Image default
Επιχειρήσεις

Παπαϊωάννου: Καλοκαιρινή ραστώνη και συντήρηση

Το Ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια του να διατηρηθεί στα επίπεδα των 635-645 μονάδων.

Η πρόσφατη τεχνική αντίδραση, μικρού κόστους και χαμηλού ενδιαφέροντος, έφερε Δείκτες και μετοχές στις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους. Οι χαμηλοί όγκοι αλλά και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πείθει τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, ότι υπάρχει ικανή δυναμική  για να οδηγηθούμε σε βιώσιμα υψηλότερα επίπεδα.

Με δεδομένα & γνωστά τα προβλήματα που κυριαρχούν τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε Εθνικό επίπεδο, η αυξημένη επιφυλακή συνεχίζεται από τους επενδυτές, αν και ο αμερικανικός τεχνολογικός δείκτης καταγράφει συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά, αλλά με συγκριμένους τίτλους.

Η ελληνική ομολογιακή αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους Ελληνικούς κρατικούς τίτλους να  συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο, αλλά και η προσπάθεια του 10-ετούς κρατικού ομολόγου, να διασπάσει την σημαντική τεχνική περιοχή αποδόσεων του 1,00% καθησυχάζει τους εμπλεκόμενους στην ομολογιακή αγορά.

Η  χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, όσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο ΓΔ και 1570 ο FTSE. To πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα συνεχίζεται, όσο ο δείκτης τραπεζών παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες. Η ένταξη της ΑΛΦΑ στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων “Ηρακλής” δείχνει τον δρόμο σε ΕΤΕ & Πειραιώς στο άμεσο μέλλον. Το πόσο θα βοηθήσει αυτό μετοχικά τις τραπεζικές μετοχές μένει να το δούμε στο ταμπλό, αν και η μέχρι τώρα πορεία των ήδη ενταγμένων τραπεζών, δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τις αποτιμήσεις τους.. 

Συμπερασματικά, τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν, η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει ευμετάβλητη και χρήζει αυξημένης προσοχής. Η συνεχιζόμενη υπερ-πτήση του ΧΡΥΣΟΥ πάνω από το 2.060$ δείχνει ότι πολλοί φοβούνται τα συνεπακόλουθα από την απεριόριστη ρευστότητα που διοχετεύεται στις αγορές.. 

 Μια διορθωτική κίνηση στις ξένες αγορές για διαφόρους λόγους, θα ταλαιπωρήσει και τα περιφερειακά χρηματιστήρια όπως το δικό μας, κυρίως λόγω της ρηχότητας του, των  χαμηλών όγκων και της έλλειψης ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές.

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η συνεχής υποτίμηση της Τουρκικής λίρας έναντι κυρίως του EURO, που έχει σπάσει έγκυρα το σημαντικό τεχνικό επίπεδο του 8,25 και δίνει αρκετά υψηλότερους στόχους, με κοντινότερο επίπεδο το 8,70. Τα προβλήματα που δημιουργεί η απαξίωση του Τουρκικού νομίσματος στην Τουρκική οικονομία, θα καταστούν ανυπέρβλητα αν παραμείνει η ισοτιμία σε αυτά τα επίπεδα. Το τεράστιο ύψος Ιδιωτικού & εταιρικού χρέους σε ξένο νόμισμα, θα τινάξει τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις στο αέρα. Όμως παρενέργειες θα υπάρξουν και στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, που είχε δανείσει αυτές τις επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τράπεζες από την Ισπανία την Ιταλία αλλά και την Γερμανία θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Επιπλέον η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας μπορεί να κάνει τον T. Erdogan ακόμα ποιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο στο επόμενο διάστημα..  

Με τόσο χαμηλούς όγκους συναλλαγών συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις ,τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές. Σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά Θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα και αμυντικούς κλάδους..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Σχετικα αρθρα

Duolingo: Στα $141,40 η μετοχή της στην «επίσημη πρώτη» της στη Wall Street

admin

Πειραιώς: Νέα πρόεδρος στην Επιτροπή Ελέγχου η Anne Weatherston

admin

Mytilineos: Τι λένε οι εγχώριοι θεσμικοί αναλυτές για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου-Έτος ρεκόρ το 2021

admin

OTE: Υπό ποιο όρο εγκρίνει η Κομισιόν την πώληση της Telekom Romania

admin

Entersoft: Στα 4,16 εκ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων με αύξηση 59%

admin

Πλαστικά Θράκης: Προέβη σε αγορά 1.500 ιδίων μετοχών

admin

Επανεκκίνηση Εστίασης: Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης

admin

Intertech: Στο 29,48% το ποσοστό της Eurobank

admin

2 νέα σημαντικά βραβεία για την Volton

admin

Στα «χέρια» της Eurobank το 29,48% της Intertech

admin

Nova: Ανανεώθηκε η συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΠΑΕ Ολυμπιακός

admin

Οι 80.000 νέες θέσεις εργασίας

admin