Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η Ιταλία ψάχνει απεγνωσμένα χρήματα: Πουλά ομόλογο στην καρδιά του Αυγούστου

Τον Αύγουστο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνήθως σταματούν την έκδοση χρέους και οι επενδυτές κάνουν το καθιερωμένο ετήσιο διάλειμμα. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, τουλάχιστον στην Ιταλία.

Ο φετινός εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου θα διακοπεί από την πρώτη πώληση ομολόγων που γίνεται εδώ και 10 χρόνια, από το 2010, στα μέσα Αυγούστου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, αναζητά κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την οικονομική καταστροφή που έφερε η πανδημία.

Το ασυνήθιστο τάιμινγκ ίσως οφείλεται και στο ράλι που κάνουν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν επιβληθεί lockdown. Ακολούθησε το πακέτο στήριξης της ΕΚΤ ύψους 1,35 τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ της ΕΕ.

Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε η αγορά στα παραπάνω μέτρα αναμένεται να βοηθήσει στον περιορισμό του χάσματος μεταξύ του κόστους δανεισμού της κάθε χώρας της ευρωζώνης. Αυτό φαίνεται στα σπρεντ των αποδόσεων, που αποκαλύπτουν τη ζήτηση για ομόλογα χωρών με υψηλότερο χρέος από premium επενδυτές

«Ως συνέπεια των μικρότερων πολιτικών ρίσκων και των κινδύνων για χαμηλότερη αξιολόγηση για το υπόλοιπο της χρονιάς, δεν αναμένουμε πλέον μεγάλη διερεύνηση των σπρεντ της περιφέρειας μετά το καλοκαίρι», σχολιάζει ο Christoph Rieger, της Commerzbank. Αναμένει ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έναντι του γερμανικού να κινηθεί από 125 έως 175 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με 146 μ.β. σήμερα.

Το ιταλικό ΥΠΟΙΚ δεν αναμένεται να ανακοινώσει πριν τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες της έκδοσης των ομολόγων που θα πωληθούν την Πέμπτη, ωστόσο ο Rieger περιμένει ότι θα γίνουν εκδόσεις τριετών, επταετών και 15ετών τίτλων ύψους έως 8 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες τη Ιταλίας έχουν εκτοξευθεί φέτος και ο στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι οι απαιτήσεις έχουν κάνει άλμα στα 164 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα τις υπερκαλύψουν κατά 32 δισ. ευρώ κι αυτό θα πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ιταλικό χρέος.

Σχετικα αρθρα

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021

admin

Έρευνα ΕΤΕ: Πώς τα μέτρα στήριξης έθεσαν τις βάσεις της ανάκαμψης

admin

Ταμείο Ανάκαμψης – Οι πρώτες προκαταβολές σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία

admin

Στα όριά του το σύστημα υψηλής τάσης – Κίνδυνος μπλακ άουτ από την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: 3 δισ. ευρώ σε Βέλγιο – Λουξεμβούργο – Πορτογαλία

admin

Περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση στην “Δράση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ”

admin

Αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης ζημιών- Μέχρι 9 Αυγούστου οι αιτήσεις

admin

Κατέρρευσαν οι μετοχές της Tencent στην Κίνα

admin

Καυτό το φετινό καλοκαίρι σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

admin

Το φάντασμα του 1970 (ξανά) στοιχειώνει την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο

admin

Υπ. Υποδομών: Δημοπράτηση 5 σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων 193 εκατ. ευρώ

admin

Ποια χώρα παράγει περισσότερο παγωτό από την Ιταλία στην ΕΕ;

admin