Image default
Πρώτο Θέμα

Η επικείμενη νέα κρίση χρέους

Από τη χαμένη δεκαετία της Λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 1980 έως την πιο πρόσφατη ελληνική κρίση, υπάρχουν πολλές οδυνηρές υπενθυμίσεις για το τι συμβαίνει όταν οι χώρες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Μια παγκόσμια κρίση χρέους σήμερα πιθανότατα θα ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και την αστάθεια των καυσίμων και τη βία σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η πανδημία COVID-19 μαίνεται, περισσότερες από 100 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα θα πρέπει ακόμη να πληρώσουν χρέο 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος – περίπου το ήμισυ των οποίων οφείλεται σε ιδιώτες πιστωτές.

Με την αναστολή πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών εσόδων κατά την ελεύθερη πτώση, πολλές χώρες θα αναγκαστούν να χρεοκοπήσουν. Άλλοι θα συνενώσουν τους λιγοστούς πόρους για να πληρώσουν τους πιστωτές, μειώνοντας τις απαραίτητες δαπάνες για την υγεία και την κοινωνία. Ακόμα άλλοι θα καταφύγουν σε πρόσθετο δανεισμό, φαινομενικά πιο εύκολο τώρα λόγω της πλημμύρας ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί θα αναζητήσουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, πιθανώς συντριπτικά συστήματα ελέγχου των συνόρων και μετανάστευσης στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Μια άλλη δαπανηρή κρίση μετανάστευσης θα αποσπάσει την προσοχή από την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τέτοιες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης γίνονται ο νέος κανόνας.

Αυτό το σενάριο εφιάλτη μπορεί να αποφευχθεί εάν δράσουμε τώρα. Η προέλευση της σημερινής επικείμενης κρίσης χρέους είναι κατανοητή. Λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης, το δημόσιο χρέος (κυρίως κρατικά ομόλογα) των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχει υπερδιπλασιαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Τα κρατικά ομόλογα είναι πιο ριψοκίνδυνα από το «επίσημο» χρέος από πολυμερείς οργανισμούς και οργανισμούς βοήθειας των αναπτυγμένων χωρών, επειδή οι πιστωτές μπορούν να τα απορρίψουν, προκαλώντας απότομη υποτίμηση του νομίσματος και άλλες εκτεταμένες οικονομικές διαταραχές.

Τον Ιούνιο του 2013, ανησυχούσαμε ότι «οι κοντόφθαλμες χρηματοπιστωτικές αγορές, που συνεργάζονται με κοντόφθαλμες κυβερνήσεις», «έθεσαν τα θεμέλια για την επόμενη κρίση χρέους στον κόσμο». Τώρα, ήρθε η ημέρα του υπολογισμού. Τον περασμένο Μάρτιο, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν την ελάφρυνση του χρέους για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Αρκετές χώρες της G20 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέστειλαν την υπηρεσία χρέους για το έτος και κάλεσαν τους ιδιώτες πιστωτές να ακολουθήσουν το ίδιο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι κλήσεις έπεφταν στα κωφά αυτιά. Η νεοσύστατη Ομάδα Εργασίας Ιδιωτικών Πιστωτών της Αφρικής, για παράδειγμα, έχει ήδη απορρίψει την ιδέα της μετριοπαθούς αλλά ευρείας βάσης ελάφρυνσης του χρέους για τις φτωχές χώρες. Ως αποτέλεσμα, πολλά, αν όχι τα περισσότερα, από τα οφέλη της ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές θα προκύψουν στους ιδιώτες πιστωτές που δεν είναι πρόθυμοι να παράσχουν οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι φορολογούμενοι στις πιστωτικές χώρες θα καταλήξουν και πάλι να διασώσουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνων και τον ακατάλληλο δανεισμό από ιδιωτικούς φορείς. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αναστολή χρέους που να περιλαμβάνει ιδιωτικούς πιστωτές. Αλλά χωρίς έντονη δράση από τις χώρες στις οποίες συντάσσονται συμβάσεις χρέους, οι ιδιώτες πιστωτές είναι απίθανο να αποδεχθούν μια τέτοια συμφωνία. Αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει επομένως να επικαλεστούν τα δόγματα της αναγκαιότητας και της ανωτέρας βίας για να επιβάλουν ολοκληρωμένες στάσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Ωστόσο, οι στάσεις δεν θα λύσουν το συστηματικό πρόβλημα της υπερβολικής χρέωσης. Για αυτό, χρειαζόμαστε επειγόντως μια βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους. Η ιστορία δείχνει ότι για πολλές χώρες, μια αναδιάρθρωση που είναι πολύ μικρή, πολύ αργά θέτει απλώς το δρόμο για μια άλλη κρίση. Και ο μακροχρόνιος αγώνας της Αργεντινής για την αναδιάρθρωση του χρέους της έναντι των ανυπόμονων, κοντόφθαλμων, σκληροπυρηνικών και σκληροπυρηνικών ιδιωτικών πιστωτών έχει δείξει ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση δεν είναι τόσο αποτελεσματικές.

Τις περισσότερες φορές, μια ανεπαρκής αναδιάρθρωση ακολουθείται από μια άλλη αναδιάρθρωση εντός πέντε ετών, με τεράστια ταλαιπωρία εκ μέρους εκείνων στη χώρα οφειλέτη. Ακόμα και οι πιστωτές χάνουν, μακροπρόθεσμα.

Ευτυχώς, υπάρχει μια αχρησιμοποίητη εναλλακτική λύση: εθελοντικές εξαγορές κρατικών χρεών. Οι εξαγορές χρέους είναι ευρέως διαδεδομένες στον εταιρικό κόσμο και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές τόσο στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1990 όσο και, πιο πρόσφατα, στο ελληνικό πλαίσιο. Και έχουν το πλεονέκτημα να αποφεύγουν τους σκληρούς όρους που συνήθως έρχονται με ανταλλαγές χρεών.

Κύριος στόχος ενός προγράμματος εξαγοράς θα ήταν η μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους εξασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις (περικοπές) στην ονομαστική αξία των κρατικών ομολόγων και ελαχιστοποιώντας την έκθεση σε επικίνδυνους ιδιωτικούς πιστωτές. Όμως, ένα πρόγραμμα εξαγοράς θα μπορούσε επίσης να σχεδιαστεί για να προωθήσει τους στόχους για την υγεία και το κλίμα, απαιτώντας από τους δικαιούχους να ξοδέψουν τα χρήματα που διαφορετικά θα είχαν πάει στην υπηρεσία χρέους για τη δημιουργία δημόσιων αγαθών.

Όπως εξηγούμε σε μια πρόσφατη πρόταση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαχειριστεί μια πολυμερή διευκόλυνση εξαγοράς, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ήδη διαθέσιμους πόρους, τη λειτουργία του New Arrangements to Borrow και συμπληρωματικά κεφάλαια από μια παγκόσμια κοινοπραξία χωρών και πολυμερών οργανισμών.

Χώρες που δεν χρειάζονται την πλήρη κατανομή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων, τη μονάδα λογαριασμού του ΔΝΤ, θα μπορούσαν να τα δωρίσουν ή να τα δανείσουν στη νέα εγκατάσταση. Μια νέα έκδοση SDR, για την οποία υπάρχει σαφής ανάγκη, θα μπορούσε ακόμη να παρέχει πρόσθετους πόρους. Για να εξασφαλίσει τη μέγιστη μείωση του χρέους για μια δεδομένη δαπάνη, το ΔΝΤ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δημοπρασία, ανακοινώνοντας ότι θα αγοράσει μόνο ένα περιορισμένο ποσό ομολόγων.

Μακροπρόθεσμα, απαιτείται ένας προβλέψιμος, βασισμένος σε κανόνες μηχανισμός αναδιάρθρωσης χρέους, με βάση τη νομοθεσία των ΗΠΑ για την πτώχευση (“Κεφάλαιο 9”). Αυτό θα συνάδει με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ μετά το 2008 σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού και Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Η συνήθης αντίρρηση σε τέτοιες προτάσεις είναι ότι θα καταστρέψουν τη διεθνή κεφαλαιαγορά. Αλλά η εμπειρία δείχνει διαφορετικά. Δεν μπορεί κανείς να συμπιέσει νερό από μια πέτρα. Θα υπάρξει αναδιάρθρωση – το μόνο ερώτημα είναι αν θα είναι τακτικη. Οι προτάσεις μας θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου και, ως εκ τούτου, θα ενισχύσουν τις αγορές κεφαλαίων.

Τελικά, όμως, η ανησυχία μας δεν πρέπει να αφορά την υγεία των κεφαλαιαγορών, αλλά την ευημερία των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες χώρες. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους τώρα, εν μέσω της πανδημίας. Πρέπει να είναι ολοκληρωμένη – συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών πιστωτών – και κάτι παραπάνω από απλή παραμονή του χρέους. Έχουμε τα εργαλεία για να το κάνουμε. Χρειαζόμαστε μόνο την πολιτική βούληση.

JOSEPH E. STIGLITZ

HAMID RASHID

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin