Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

«Πέφτει» η αυτοκρατορία του δολαρίου;

Η πτώση του δολαρίου τον Ιούλιο σε χαμηλό δύο ετών έναντι του ευρώ ήταν ο καταλύτης για εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα που φώναζαν ότι το δολάριο θα δεί σύντομα την καταστροφή του.

Το δολάριο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση! Το παγκόσμιο δολάριο είναι καταδικασμένο! Στην πραγματικότητα, αυτοί οι εντυπωσιακοί τίτλοι είναι «πολύ εντυπωσιακοί», για να επαναλάβουν την αξιοσημείωτη εξουσία στα νομίσματα, τη Miss Prism, στο «Η σημασία του να είσαι Ernest» του Oscar Wilde.

Η πτώση του δολαρίου τον Ιούλιο σε χαμηλό δύο ετών έναντι του ευρώ ήταν η άμεση ώθηση για αυτές τις ιστορίες. Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη πτώση του δολαρίου είναι μία σε μια σειρά από εύκολα εξηγήσιμες διακυμάνσεις. Όταν η πανδημία COVID-19 έγινε παγκόσμια τον Μάρτιο, το δολάριο ενισχύθηκε με την υποστήριξη των ασφαλών καταφυγίων που ρέει στα αμερικανικά Υπουργεία Οικονομικών, όπως συμβαίνει στην αρχή κάθε κρίσης. Μέχρι τον Μάιο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενεργώντας ως παγκόσμιος δανειστής έσχατης λύσης, είχε διευθετήσει αυτήν την τρελή προσπάθεια για δολάρια ρίχνοντας κουβάδες ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το δολάριο επέστρεψε τα πρώτα κέρδη του.

Η μετέπειτα υποτίμηση του δολαρίου αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες προοπτικές των ΗΠΑ και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με την εξάπλωση του COVID-19, οι προοπτικές των ΗΠΑ επιδεινώνονται, οπότε οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην ευρωζώνη, ο ιός είναι υπό καλύτερο έλεγχο και τα δεδομένα από έρευνες των διαχειριστών αγορών είναι εκπληκτικά ανοδικά.

Αυτή η βελτιωμένη προοπτική δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής της αύριο. Ωστόσο, παρακινεί τους επενδυτές να πιστεύουν ότι θα αρχίσει να εξομαλύνει τα επιτόκια νωρίτερα.

Αυτή η σχέση – μου λέτε τις προοπτικές για τα επιτόκια και μπορώ να σας πω την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας – έχει φυσικά ένα όνομα. Όπως θα σας υπενθυμίσει η Miss Prism, ονομάζεται «ισοτιμία ενδιαφέροντος». Αυτή η θεωρία δεν λειτουργεί τέλεια. Αλλά καμία θεωρία για το τι δεν καθορίζει τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Επιδιώκοντας να εξηγήσουν την ευρωστία του ευρώ, ορισμένοι παρατηρητές, επισημαίνουν τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών να εκδώσουν 750 δισεκατομμύρια ευρώ (884 δισεκατομμύρια δολάρια) ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επτακόσια πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ είναι λιγότερο από το 5% του αποθέματος του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ που κατέχει το κοινό. Είναι μια πτώση στον κουβά, με άλλα λόγια.

Ακόμα κι αν αυτή είναι πραγματικά η «στιγμή του Χάμιλτον» της Ευρώπης, η αύξηση της έκδοσης της ΕΕ θα διαρκέσει δεκαετίες. Αυτός είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί η Ευρώπη για να δημιουργήσει ένα περιουσιακό στοιχείο αναφοράς με τη ρευστότητα των ΗΠΑ. Και οι αγορές συναλλάγματος διαπραγματεύονται τις σημερινές ειδήσεις, όχι σε κάτι που μπορεί ή δεν θα συμβεί δεκαετίες από τώρα.

Πράγματι, το πιο εντυπωσιακό από την πρόσφατη εμπειρία είναι η ανθεκτικότητα του δολαρίου. Κανονικά, οι επενδυτές έχουν νόμισμα όταν οι πολιτικές του εκδότη είναι υγιείς και σταθερές. Η πολιτική των ΗΠΑ ήταν επικίνδυνη και ακανόνιστη, παρά το ότι έχει «σταθερή ιδιοφυΐα» στο τιμόνι.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες κατέχουν ένα νόμισμα όταν είναι χρήσιμο για την τιμολόγηση και τον διακανονισμό συναλλαγών με τη χώρα έκδοσης. Ωστόσο, η διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει περισσότερα από ό, τι άλλο στη μνήμη για να διαταράξει το εμπόριο των ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις, από την πλευρά τους, κρατούν και χρησιμοποιούν τα νομίσματα των συνεργατών τους. Και, υπό τον Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα δεν είναι πλέον ο αξιόπιστος συνεργάτης συμμαχίας που κάποτε ήταν.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, φαίνεται ότι τα αστέρια είναι ευθυγραμμισμένα ώστε οι τράπεζες, οι εταιρείες και οι διαχειριστές αποθεματικών να απομακρύνονται από το δολάριο. Αλλά ο διεθνής ρόλος του νομίσματος δεν έχει μειωθεί σημαντικά. Έχει μειωθεί μόνο σε επιλεγμένες διαστάσεις – το μερίδιό της στα αποθεματικά συναλλάγματος των κεντρικών τραπεζών, για παράδειγμα – και ακόμη και εκεί οριακά.

Η εξήγηση για αυτή τη στάση, όπως το έλεγε η Margaret Thatcher, είναι «ΔΥΕΛ»: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Το απόθεμα των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων του ευρώ παραμένει κατακερματισμένο σε εθνικό επίπεδο και ο Alexander Hamilton δεν πρόκειται να διασωθεί σύντομα.

Ούτε το renminbi είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Δεδομένων των αυξημένων εντάσεων με την Κίνα, καμία δυτική κυβέρνηση δεν θα ενθαρρύνει τους κατοίκους της να εξαρτώνται από τη ρευστότητα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, περισσότερο από ό, τι θα τους ενθαρρύνει να εξαρτώνται από την Huawei για 5G.

Με την Federal Reserve ικανή και πρόθυμη να ενεργήσει ως δανειστής της τελευταίας λύσης στον κόσμο, το status quo είναι ανεκτό. Μια αλλαγή προσωπικού στη Fed δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ξένοι αξιωματούχοι βλέπουν αυτήν την κατάσταση. Αλλά μια αλλαγή προσωπικού θα μπορούσε να προαγάγει μια άλλη, οπότε άλλες χώρες θα σκεφτούν δύο φορές. Σε αυτό το σημείο, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή να στραφούν.

Η μόνη λύση σε αυτό το αίνιγμα είναι περισσότεροι πόροι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει σε χώρες, σε μια κρίση, τα δολάρια που δεν παρέχει μια μελλοντική Fed. Αυτή είναι φυσικά η λύση που ο John Maynard Keynes προσέφερε ήδη το 1944, αν και με άλλο όνομα.

Η 80η επέτειος της πρότασης “bancor” του Κέινς είναι επικείμενη. Ποιος καλύτερος τρόπος για να σηματοδοτήσετε την περίσταση παρά με την εφαρμογή της;

*Ο Barry Eichengreen είναι καθηγητής Οικονομικών στο Μπέρκλεϋ και πρώην ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχετικα αρθρα

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων – Έπεται και συνέχεια…

admin

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin