Image default
Πρώτο Θέμα

Οι εμμονές Ερντογάν κόντρα στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Η ώρα της αλήθειας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας φαίνεται να έχει τα χέρια της… δεμένα.

Οι επενδυτές αναμένεται να μάθουν την ερχόμενη Πέμπτη πώς οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής σκοπεύουν να κινηθούν και τι θα κάνουν με το απόλυτο δίλημμα: να κρατήσουν ευχαριστημένο έναν πρόεδρο που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα χαμηλά επιτόκια; Ή να τα αυξήσουν ώστε να ανακοπεί ο κατήφορος της λίρας;

Οι αγορές ζητούν αυξήσεις επιτοκίων ώστε να στηριχθεί το νόμισμα της γειτονικής χώρας που υποχωρεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα έναντι βασικών διεθνών νομισμάτων, απειλώντας με μια νεα νομισματική κρίση.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσφεύγει σε «τεχνικά» κόλπα προσπαθώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Προσέφερε χρηματοδότηση στις τράπεζες μέσω ενός πιο ακριβού καναλιού προκειμένου να τις πιέσεις στη λίρα, χωρίς να αυξήσει το βασικό επιτόκιο. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πραγματοποίησαν μια δημοπρασία repo 20 δισ. λιρών (2,7 δισ. δολαρίων) διάρκειας ενός μήνα μέσω της συμβατικής μεθόδου, όπως την αποκαλούν. Το μέσο απλό επιτόκιο για τους δανειστές που έλαβαν χρηματοδότηση ήταν 10,96%, 271 μονάδες βάσης υψηλότερο από το βασικό, σημείο αναφοράς, της κεντρικής τράπεζας.

Η αύξηση των επιτοκίων δεν αποκλείεται ωστόσο, αυτό είναι κάτι που οι Τούρκοι αξιωματούχοι φοβούνται να κάνουν, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί πληθωρισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία και την τσέπη των πολιτών και βέβαια την δημοτικότητά του.

Μετά την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών που έστειλε τη λίρα σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, η νομισματική αρχή την περασμένη εβδομάδα έπαψε να παρέχει ρευστότητα με το φθηνότερο επιτόκιο της 8,25% αναστέλλοντας τις δημοπρασίες repo μιας εβδομάδας. Τώρα προσαρμόζει το κόστος χρηματοδότησης σε καθημερινή βάση, τροποποιώντας το ποσό ρευστότητας που διατίθεται στους δανειστές. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας όταν συνεδριάζει την Πέμπτη. Οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Διοικητή Μουράτ Ουιζάλ σχετικά με τους πληθωριστικούς κινδύνους από την πρόσφατη υποτίμηση της λίρας.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του -:«Οι επενδυτές έχουν χάσει και πάλι την πίστη τους στη λίρα, με το πραγματικό επιτόκιο να πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών εν μέσω ενός επιθετικού κύκλου χαλάρωσης. Ο Ερντογάν, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να αναμένει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω » λέει ο Ziad Daoud, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών.

Σε ανάλυσή του ο οίκος Moody’s πιστοποίησε ότι η Τουρκία έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια υπεράσπισης της λίρας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ουσιαστικά ομολόγησε, μιλώντας στο CNN Turk, ότι οι προσπάθειες υπεράσπισης του νομίσματος εγκαταλείπονται.

Όπως είπε, δεν έχει και μεγάλη σημασία η διολίσθηση του νομίσματος, αφού ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Παράλληλα, για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει ύφεση φέτος η Τουρκία, με συρρίκνωση του ΑΕΠ έως και κατά 2%, διαψεύδοντας τον Ερντογάν, που δηλώνει συνεχώς ότι θα υπάρξει ανάπτυξη.

Σχετικα αρθρα

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin