Image default
Πρώτο Θέμα

Υπερδύναμη ο Τζωρτζ Σόρος;

Και τι δεν έχει ειπωθεί για τον Σόρος. Ότι κινεί τα νήματα μιας παγκόσμιας κρυφής δύναμης με τη χρηματοδότηση δικτύων σε ολόκληρο τον κόσμο, που απασχολεί αυτοαποκαλούμενους δημοσιογράφους, ή προασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατάσκοποί του. Ότι στόχος του είναι να κλέψει την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα λαών, να οδηγήσει ολόκληρες χώρες στην σκλαβιά και με κερδοσκοπικά παιχνίδια να σπρώξει στη δυστυχία εκατομμύρια ανθρώπων. Σήμερα, ο Σόρος, ο πολυεκατομμυριούχος του αμερικανικού χρηματιστηρίου και φιλάνθρωπος εβραϊκής καταγωγής, συμπληρώνει τα 90 του.

Οι θεωρίες συνομωσίας που έχουν συνοδέψει την πολυετή του δραστηριότητα δεν θα τύγχαναν προσοχής, εάν δεν εγείρονταν όχι μόνο από σκοτεινά κυκλώματα ακροδεξιών με περιορισμένο ακροατήριο. Οι ισχυρισμοί κατά του μεγιστάνα προέρχονται από τον Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους της ΕΕ. Και όχι μόνο. Σχεδόν σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη ο Σόρος έχει αναχθεί σε μισητή φιγούρα. Πολύ συχνά πολιτικοί ζωγραφίζουν ένα εντελώς εχθρικό προφίλ του. Ωστόσο κανείς δεν προχωρά τόσο πολύ, όσο ο Όρμπαν. Σε σημείο που έχει γίνει τμήμα καμπάνιας του, την οποία ονομάζει “εθνική διαβούλευση”, κατά την οποία καλεί τους κατοίκους της χώρας του να σταυρώσουν σε ερωτηματολόγιο, μια ήδη αρνητική γι αυτόν ερώτηση, που τον παρουσιάζει ως εθνικό εχθρό.  Δημοσκοπήσεις στην Ουγγαρία επιβεβαιώνουν πόσο πείθει τους κατοίκους της το αρνητικό για τον Σόρος αφήγημα. Μια μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζει ότι ασκεί αρνητική επιρροή στη χώρα.

Αλλά ποια είναι αυτά τα αφηγήματα; Ο Σόρος γεννήθηκε από οικογένεια εύπορων Εβραίων στην Βουδαπέστη. Οι γονείς του επέζησε του Ολοκαυτώματος χάρη σε ψεύτικες ταυτότητες και σε κρυψώνες. Φιλικά με την ουγγρική ηγεσία μέσα μαζικής ενημέρωσης διέδιδαν ότι ο Σόρος συνεργάστηκε με τους Ναζί και προκάλεσε δεινά σε άλλους Εβραίους ή τους πρόδωσε. Στην πραγματικότητα, ως 14χρονος νεαρός επέζησε ως δήθεν βαφτισιμιός ενός υπαλλήλου του υπουργείου Γεωργίας, που έκανε απογραφή μεταξύ άλλων της εβραϊκής  ιδιοκτησίας. Σε μια συνέντευξη στο CBS το 1998 ο Σόρος το επιβεβαίωσε ο ίδιος, αλλά απέφυγε να διασαφηνίσει εάν τον βοηθούσε σε αυτήν την διαδικασία.

Λόγω της πολεμικής του Όρμπαν ο Σόρος μετέφερε τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας στο Βερολίνο

Σύμφωνα με ένα άλλο αφήγημα ο Σόρος θεωρείται εμπνευστής της επιθετικής και άκρως επικίνδυνης επενδυτικής στρατηγικής. Η μεγαλύτερη επιτυχία του που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό, χρονολογείται το 1992. Με τις κερδοσκοπικές του πιέσεις σε βάρος της βρετανικής λίρας η εταιρεία του σε μικρό διάστημα κέρδισε δισεκατομμύρια. Στην πραγματικότητα η καταβαράθρωση της βρετανικής λίρας, είχε μια πολύπλοκη προϊστορία και η πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη, πριν ο ίδιος και άλλοι επενδυτές γίνουν πάμπλουτοι.

Πολλοί τον θεωρούν σχιζοφρενή για τα εκατομμύρια που κέρδισε στο χρηματιστήριο πριν αποσυρθεί. Του καταλογίζουν ότι παρκάρει τα πλούτη του σε εταιρείες offshore. Το μεγαλύτερο τμήμα της ιδιωτικής του περιουσίας έχει δωρίσει σε ιδρύματα κοινής ωφέλειας. Ένα από τα μότο του είναι ότι “κερδίζω τόσα χρήματα, για να μπορώ να τα ξοδεύω σε αγαθοεργούς σκοπούς”. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Σόρος χρηματοδοτεί την αντικομουνιστική αντιπολίτευση στην Ουγγαρία και ίδρυσε τα “Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας”. Επειδή σε αυτά ανήκουν πολλές ΜΚΟ και οργανώσεις πολιτών, που ο σκοπός τους είναι να ασκούν κριτική στις κυβερνήσεις και να στηλιτεύουν  κοινωνικές αδικίες, πολλοί συνεργάτες του Σόρος θεωρούνται μέλη μια κρυφής παγκόσμιας δύναμης. Το ίδιο αφήγημα υιοθετεί και ο ίδιος ο Όρμπαν, που ήταν υπότροφος των ιδρυμάτων του Σόρος.

Από την κρίση στο προσφυγικό το φθινόπωρο του 2015 η ουγγρική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο Σόρος θέλει να φέρει εκατομμύρια μουσουλμάνους πρόσφυγες στην Ευρώπη και σχεδιάζει ανταλλαγή πληθυσμών. Οι κατηγορίες βασίζονται σε άρθρο του ίδιου του Σόρος που για το προσφυγικό πρότεινε μεταξύ άλλων συντονισμένη ανταλλαγή  εκατομμυρίων προσφύγων τον χρόνο. Αργότερα διόρθωσε το νούμερο σε 300.000 τον χρόνο και ζήτησε προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κάτι που τελευταία ζητά και ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Όλες οι λεπτομέρειες του “σχεδίου Σόρος”, όπως το ονομάζει ο Όρμπαν, όπως ήπιες ποινές σε εγκληματίες πρόσφυγες, κοινωνική βοήθεια χιλιάδων ευρώ σε πρόσφυγες ή αναγκαστικές εκτοπίσεις προσφύγων σε όλην τν Ευρώπη, είναι αποκυήματα της φαντασίας.

Σχετικα αρθρα

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin