Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα για Amazon, Apple και Facebook

Amazon, Apple και Facebook ανακοίνωσαν εντυπωσιακή αύξηση εσόδων και κερδών, προκαλώντας την έκπληξη των επενδυτών καθώς οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των ήρθαν μία ημέρα μετά τον έλεγχο του Κογκρέσου. Στην άλλη πλευρά, η Alphabet (Google) για πρώτη φορά κατέγραψε μείωση πωλήσεων .

Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής των τεσσάρων τεχνολογικών εμφανίστηκαν ενώπιον κοινοβουλευτικών στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, προκειμένου να υπερασπιστούν τις εταιρείες τους απέναντι σε κατηγορίες για κατάχρηση της δύναμής τους με σκοπό να συνθλίβουν τους ανταγωνιστές τους.

Πώς πήγαν όμως οι επιδόσεις τους;

Amazon: Ρεκόρ κερδών

Τα μεγαλύτερα κέρδη στην 26χρονη ιστορία της ανακοίνωσε χθες η Amazon, καθώς οι διαδικτυακές πωλήσεις της αλλά και η δράση της για την υποστήριξη εξωτερικών εμπόρων-συνεργατών της, αυξήθηκαν στην διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας. 

Οι τιμές των μετοχών της Amazon, που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση διαδικτυακού εμπορίου παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά 5%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Καθώς οι ανταγωνιστές της έκλειναν τα καταστήματά τους, κατά την έξαρση εξάπλωσης της πανδημίας, εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η Amazon προχώρησε στις προσλήψεις 175.000 υπαλλήλων, κατά τους πρόσφατους μήνες, ενώ είδε τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της, να εκτοξεύεται.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της κατέγραψαν ετήσια αύξηση 40% στα 88,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Amazon εκτιμούσε ότι ενδεχόμενα θα έχανε χρήματα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, καθώς ανέμενε να ξοδέψει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό της, αλλά και για άλλες δαπάνες που σχετίζονται με τον COVID-19.

Η εταιρία προχώρησε στις δαπάνες αυτές καταγράφοντας κέρδη 5,2 δισεκατομμυρίων, ενώ διπλασίασε τα καθαρά της κέρδη, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Alphabet: Πτώση πωλήσεων για πρώτη φορά 

Για πρώτη φορά στα 16 χρόνια από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο η Alphabet, μητρική εταιρία της Google, κατέγραψε μείωση των πωλήσεών της. Ωστόσο, η πτώση του 2% ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων, καθώς η πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον των διαφημιστών στη διάρκεια εξάπλωσης της πανδημίας. 

Η τιμή των μετοχών της Alphabet παρέμεινε περίπου σταθερή στα 1.538,37 δολάρια, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και αυξημένη από το υψηλό τιμής των μετοχών της, στα 1.525 δολάρια, πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Με τα σχεδόν περισσότερα εργαλεία πρόσβασης χωρίς οικονομικό κόστος, τις υπηρεσίες παρακολούθησης βίντεο, αλλά και τηλεδιασκέψεων, η Google έγινε ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των καταναλωτών στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι εντολές απαγόρευσης της κυκλοφορίας οδήγησαν τους ανθρώπους να στραφούν στο διαδίκτυο, τόσο για την εργασία τους όσο και για τη διασκέδασή τους.

Τα συνολικά έσοδα της Alphabet στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκαν στα 38,3 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 2% σε σύγκριση με το οικονομικό αποτέλεσμα του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο μία μείωση 4% στα 37,367 δισεκατομμύρια δολάρια (Refinitiv).

Apple: Εντυπωσιακός τζίρος 

Εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Apple με τον ετήσιο τζίρο της να αυξάνεται σε κάθε κατηγορία, και γεωγραφικά. Κι αυτό διότι οι πελάτες της που εργάζονταν από το σπίτι στη διάρκεια έξαρσης της πανδημίας στράφηκαν στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Η αναφορά για τα κέρδη της εταιρίας, ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street, με μερικές επισκιασμένες κατηγορίες προϊόντων όπως οι συσκευές iPad, αλλά και οι προσωπικοί υπολογιστές (Mac) να καταγράφουν ώθηση στις πωλήσεις τους.

Οι τιμές των μετοχών της εταιρίας κατέγραψαν αύξηση 5%, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Στα αποτελέσματα συμπεριλήφθηκαν και οι πωλήσεις των έξυπνων κινητών (iPhone) ξεπέρασαν τις προσδοκίες των επενδυτών κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έγιναν γνωστά την ίδια ημέρα, που έγινε γνωστό ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατέγραψε ετήσια μείωση κατά 32,9% στο τελευταίο τρίμηνο. Πρόκειται για τη χειρότερη απόδοση της αμερικανικής οικονομίας από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης.

Με το 60% των πωλήσεών της, να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, η Apple με έδρα την κομητεία του Κουπερτίνο στην Καλιφόρνια, είχε έσοδα 26,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις iPhone, ξεπερνώντας κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν πωλήσεις 22,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία αγοράς (Refinitiv).

Facebook: Πέρα από τις προσδοκίες 

Ξεπέρασε χθες τις προσδοκίες των αναλυτών για τα έσοδά του στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 το Facebook, καθώς οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν τα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης που διαθέτει προκαλώντας αύξηση της διαδικτυακής κίνησης, στην διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας. Την ίδια στιγμή παράλληλα, προχωρούσαν σε περικοπή των προϋπολογισμών τους για άλλες δραστηριότητες προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι τιμές των μετοχών της αναφερόμενης πλατφόρμας αυξήθηκαν κατά 7%.

Η αύξηση των εσόδων του Facebook ήταν η μικρότερη που κατέγραψε μετά την είσοδο στο χρηματιστήριο (11%), παρά το γεγονός ότι αντέστρεψε τις προσδοκίες των αναλυτών, που ανέμεναν μείωση εσόδων κατά 3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς (Refinitiv).

Τα έσοδα από τις διαφημίσεις, τα οποία και αποτελούν σχεδόν το σύνολο των εσόδων του Facebook αυξήθηκαν κατά 10% στα 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Οι ενεργοί χρήστες του Facebook σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν στα 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 2,6 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

– - -, -

Σχετικα αρθρα

Αναστολές συμβάσεων: Την Τρίτη 11 Μαΐου η πληρωμή των αποζημιώσεων για τον Απρίλιο

admin

Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα

admin

Α. Γεωργιάδης: Από 15 Μαΐου η άρση των sms για το λιανεμπόριο

admin

Τα τελευταία μέτρα στήριξης για το 2021

admin

Πώς βλέπει η αγορά τον κίνδυνο πληθωρισμού στις ΗΠΑ

admin

Βρετανία: Αύξηση 47% στην παραγωγή αυτοκινήτων 

admin

Λιανεμπόριο: Τα καταστήματα άνοιξαν, οι πελάτες δεν ψωνίζουν

admin

Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα της 15ης Μαΐου

admin

Colonial Pipeline: Θύμα κυβερνοεπίθεσης, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων

admin

Νέος «χάρτης» αναστολών με ισχύ τον Μάιο

admin

Επιστρεπτέα 7: Πιστώσεις 62,7 εκατ. ευρώ σε 20.359 δικαιούχους

admin

Κίνα- SSE: Εβδομαδιαία αύξηση 5,1% στον δείκτη παράκτιας μεταφοράς μη συσκευασμένων φορτίων

admin