Image default
Πρώτο Θέμα

Ο πραγματικός κίνδυνος πίσω από το δημόσιο χρέος 26,5 τρισ. δολ. των ΗΠΑ

Του James Clark

Ως βοηθός υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Διαχείριση επί κυβέρνησης Ομπάμα, πέρασα πολύ χρόνο συνομιλώντας με μεγάλους αγοραστές του χρέους που εκδίδει η χώρα.

Όταν εγκατέλειψα το πόστο μου το 2017, η καρτέλα των απλήρωτων βαρών για τα πρώτα 240 χρόνια του “Αμερικανικού Πειράματος” έγραφε 20 τρισεκατομμύρια δολάρια. Λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά, το μέγεθος αυτό έχει αυξηθεί στα 26,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτέλεσμα σημαντικών δαπανών για την ανακούφιση από την πανδημία και διόλου απαραίτητων φορολογικών περικοπών για τους οικονομικά εύρωστους.

Όταν η ομάδα μου και εγώ είχαμε συναντηθεί με τους μεγαλύτερους αγοραστές κρατικού χρέους των ΗΠΑ, οι συζητήσεις μας είχαν επικεντρωθεί στον τρόπο λειτουργίας του κράτους μας. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και η δομή του χαρτοφυλακίου της χώρας έπαιζαν μικρό ρόλο σε σχέση με τις ερωτήσεις σχετικά με τον κυβερνητικό τρόπο δράσης.

Μετά τις κρίσεις γύρω από το ανώτατο όριο χρέους του 2013 και του 2015, οι πιστωτές μας εστίαζαν σχεδόν αποκλειστικά στο πώς θα μπορούσαμε να διορθώσουμε ένα προβληματικό σύστημα το οποίο μετέτρεπε την εκπλήρωση των οικονομικών μας δεσμεύσεων σε μια εγχώρια πολιτική διελκυστίνδα.

Μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια, η κυβέρνηση Τραμπ εκτίναξε το δημόσιο χρέος κατά επιπλέον 6,5 δισ. δολ.

Το πώς ξοδεύαμε τα χρήματά τους είχε γι’ αυτούς σημασία. Η επιδιόρθωση των ζημιών από την οικονομική κρίση του 2008, η ενίσχυση του επιπέδου στέγασης, η κατασκευή υποδομών και η επέκταση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη γίνονταν ορθά κατανοητές από τους πιστωτές μας ως αναγκαίες συνθήκες προκειμένου να μπορούμε να τους πληρώνουμε μερίσματα μακροπρόθεσμα.

Το κόστος δανεισμού είναι αντιστρόφως ανάλογο με την πίστη στην ακεραιότητα και την ικανότητα των κρατών που αναζητούν ρευστό. Αυτός είναι ο λόγος που η Αμερική μπορεί να δανείζεται τόσο φτηνά, η Αργεντινή πληρώνει υψηλό τίμημα και η Βενεζουέλα δεν μπορεί να βρει κανέναν να την δανείσει.

Η εμπιστοσύνη των πιστωτών κλονίζεται

Γι’ αυτούς τους λόγους είμαι πλέον ανήσυχος. Η εμπιστοσύνη των πιστωτών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τίθεται εν αμφιβόλω μέρα με την ημερά. Οι φορολογικές περικοπές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θεωρητικά έπρεπε να “ξεπληρωθούν” από τη βοήθεια που θα παρείχαν στη μεσαία τάξη, ωστόσο κόστισαν 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια και τελικά συνέβαλαν σε μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα.

Παρ’ όλο που έχουν αποκαλυφθεί ορισμένες περιπτώσεις απάτης, η πλήρης έκταση της κατάχρησης χρημάτων του Paycheck Protection Program (σ.μ. ομοσπονδιακό πρόγραμμα επιδότησης διατήρησης εργαζομένων στο μισθολόγιο σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού) είναι άγνωστη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ονομάτων των παραληπτών δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Η ανάλυση των δεδομένων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι πολλές εταιρείες – αποδέκτες των χρημάτων έχουν “διατηρήσει” πολύ περισσότερους εργαζόμενους σε σχέση με εκείνους που αποδεδειγμένα απασχολούν.

Opinion
Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋλογισμού των ΗΠΑ βαδίζει προς το 15% του ΑΕΠ για το 2020…

Όταν οι πολίτες διαβάζουν για ανθρώπους οι οποίοι επωφελούνται από τα προγράμματα της κυβέρνησης Τραμπ, όπως για αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος διπλασίασε την αξία της επενδυτικής εταιρείας της οικογένειάς του μέσω του ίδιου του προγράμματος που σχεδίασε ως κυβερνητικό επιτελικό στέλεχος, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα – και το ίδιο συμβαίνει με εκείνους οι οποίοι αγοράζουν το δημόσιο χρέος μας.

Ο παράγοντας Τραμπ “βόμβα” στα θεμέλια της κρατικής αξιοπιστίας των ΗΠΑ

Δεδομένου ότι έχουμε έναν Πρόεδρο ο οποίος έχει απολύσει πολλούς ανεξάρτητους γενικούς επιθεωρητές οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την εποπτικά καθήκοντα, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με απαιτήσεις ερευνών του Κογκρέσου και αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα δεχθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, φοβάμαι ότι η εμπιστοσύνη πολιτών και αγοραστών αμερικανικού χρέους αρχίζει να στερεύει επικίνδυνα.

Η έλλειψη πνεύματος ηγεσίας της κυβέρνησης Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο  τραγικές και εντελώς περιττές απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και επίταση του οικονομικού πόνου στη χώρα, ενώ φόρτωσε ένα τεράστιο βάρος επιπλέον χρέους στις πλάτες των μελλοντικών γενεών, οδηγώντας την Fitch Ratings να αναθεωρήσει τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε “αρνητικές”.

Ακόμη κι έτσι ωστόσο, με 5,5 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 και 10,2% του εργατικού δυναμικού της χώρας στην ανεργία, δεν είναι η ώρα για λιτότητα από πλευράς κυβέρνησης, όπως μια πολιτική δημοσιονομικής σύσφιξη δεν θα είχε κανένα νόημα μετά την χρηματοοικονομική κατάρρευση του 2008.

Opinion
Η ανεργία του 15% τον Απρίλιο ήταν η μεγαλύτερη μετά την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30 στις ΗΠΑ

Πιο σημαντικός από το μέγεθος του χρέους ή την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό τους σύστημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα δεινά και την οικονομική ζημία με χρήση δημοσιονομικών μέσων, δείχνοντας παράλληλα την ακεραιότητα, τις διαδικαστικές εγγυήσεις και τη διαφάνεια που εκτιμούν διαχρονικά οι δανειστές μας.

Η πολιτική πόλωση η οποία εμποδίζει μια συμφωνία για περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας και η έλλειψη ηγεσίας, ακεραιότητας και ικανότητας στην κυβέρνηση Τραμπ αποτελούν πολύ πιο ανησυχητικά και προβληματικά στοιχεία για την πορεία της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε σχέση με οποιοδήποτε πρόσθετο χρέος.

Η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς και η απόδειξη της διαφάνειας με την οποία οποιοδήποτε πακέτο τόνωσης θα χρησιμοποιηθεί παραγωγικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εθνικού χρέους των ΗΠΑ, ανεξαρτήτως του μεγέθους του.

Εάν ο επόμενος “γύρος” δημοσιονομικών κινήτρων δοθεί με τον ίδιο αδιαφανή και αυτοεξυπηρετικό τρόπο τον οποίο έχει διαμορφώσει και ορίσει η κυβέρνηση Τραμπ, η Fitch δεν θα παραμείνει για πολύ ο μόνος οργανισμός ο οποίος θα αποδίδει “αρνητικές” προοπτικές στην πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin