Image default
Οικονομία

Σε κρίσιμο σημείο η αγορά εργασίας στην Ευρώπη

Δυσάρεστα νέα ενδέχεται να περιμένουν τους εργαζόμενους στην Ευρώπη με την επιστροφή τους από τις διακοπές και έπειτα από ένα καλοκαίρι που στιγματίστηκε από την πανδημία.

Το νέο σκηνικό συναποτελούν οι περικοπές θέσεων εργασίας και η αβεβαιότητα της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία θολώνει από την έξαρση του ιού σε πολλές χώρες και τη συνακόλουθη επιβολή νέων μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Παρόλο που αρκετές κυβερνήσεις προσανατολίζονται στην επέκταση των οικονομικών προγραμμάτων προστασίας και ενίσχυσης της εργασίας, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την αγορά εργασίας το διάστημα αυτό κατά το οποίο οι εργαζόμενοι επιστρέφουν από τις διακοπές και ξεκινάει η σχολική χρονιά. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις αναμένεται να επανεκτιμήσουν διάφορους παράγοντες- για το υπόλοιπο της χρονιάς αλλά και το 2021.

Τέτοιοι παράγοντες είναι η ζήτηση, ο προϋπολογισμός, το εργατικό δυναμικό και ο αριθμός των θέσεων εργασίας.

Οι επιχειρήσεις εύρεσης εργασίας από την άλλη υποστηρίζουν ότι είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει να αγνοεί την ανεργία που «μαστίζει» τις ΗΠΑ.

Ενώ λοιπόν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία στήριξαν την απασχόληση μέσω κρατικής υποστήριξης, οι ενισχύσεις αυτές πρόκειται να λήξουν σύντομα. Ταυτόχρονα, η αρχική οικονομική ανάκαμψη δείχνει σημάδια επιβράδυνσης ενώ ορισμένοι τομείς βιώνουν μακροπρόθεσμες αλλαγές που θα επιφέρουν πλήρη επανεξέταση των επιχειρηματικών μοντέλων και του προσωπικού.

Ακόμη όμως και με τα προγράμματα στήριξης η αγορά εργασίας δοκιμάζεται. Σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας, οι οποίες αριθμούνται στα 5 εκατομμύρια και δημιουργήθηκαν έπειτα από την τελευταία ύφεση, απειλούνται λόγω της πανδημίας. Η εν εξελίξει οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από πτώση 12% στο δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται να αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας.

Το παράδειγμα της Ryanair αποδεικνύει πώς η ανάκαμψη δεν θα είναι ομαλή. Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου low-cost αερομεταφορέα στην Ευρώπη, μιλώντας στο ραδιόφωνο RTE, είπε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των κρατήσεων, «εξετάζουμε περικοπές θέσεων εργασίας ή και απολύσεις στην Ιρλανδία».

Το ελβετικό πολυκατάστημα Manor ανακοίνωσε επίσης, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική εταιρεία Unia, σχέδια για περικοπή 500 θέσεων εργασίας.

Ενώ η ανεργία στις ΗΠΑ έχει ήδη πιάσει διψήφια νούμερα, οι αριθμοί στην Ευρώπη φαίνονται καλύτεροι προς το παρόν, λόγω των οικονομικών πακέτων. Ωστόσο, αυτό δεν θα διαρκέσει. Έρευνα του - προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη θα φτάσει  στο 10% μέχρι το τέλος του χρόνου, και θα σημειώσει πολύ μικρή βελτίωση το 2021.

Όταν «τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας τελειώνουν, τελειώνει και το παραμύθι», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του Ομίλου ING Carsten Brzeski, Bert Colijn και Carlo Cocuzzo σε έκθεσή τους αυτή την εβδομάδα. Σημείωσαν επίσης ότι, ενώ τα αυτά προγράμματα φαίνεται να λειτουργούν κατά τη διάρκεια ενός lockdown, η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφίβολη όταν οι οικονομίες υφίστανται διαρθρωτικές αλλαγές.

Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνει βιομηχανικούς κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ένας κλάδος που είχε ήδη κλονιστεί από τις αλλαγές στους κινητήρες. Ο τουρισμός από την άλλη και τα επαγγελματικά ταξίδια μπορεί να μην ανακάμψουν πλήρως από τον ιό για χρόνια.

Σχετικα αρθρα

Ευρωζώνη: Τα πρώτα «συμπτώματα» της Όμικρον στην κατανάλωση

admin

Ο Ερντογάν «καίει» τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας για να επιβιώσει πολιτικά

admin

Ομογενείς: Εμπαιγμός με την εθνική σύνταξη – 30 χρόνια στην Ελλάδα

admin

Ελλάδα και Ρωσία υπογράφουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τον Τουρισμό

admin

IBTM World 2021 – «Πυρετός» συναντήσεων ΕΟΤ με σημαντικούς buyers του συνεδριακού τουρισμού

admin

«Καρατομήθηκε» – δια της παραιτήσεως – ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών

admin

Χατζηδάκης: Πώς θα γίνουν οι καταβολές της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

admin

Χατζηδάκης: Πώς θα γίνουν οι καταβολές της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης

admin

Λιανεμπόριο: «Τα φυσικά καταστήματα θα αλλάξουν ριζικά τα επόμενα χρόνια»

admin

Πρεμ Γουάτσα: Είμαι πολύ θετικά διακείμενος στην Ελλάδα λόγω της κυβέρνησης που έχει αλλάξει

admin

Ομόλογα: Προς αναβολή οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την συνέχιση του PEPP

admin

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το επενδυτικό σχέδιο-απάντηση στην Κίνα

admin