Image default
Πρώτο Θέμα

Είναι η Τουρκία η νέα Ρωσία;

Αυτό το ζήτημα τίθεται όλο και περισσότερο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υιοθετεί μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική. Εκτός από τη χρήση της μετανάστευσης για να απειλήσει και να απειλήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν έχει επίσης αναπτύξει στρατιωτική δύναμη για να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ευρωπαίοι έχουν δει την περιφερειακή ασφάλεια μέσω ενός μονοπολικού Δυτικού φακού. Ενώ το ΝΑΤΟ εξασφάλισε στρατιωτική ασφάλεια, η ΕΕ – με το βιβλίο κανόνων 80.000 σελίδων για τα πάντα, από δικαιώματα LGBTQ έως υγιή διατάγματα χλοοκοπτικού – παρείχε νομική τάξη. Τη δεκαετία του 1990, θεωρήθηκε ευρέως ότι οι δύο μεγάλοι μη-δυτικοί περιφερειακοί παίκτες, η Ρωσία και η Τουρκία, σταδιακά θα προσαρμοστούν σε αυτήν τη ρύθμιση.

Όμως τα τελευταία 15 χρόνια, το όνειρο της ευρωπαϊκής μονοπολικότητας έχει οδηγήσει σε μια πολυπολική πραγματικότητα. Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία είχαν μια μακρά, βασανισμένη σχέση αγάπης-μίσους με την Ευρώπη και και οι δύο έχουν γίνει πιο δυναμικοί υπό εθνικούς ηγέτες που μοιράζονται περιφρόνηση για τους κανόνες και τις αξίες της ΕΕ.

Η κατάρρευση της σχέσης ΕΕ-Ρωσίας είναι καλά τεκμηριωμένη. η τουρκική ιστορία λιγότερο. Ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003 περιόρισε τη σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και η σχέση της με την ΕΕ έκανε το χειρότερο το 2007, όταν η Γαλλία εμπόδισε ένα βασικό μέρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Από τότε, η Τουρκία σφυρηλατεί τη δική της πορεία στη Συρία, τα Βαλκάνια και τη Λιβύη, καθώς επίσης επιδιώκει νέους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

Φυσικά, η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας δεν είναι λιγότερο περίπλοκη, κυρίως επειδή ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξαν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Το χαμηλό σημείο ήρθε όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο το 2015. Σε απάντηση, ο Πούτιν επέβαλε κυρώσεις, οι οποίες σπέρνουν χάος στην τουρκική οικονομία και προκάλεσαν μια μη χαρακτηριστική απολογία από τον Ερντογάν.

Παρά το ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, από τότε η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 για τις αντιρρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ενώ παραμένουν εντάσεις για τη σύγκρουση στη Συρία, ο Ερντογάν θαυμάζει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία έχει αποκατασταθεί – με σχετικά μικρό κόστος – ως σημαντικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αφού αποσπάστηκε σε έναν πόλεμο που δεν μπορούσε να κερδίσει στην ανατολική Ουκρανία, η επιτυχημένη εκστρατεία του Πούτιν στη Συρία φάνηκε να αποκαθιστά μέρος της εσωτερικής του εξουσίας. Η Δύση είχε περάσει πέντε χρόνια επιμένοντας ότι δεν υπήρχε στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έπρεπε να φύγει. Όμως, ενώ οι συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη δεν πήγαν πουθενά, οι συνομιλίες που χρηματοδοτήθηκαν από τη Ρωσία στην Αστάνα φάνηκαν να προχωρούν. Συμπεριλαμβάνοντας την Τουρκία και το Ιράν, αποκλείοντας τις Δυτικές δυνάμεις, το Κρεμλίνο δημιούργησε την εντύπωση ότι η Ρωσία είχε σηκωθεί από τη στάχτη, μια αναγεννημένη υπερδύναμη.

Αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη αντιπολίτευση, ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει το βιβλίο του Πούτιν Καθώς η Δύση δεν θέλει να επέμβει στρατιωτικά (και πάλι) στη Λιβύη, ο Ερντογάν είδε την ευκαιρία να ξεπεράσει τα πράγματα της Τουρκίας. Μετά την προσέγγιση της Ρωσίας στη Συρία, εξασφάλισε μια επίσημη πρόσκληση από την κυβέρνηση της Λιβύης να παρέμβει. Σε μια αναδρομή στα τέλη του περασμένου έτους, όχι μόνο ενίσχυσε την εικόνα της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη, αλλά επίσης κατέγραψε μια συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη, διαταράσσοντας έτσι ένα σχέδιο από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ να αναπτύξουν υποβρύχια πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ιδια γειτονιά.

Έκτοτε, η ειρηνευτική διαδικασία «Βερολίνο» υπό την ηγεσία της ΕΕ και του ΟΗΕ επιδίωξε να τερματίσει τον πόλεμο στη Λιβύη, αλλά η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας άλλαξε ριζικά την ισορροπία δυνάμεων επί τόπου. Για άλλη μια φορά, η Ρωσία και η Τουρκία θα καθορίσουν το μέλλον μιας χώρας που είναι απαραίτητη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, μόνο αυτή τη φορά είναι η Τουρκία που είναι υπεύθυνη.

Ο Ερντογάν φαίνεται επίσης να έχει εμπνευστεί από τη στρατηγική διαίρεσης και κατάκτησης του Κρεμλίνου στην Ευρώπη, όπου συχνά συμπιέζει τα κράτη μέλη της ΕΕ που βασίζονται περισσότερο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες ή τις αγορές. Ακριβώς όπως ο Πούτιν έχει εξοπλίσει από καιρό τον εφοδιασμό ενέργειας, ο Ερντογάν προσπάθησε να εξοπλίσει τη ροή μεταναστών και προσφύγων που διαφεύγουν από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Όταν η ΕΕ ανακοίνωσε μια νέα ναυτική αποστολή για να εμποδίσει τη ροή όπλων στη Λιβύη, η Τουρκία έριξε την απειλή των μεταναστών μπροστά στη Μάλτα, η οποία στη συνέχεια σήμαινε ότι θα ασκήσει βέτο στη χρηματοδότηση της αποστολής.

Για χρόνια, οι Ευρωπαίοι ανέφεραν ότι η Ρωσία ήταν ένα είδος άσωτου γιου και ότι η ευρωπαϊκή μονοπολική τάξη παρέμεινε υγιής. Ωστόσο, αυτό έκανε την Ευρώπη έναν εύκολο στόχο για τη στρατηγική διαίρεσης και κατάκτησης του Κρεμλίνου. Μόνο σχετικά πρόσφατα το μπλοκ σχεδίασε νέες πολιτικές και ένα ισχυρό καθεστώς κυρώσεων για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα. Και ακόμη και τώρα – παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν – η ΕΕ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.

Σχετικα αρθρα

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin