Image default
BLOOMBERG

Airbnb: Στην τελική ευθεία για την είσοδό της στο χρηματιστήριο – Ποιο μοντέλο εισαγωγής θα ακολουθήσει

Η Airbnb Inc. ανακοίνωσε ότι κατέθεσε τον φάκελο για την πολυαναμενόμενη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, καθώς ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε εμπιστευτικά την αίτηση για την αρχική δημόσια προσφορά (IPO), στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Το μέγεθος και το εύρος τιμών για την προσφορά δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, όπως ανακοίνωσε.

Η Airbnb παραμένει μία από τις πιο αναμενόμενες εισαγωγές μετοχών για το τρέχον έτος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Brian Chesky είχε αρχικά την πρόθεση να ξεκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής με την SEC στις 31 Μαρτίου. Αυτό ήταν πριν από το κλείσιμο των συνόρων λόγω του Covid-19 και της απαγόρευσης των πτήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η εταιρεία με ακυρώσεις ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Με τις αγορές να βρίσκονται σε αναταραχή, τα σχέδια της Airbnb ανεστάλησαν.

Η επανέναρξη των ταξιδιών μετά την κορύφωση της πρώτης φάσης της πανδημίας που ήταν ταχύτερη από το αναμενόμενο, βοήθησε την εταιρεία να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την εισαγωγή της στη δημόσια αγορά.

Η εταιρεία άρχισε να βλέπει σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο, με τις κρατήσεις να μειώνονται μόνο κατά 30% για το συγκεκριμένο μήνα σε σχέση με το 2019, σύμφωνα πληροφορίες. Αντίστοιχα τον Μάιο η μείωση ανήλθε σε 70% σε ετήσια βάση.

«Η πορεία που θα είχε η Airbnb αν δεν βρισκόμασταν εν μέσω πανδημίας θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή», επισήμανε ο Arun Sundararajan, καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Ενάντια σε όλα τα εμπόδια, φαίνεται ότι το χρηματιστήριο εξακολουθεί να είναι δεκτικό στις IPO τεχνολογίας».

Παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλο το ρίσκο για οποιαδήποτε εταιρεία του κλάδου ταξιδιών να προχωρήσει φέτος σε δημόσια εγγραφή, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως οι τεχνολογικές πλατφόρμες θα ελέγχουν ένα μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, δήλωσε ο Sundararajan.

Τα έσοδα της Airbnb μειώθηκαν στα 335 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ανέφεραν πηγές. Αυτό το ποσό είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 67% από τα άνω του 1 δισ. δολάρια που εμφάνισε η εταιρεία την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μία διαφορά που αντικατοπτρίζει το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας στα παγκόσμια ταξίδια. Ήταν επίσης μια απότομη πτώση από τις πωλήσεις των 842 εκατομμυρίων δολαρίων που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομικές πληροφορίες του -.

Η Airbnb κατέγραψε ζημιές προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων 400 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με πηγές. Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένες ζημιές 341 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, έναντι ζημιών 292 εκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Airbnb αποτιμήθηκε στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια όταν βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της το 2017, κατά τη διάρκεια μία ιδιωτικής κίνησης συγκέντρωσης κεφαλαίων,  αν και η αποτίμηση αυτή έχει μειωθεί φέτος σημαντικά. Σύμφωνα με ένα γύρο χρεογράφων και μετοχικών τίτλων τον Απρίλιο, όπου συμμετείχαν οι Silver Lake και η Sixth Street Partners, τα warrants αποτίμησαν την εταιρεία στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το -.

Η εταιρεία προσανατολίζεται σε μία άμεση εισαγωγή μετοχών κατά την οποία δεν θα συγκεντρώσει κεφάλαια εκδίδοντας νέες μετοχές όπως συμβαίνει με την  παραδοσιακή δημόσια εγγραφή. Αντίθετα, οι επενδυτές της θα μπορούν να εισάγουν τις μετοχές τους στην αγορά χωρίς να ισχύει η περίοδος απαγόρευσης πώλησης τους.

Δύο άλλες εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, οι Palantir Technologies Inc. και Asana Inc., θα προχωρήσουν σε άμεση εισαγωγή των μετοχών τους στην αγορά στο τέλος Σεπτεμβρίου, αναφέρουν πληροφορίες.

Σχετικα αρθρα

Πάρτι στα κρυπτονομίσματα: Ether, Dogecoin και Binance επισκιάζουν το Bitcoin – Οι αναλυτές προειδοποιούν

admin

Bill Gates: Επενδύει 27 εκατ. δολάρια σε ευρωπαϊκή «πράσινη» τσιμεντοβιομηχανία

admin

Αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά από την κυβερνοεπίθεση σε δίκτυο μεταφοράς υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ

admin

Κομισιόν: Έτοιμη για νέο συμβόλαιο με Pfizer και BioNTech για 1,8 δισ. δόσεις

admin

Crypto Deal: Η Galaxy του Novogratz αγοράζει την πλατφόρμα BitGo έναντι 1,2 δισ. δολάρια

admin

Χωρίς τέλος η μανία για το Dogecoin – «Η φούσκα θα έπρεπε να έχει σκάσει» λένε αναλυτές

admin

Σε διπλή ύφεση η οικονομία της ευρωζώνης

admin

Super deal για τη Nestle: Εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής βιταμινών Bountiful έναντι 5,75 δισ. δολαρίων

admin

Μάχη της CVC Capital Partners με Κινέζα tycoon για την «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα» του Άντι Γουόρχολ

admin

Credit Suisse: Η αγωγή σε δισεκατομμυριούχο για τη διαρροή εγγράφου και η απάτη του πρώην τραπεζίτη

admin

Η μεταμόρφωση της ακροδεξιάς Λεπέν σε mainstream τρομάζει τον Μακρόν και την ΕΕ

admin

Euronext: Στόχος η συγκέντρωση 2 εκατ. δολαρίων για την χρηματοδότηση της εξαγοράς του Borsa Italiana

admin