να εισέρχονται στην κρίση COVID με πολύ πιο λεπτό μαξιλαράκι εξοικονόμησης και να προχωρούν πολύ πιο επιθετικά στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι διαφορές της καθαρής αποταμίευσης και των τρεχουσών λογαριασμών θα συνεχίσουν να μετατοπίζονται υπέρ της Ευρώπης – ασκώντας σημαντική πτωτική πίεση στο δολάριο.

Το ίδιο ισχύει και από τη σκοπιά της παγκόσμιας ηγεσίας, ειδικά με την Αμερική να προχωρά μπροστά στην απο παγκοσμιοποίηση, την αποσύνδεση και τον προστατευτισμό του εμπορίου. Επιπλέον, εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – όχι μόνο για να συμμορφωθεί η ΕΕ της επόμενης γενιάς με τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, αλλά και για το ένα τρίτο του ευρύτερου πακέτου προϋπολογισμού για πράσινες υποδομές και σχετικές πρωτοβουλίες δαπανών . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δυστυχώς προχωρήσει ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, συνεχίζοντας να διαλύει τους περισσότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που θέσπισε η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η διαφορά συγκράτησης COVID είναι εξίσου εντυπωσιακή. Οι νέες περιπτώσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε ρεκόρ ημερήσιου υψηλού 67.000 την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουλίου – αύξηση κατά 208% από τα μέσα Ιουνίου. Στην ΕΕ των 27, ο ημερήσιος αριθμός των πρόσφατα επιβεβαιωμένων λοιμώξεων παρέμεινε περίπου σταθερός από τα μέσα Μαΐου, σε λίγο πάνω από 5.000. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της ΕΕ είναι 35% μεγαλύτερος, η αβυσσαλέα αποτυχία της Αμερικής να συγκρατήσει τον κορανοϊό είναι ακόμη πιο έντονη σε κατά κεφαλή βάση. Επιπλέον, η επέκταση των δοκιμών κορανοϊού στις ΗΠΑ επιβραδύνεται στην πραγματικότητα καθώς το ποσοστό μόλυνσης εκρήγνυται, υπονομεύοντας την κενή αιτιολόγηση της κυβέρνησης Trump ότι περισσότερες δοκιμές οδηγούν στην αύξηση των λοιμώξεων. Με την πολύ βαθύτερη δέσμευση της Ευρώπης για την πολιτική και την επιβολή της δημόσιας υγείας, ποιο νόμισμα προτιμάτε να έχετε;

Ως το πιο αγαπημένο σημαντικό νόμισμα του κόσμου, το ευρώ μπορεί κάλλιστα να αποκτήσει μια εξαιρετική δική του πορεία.

STEPHEN S. ROACH

Stephen S. Roach, a faculty member at Yale University and former Chairman of Morgan Stanley Asia, is the author of Unbalanced: The Codependency of America and China.

Σχετικα αρθρα

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων – Έπεται και συνέχεια…

admin

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin