Image default
Πρώτο Θέμα

Βloomberg: Η Ελλάδα βάζει μπρος την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μποναμά των €32 δισ.

Η Ελλάδα προχωρά στα σχέδια της για την αξιοποίηση των μετρητών από το Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία μετά το διπλό πλήγμα που υπέστη από την δεκαετή κρίση χρέους και την πρόσφατη της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ειδική επιτροπή για την εκπόνηση ενός λεπτομερούς σχεδίου όσον αφορά την καλύτερη χρήση των 32 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Επόμενης Γενιάς της ΕΕ που συμφωνήθηκε αυτόν τον μήνα. Η Ελλάδα λαμβάνει κεφάλαια ύψους άνω του 17% του ΑΕΠ της, το υψηλότερο μεταξύ των κρατών μελών.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους, η Ελλάδα έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της και η κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση 8% λόγω της πανδημίας. Το ποσοστό ανεργίας της χώρας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και το επίπεδο χρέους της αναμένεται να αυξηθεί περίπου στο 200% του ΑΕΠ φέτος.

«Προκειμένου να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ, δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο», δήλωσε ο Μητσοτάκης στους υπουργούς πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα. Η επιτροπή θα ξεκινήσει αμέσως το έργο της, έτσι ώστε το βασικό σχέδιο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και η Ελλάδα να μπορεί να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου, είπε.

Ο Μητσοτάκης έχει αποσπάσει επαίνους διεθνώς για τον χειρισμό της κρίσης Covid-19. Τώρα θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει το σχετικά αδύναμο ιστορικό της Ελλάδας στην αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να αποδείξει σε ορισμένους σκεπτικιστές ομολόγους του στην ΕΕ ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δεν πρόκειται να χαθούν.

Το έργο των πέντε ομάδων της επιτροπής θα είναι το πώς η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα σε τομείς όπως περιβαλλοντικά έργα, ψηφιακή μεταρρύθμιση, κοινωνική συνοχή και βελτίωση των υποδομών.

Πριν από την πανδημία, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει επίσης από μια ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Βρετανοκύπριο βραβευμένο με Νόμπελ Χριστόφορο Πισσαρίδη να αναπτύξει ένα σχέδιο για τη μεταμόρφωση της οικονομίας. Η ομάδα υπέβαλε την αρχική της έκθεση αυτόν τον μήνα με 15 συστάσεις τις οποίες  Ελλάδα θα εξετάσει τώρα προκειμένου να καταρτίσει τα σχέδια για τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους εργαζομένους, πρωτοβουλίες για την προώθηση των γυναικών στην αγορά εργασίας, τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την προώθηση της μείωσης του κόστους μετάβασης, τον εκσυγχρονισμό της χρηματοοικονομικής εποπτείας και την προστασία των επενδυτών και τροποποιήσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σχετικα αρθρα

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin