Image default
Ευρώπη

Αυστρία: Το FPO επαναφέρει στο προσκήνιο την έξοδο από την Ε.Ε.

Τη συζήτηση για μία έξοδο της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που το ίδιο πάντα υποστήριζε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επαναφέρει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου στη Βιέννη — προφανώς ελλείψει άλλων προσφιλών του και τώρα ανεπίκαιρων θεμάτων του, όπως το προσφυγικό.

Στις τελευταίες εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, το Κόμμα των Ελευθέρων δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν σε όλες οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο είχε αποσπάσει ποσοστό 30,8% και βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες που είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 39,6%.

Επιπλέον, το Κόμμα των Ελευθέρων συμμετείχε στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019, όταν αυτή διαλύθηκε εξαιτίας της διαβόητης “Υπόθεση Ίμπιζα”, του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς, με πρωταγωνιστή τον πρώην αντικαγκελάριο της κυβέρνησης και πρώην αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

“Εάν η ΕΕ συνεχίσει να αντιτίθεται σε μια προτίμηση για τους πολίτες της χώρας (σ.σ. έναντι εκείνων που δεν διαθέτουν την αυστριακή υπηκοότητα) όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές, θα πρέπει να επανεξετάσουμε εάν θα παραμείνουμε σε αυτήν την ΕΕ”, προειδοποιεί σε συνέντευξή του ο Ντόμινικ Νεπ, ο επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων στις εκλογές της Βιέννης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, σε δηλώσεις του, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, προσδιόρισε μάλιστα και προθεσμία, “μέχρι το τέλος του 2021”, για την έξοδο της Αυστρίας από την ΕΕ.

“Εάν η ΕΕ δεν έχει λάβει διαφορετική κατεύθυνση μέχρι τότε, πρέπει να συζητηθεί η έξοδος”, τονίζει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), επισημαίνοντας την “ανάγκη για μία μαζική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από την ΕΕ στα εθνικά κράτη”.

Οι περίοδοι κρίσης

Ο Χάραλντ Βιλίμσκι παρατηρεί ότι σε περιόδους κρίσης όπως η τρέχουσα του κορωνοϊού, “χρειάζονται ειδικά εργαλεία και οι δικοί μας πολίτες πρέπει να έχουν ξεχωριστή μεταχείριση”, ενώ, ισχυριζόμενος ότι το κόμμα του ήταν πάντα φιλικό προς μία ευρωπαϊκή συνεργασία, προειδοποιεί πως, “όμως τα πράγματα εξελίσσονται εντονότερα και γρηγορότερα στη λανθασμένη κατεύθυνση και κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει το στοπ”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Ελευθέρων, δεν υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και συνεργασίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, “ωστόσο εάν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ συνεχίζουν να παραμένουν ανοικτά για μεταναστευτικά στρώματα και η Τουρκία διατηρεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας, τότε αυτό κινείται στη λάθος κατεύθυνση”.

Σχετικα αρθρα

Το αμφίσημο ειδύλλιο της Ελλάδας με την Κίνα

admin

Εννέα χώρες της ΕΕ απορρίπτουν τη γαλλο-ισπανική πρόταση για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

admin

Επίτροπος Ενέργειας: Θα αξιολογηθούν τα υπέρ και τα κατά της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου

admin

Τουρκία και Δύση βρέθηκαν στο χείλος της μεγαλύτερης διπλωματικής κρίσης

admin

Πριν το νομικό χάος, η ΕΕ αναζητά διάλογο με την Πολωνία

admin

Εργαλεία-κλειδί τα πρωτόκολλα βιωσιμότητας για την ενθάρρυνση των σύγχρονων αγροτών

admin

Πιερ Μοσκοβισί: Μαθαίνω με θλίψη τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά

admin

Κατέληξε η Φώφη Γεννηματά μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Συντετριμμένος ο πολιτικός κόσμος (συνεχής ενημέρωση)

admin

Η Γερμανία θεωρεί «νόμιμη» την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

admin

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η ΕΕ απαιτεί «βάζοντάς μας το πιστόλι στον κρόταφο»

admin

Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί άμεσα για τη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων ενέργειας

admin

Δεν απαντούν στις επιστολές των Ρομά οι δήμοι της Ουγγαρίας

admin