Image default
Οικονομία

Moody’s για Τουρκία: Πολύ κοντά στο μηδέν τα συναλλαγματικά αποθέματα της

Πως εξάντλησε όλα τα συναλλαγματικά της αποθέματα η Τουρκία εξηγεί σε έρευνά του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ειδικότερα σε ανάλυσή του για την τουρκική οικονομία, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δημοσιεύει ένα γράφημα με δικούς του υπολογισμούς, βάσει στοιχείων που έχουν αντληθεί από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, από το οποίο φαίνεται ότι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο μηδέν.

Ο τίτλος του γραφήματος περιγράφει άριστα το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται πλέον οι τουρκικές αρχές: «Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν εξαντληθεί σε μια αποτυχημένη απόπειρα υποστήριξης του νομίσματος».

Αδύναμη η Τουρκία όσον αφορά τα αποθεματικά

Η θέση της Τουρκίας σε συναλλαγματικά διαθέσιμα δεν ήταν ποτέ ισχυρή, αλλά τώρα είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Τα ακαθάριστα αποθεματικά (εξαιρουμένου του χρυσού) ήταν 46,7 δισ. δολ. στις 2 Αυγούστου 2020. Εξαιρουμένων των υποχρεωτικών αποθεματικών συναλλάγματος που τηρούν οι εμπορικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα, τα καθαρά αποθεματικά είναι περίπου 3 δισ. δολ.

Δεδομένου ότι οι θέσεις βραχυπρόθεσμης ανταλλαγής συναλλάγματος μεταξύ κεντρικής τράπεζας και εμπορικών τραπεζών (swaps) ανήλθαν σε 54 δισ. δολ. στα τέλη Ιουνίου, η θέση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τα αποθεματικά είναι πολύ αδύναμη (σ.σ.: επειδή η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει αρκετό συνάλλαγμα το δανείζεται από τις εμπορικές τράπεζες).

Συρρίκνωση ΑΕΠ λόγω της πανδημίας

Η Moody’s τονίζει ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, λόγω και της πανδημίας, και προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος κατά 5%, καθώς ο τουρισμός έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία, με τους επισκέπτες να έχουν μειωθεί το πρώτο εξάμηνο σε 4,5εκατ. από 18 εκατ. πέρυσι. Ο αυξημένος πληθωρισμός, η επιβράδυνση των χορηγήσεων ως αποτέλεσμα ρυθμιστικών δράσεων και η αυξανόμενη ανεργία θα συνεχίσουν να περιορίζουν την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, υπογραμμίζει η Moody’s.

Σημαντικές συνέπειες στην Τουρκία η αποδυνάμωση του νομίσματος

Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι μια περαιτέρω, σημαντική αποδυνάμωση του νομίσματος θα μπορούσε να έχει σημαντικές πιθανές συνέπειες για την Τουρκία. Χωρίς την κανονική λειτουργία του τουρισμού, η ασθενής λίρα ενέχει κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι εξαγωγές της χώρας βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εισαγωγές ενδιάμεσων αγαθών και ο ιδιωτικός τομέας έχει μεγάλο χρέος σε συνάλλαγμα. Η πτώση της λίρας επηρεάζει και τη δημοσιονομική ευελιξία της κυβέρνησης. Ενώ το συνολικό επίπεδο του δημόσιου χρέους της Τουρκίας είναι αρκετά χαμηλό, στο 40% του ΑΕΠ (πρόβλεψη για το 2020), περίπου το ήμισυ αυτού του χρέους είναι σε ξένο νόμισμα και έτσι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι αρκετά ευαίσθητο στις συναλλαγματικές κρίσεις.

Εκτός πραγματικότητας ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών

Την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, επιχείρησε με μια εμφάνιση στο CNN Turk να καθησυχάσει τους πάντες.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία πηγαίνει κάτω, ή πηγαίνει πάνω. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διαχειρίζεται η Τουρκία αυτή τη μεταβλητότητα με ελεγχόμενο τρόπο. Δεν έχει σημασία ποια είναι η ισοτιμία, αλλά αν είναι μια ανταγωνιστική ισοτιμία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλμπαϊράκ.

-

Σχετικα αρθρα

Oι ασάφειες Τζόνσον για τις ασφαλείς χώρες φέρνουν ανεργία

admin

Το «πείραμα» της Γερμανίας, με «δωρεάν» βασικό εισόδημα 1200 ευρώ για 3 χρόνια

admin

ΗΠΑ – ΚΙΝΑ: Δύο υπερδυνάμεις σε κρίσιμο «σταυροδρόμι»

admin

Ο διαρκής πειρασμός του προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία

admin

ΕΡΓΑΝΗ: Οι κλάδοι με τα υψηλότερα και χαμηλότερα ισοζύγια προσλήψεων – απολύσεων τον Μάιο [Πίνακας]

admin

Το Λονδίνο «αφομοιώνει» την τηλεργασία

admin

ΕΚΤ: Προς αναθεώρηση στρατηγικής στη νομισματική πολιτική

admin

Νέος πτωχευτικός: Τα βήματα για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας

admin

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει σε εμπορικά καταστήματα και σουπερμάρκετ

admin

BofA: Στο 5,1% αναβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα

admin

Ο Μάικλ Μπέρι προειδοποιεί για τη «μητέρα όλων των κραχ»

admin

Γιατί η Fed «γκρεμίζει» τις αγορές

admin