Image default
Πρώτο Θέμα

Rubini: Οι λευκοί κύκνοι του 2020

Στην αρχή του έτους, όταν το COVID-19 δεν βρισκόταν σχεδόν σε κανενός το ραντάρ εκτός της Κίνας, η παγκόσμια οικονομία εισερχόταν σε μια γεμάτη φάση, αντιμετωπίζοντας μια σειρά πιθανών καταστροφικών ρίσκων. Και παρόλο που η πανδημία έκτοτε γύρισε τον κόσμο ανάποδα όλες αυτές οι απειλές παραμένουν – και ορισμένες έχουν γίνει πιο εμφανείς.

Τον Φεβρουάριο, προειδοποίησα ότι οποιοσδήποτε αριθμός προβλέψιμων κρίσεων – «λευκοί κύκνοι» – θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική παγκόσμια αναταραχή φέτος. Σημείωσα ότι:

“… οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν ήδη στρατιωτική αντιπαράθεση που πιθανότατα θα κλιμακωθεί σύντομα. Η Κίνα βρίσκεται σε μια ιογενή επιδημία που θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια πανδημία. Οι κύριοι κάτοχοι των αμερικανικών ομολόγων ακολουθούν στρατηγικές διαφοροποίησης ο δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος εκθέτει ρωγμές στην αντιπολίτευση προς τον Τραμπ και ήδη δημιουργεί αμφιβολίες για τις διαδικασίες καταμέτρησης των ψήφων · Οι αντιπαλότητες μεταξύ των ΗΠΑ και τεσσάρων ρεβιζιονιστικών δυνάμεων αυξάνονται. και αυξάνεται το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής και άλλων περιβαλλοντικών τάσεων. “

Από τον Φεβρουάριο, το ξέσπασμα του COVID-19 στην Κίνα εξερράγη όντως μια πανδημία, δικαιολογώντας όσους από εμάς προειδοποίησαν νωρίς ότι ο κοροναϊός θα είχε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Λόγω των μαζικών πολιτικών τόνωσης, η μεγαλη ύφεση του 2020 δεν έχει γίνει μεγαλύτερη . Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη, και ακόμη και αν επέλθει ανάκαμψη σε σχήμα V από την εξαιρετικά χαμηλή παραγωγή και τη ζήτηση, μπορεί να διαρκέσει μόνο για ένα τριμηνο ή δύο, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου οικονομικής δραστηριότητας.

Εναλλακτικά, με τόση αβεβαιότητα, η αποστροφή του κινδύνου και η απομόχλευση εκ μέρους εταιρειών, νοικοκυριών, ακόμη και ολόκληρων χωρών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο αναιμική ανάκαμψη σε σχήμα U με την πάροδο του χρόνου. Εάν όμως δεν ελεγχθεί η πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες και εάν εμφανιστεί ένα δεύτερο κύμα αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα πριν ανακαλυφθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, η οικονομία θα μπορούσε πιθανότατα να βιώσει διπλό σχήμα W – Και με τέτοιες βαθιές αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μια μεγαλύτερη υφεση σε σχήμα L έως τα μέσα της δεκαετίας.

Επιπλέον, όπως προέβλεψα τον Φεβρουάριο, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και των τεσσάρων ρεβιζιονιστικών δυνάμεων – Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα – επιταχύνθηκε πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανησυχία ότι αυτές οι χώρες χρησιμοποιούν τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο για να παρεμβαίνουν στις εκλογές και να εμβαθύνουν τις κομματικές διαιρέσεις της Αμερικής. Ένα αμφιλεγομενο αποτέλεσμα σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει σε κατηγορίες (και από τις δύο πλευρές) για «εκλογικές νοθείες», και ενδεχομένως σε αστικές αναταραχές.

Η κρίση COVID-19 επιδείνωσε επίσης σοβαρά τον ψυχο-αμερικανικό ψυχρό πόλεμο σε θέματα εμπορίου, τεχνολογίας, δεδομένων, επενδύσεων και νομισμάτων. Οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται επικίνδυνα στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και την Ανατολική και τη Νότια Κίνα. Ακόμα κι αν ούτε η Κίνα ούτε οι ΗΠΑ θέλουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση, η αυξημένη ευφυΐα θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτικό ατύχημα που περιστρέφεται εκτός ελέγχου. Η προειδοποίησή μου τον Φεβρουάριο ότι ο ψυχο-αμερικανικός ψυχρός πόλεμος θα μπορούσε να γίνει καυτός έχει γίνει πιο εμφανής από τότε.

Στη Μέση Ανατολή, περίμενα ότι το Ιράν θα κλιμακώσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του – ειδικά το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, δεδομένης της ολοένα και πιο εμφανής αδυναμίας του Trump στις δημοσκοπήσεις, οι Ιρανοί προφανώς επέλεξαν μια πολιτική σχετικού περιορισμού, με την ελπίδα ότι μια νίκη για τον Joe Biden θα οδηγήσει τις ΗΠΑ να επανέλθουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015 και να χαλαρώσουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Όμως, αν αισθανθεί ότι το στρατηγικό του παράθυρο κλείνει, το Ισραήλ φέρεται να πυροδοτεί μυστικές επιθέσεις σε μια σειρά από ιρανικούς στρατιωτικούς και πυρηνικούς στόχους (πιθανώς με τη σιωπηρή υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ). Ως αποτέλεσμα, η συζήτηση για την «έκπληξη Οκτωβρίου» που σχετίζεται με τη Μέση Ανατολή αυξάνεται.

Εξέφρασα επίσης ανησυχίες ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να χρησιμοποιήσει κυρώσεις για να καταλάβει και να παγώσει τις κρατικές επενδύσεις της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων αντιπάλων των ΗΠΑ, προκαλώντας την πώληση αποθεμάτων καθώς αυτές οι χώρες μετατοπίζονται σε ένα γεωπολιτικά ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο όπως ο χρυσός. Αυτός ο φόβος, μαζί με τον κίνδυνο τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα να προκαλέσουν πληθωρισμό, έκτοτε προκάλεσαν μια αύξηση των τιμών του χρυσού, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 23% φέτος και περισσότερο από 50% από τα τέλη του 2018.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αυξάνονται επίσης. Στην Ανατολική Αφρική, η ερημοποίηση δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για σμήνη ακρίδων βιβλικής κλίμακας που καταστρέφουν τις καλλιέργειες και τα προς το ζην. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι αποτυχίες των καλλιεργειών λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών και της απερήμωσης θα οδηγήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από θερμές τροπικές ζώνες προς τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες εύκρατες περιοχές τις επόμενες δεκαετίες. Και άλλες πρόσφατες μελέτες προειδοποιούν ότι το κλίμα «σημεία ανατροπής», όπως η κατάρρευση των μεγάλων πάγων στην Ανταρκτική ή τη Γροιλανδία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική καταστροφική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Οι δεσμοί μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των πανδημιών γίνονται επίσης πιο ξεκάθαροι. Καθώς οι άνθρωποι καταπατούν όλο και περισσότερο τους οικοτόπους της άγριας ζωής, έρχονται σε συχνότερη επαφή με νυχτερίδες και άλλους φορείς ζωονόσου. Και υπάρχει όλο και περισσότερο σχετικά με αυτό καθώς λιώνει το permafrost της Σιβηρίας, οι παγωμένοι θανατηφόροι ιοί θα επανεμφανιστούν και θα εξαπλωθούν γρήγορα σε όλο τον κόσμο, όπως έκανε ο COVID-19.

Γιατί οι χρηματοπιστωτικές αγορές αγνοούν ευτυχώς αυτούς τους κινδύνους; Μετά την πτώση κατά 30-40% στην αρχή της πανδημίας, πολλές αγορές μετοχών έχουν ανακτήσει τις περισσότερες απώλειές τους, λόγω της μαζικής απόκρισης δημοσιονομικής πολιτικής και ελπίζουν για ένα επικείμενο εμβόλιο COVID-19. Η ανάκαμψη σε σχήμα V στις αγορές δείχνει ότι οι επενδυτές αναμένουν ανάκαμψη σε σχήμα V στην οικονομία.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που ήταν αληθινό τον Φεβρουάριο παραμένει αληθινό σήμερα: η οικονομία θα μπορούσε ακόμα να εκτροχιασθεί γρήγορα από έναν άλλο οικονομικό, χρηματοοικονομικό, γεωπολιτικό ή ουρά κίνδυνο δημόσιας υγείας, πολλοί από τους οποίους έχουν επιμείνει και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν αυξηθεί οξύτερα κατά τη διάρκεια την τρέχουσα κρίση. Οι αγορές δεν είναι πολύ καλές στην τιμολόγηση πολιτικών και γεωπολιτικών – πόσο μάλλον περιβαλλοντικών – κινδύνων, επειδή η πιθανότητά τους είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν ένας ή περισσότεροι λευκοί κύκνοι εμφανιστούν για να ανακινήσουν ξανά την παγκόσμια οικονομία πριν τελειώσει το έτος.

Σχετικα αρθρα

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin