Image default
Ευρώπη

Παραιτήθηκε ο Επίτροπος Εμπορίου: Παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας

Την παραίτησή του από τη θέση του Επιτρόπου Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Φιλ Χόγκαν, μετά τις σε βάρος του κατηγορίες για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιρλανδία, όταν παρευρέθηκε σε επίσημο δείπνο. Η Πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησε τον Φιλ Χόγκαν για τις υπηρεσίες που προσέφερε τονίζοντας ότι από τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων περιμένει να είναι πιο προσεκτικά.

Παράλληλα ανέφερε ότι προσωρινά τα καθήκοντα του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ αναλαμβάνει ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Χθες το βράδυ ο Φιλ Χόγκαν υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Επιτρόπου Εμπορίου», δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Είναι σημαντικό να δηλώσω ότι δεν παραβίασα κανένα νόμο» αναφέρει ο Φιλ Χόγκαν στη δήλωσή του λίγο μετά την υποβολή της παραιτήσής του από τη θέση του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ. Ειδικότερα, ο κ. Χόγκαν επισημαίνει ότι: «Απόψε υπέβαλα την παραίτησή μου ως Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η διαμάχη σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ιρλανδία αποσπούσε την προσοχή από το έργο μου ως Επιτρόπου της ΕΕ και θα υπονόμευε τη δουλειά μου τους επόμενους μήνες.

Λυπάμαι βαθιά που το ταξίδι μου στην Ιρλανδία – τη χώρα για την οποία ήμουν τόσο υπερήφανος να εκπροσωπώ ως δημόσιος υπάλληλος για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου – προκάλεσε τέτοια ανησυχία και αναστάτωση. Πάντα προσπαθούσα να ακολουθήσω όλους τους σχετικούς κανονισμούς COVID-19 στην Ιρλανδία και κατάλαβα ότι ακολούθησα όλες τις σχετικές Οδηγίες για τη δημόσια υγεία, ιδίως μετά την επιβεβαίωση του αρνητικού τεστ για τον COVID-19. Επαναλαμβάνω την ειλικρινή συγγνώμη μου προς τον ιρλανδικό λαό για τα λάθη που έκανα κατά την επίσκεψή μου. Ο ιρλανδικός λαός έχει καταβάλει απίστευτες προσπάθειες για τον περιορισμό του κορονοϊού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει εσάς και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να νικήσει αυτήν την τρομερή πανδημία.

Επιτρέψτε μου να πω από την καρδιά ότι εκτιμώ πλήρως και αναγνωρίζω την πρόκληση που παρουσιάζει η πανδημία COVID-19 στην κοινωνία μας και στην παγκόσμια οικονομία. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, ήμουν στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση.

Αναγνωρίζω και εκτιμώ τον καταστροφικό αντίκτυπο του COVID-19 σε ανθρώπους και οικογένειες και καταλαβαίνω πλήρως την αίσθηση του πόνου και του θυμού τους όταν αισθάνονται ότι αυτοί που βρίσκονται στη δημόσια υπηρεσία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αναμένονταν από αυτά.. Είναι σημαντικό να δηλώσω ότι δεν παραβίασα κανένα νόμο. Ως δημόσιος εκπρόσωπος θα έπρεπε να είμαι πιο αυστηρός στην τήρηση των οδηγιών Covid.

Ήταν η τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως Ευρωπαίος Επίτροπος, πρώτα στη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη και μετά στο Εμπόριο. Πιστεύω ότι το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κορυφαίο επίτευγμα της κοινής ηπείρου μας: μια δύναμη για ειρήνη και ευημερία όπως αυτή που ποτέ δεν έχει δει ο κόσμος. Πιστεύω επίσης ότι το πεπρωμένο της Ιρλανδίας είναι βαθιά ευρωπαϊκό και ότι το μικρό, υπερήφανο, ανοιχτό έθνος μας θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εμπνευσμένο και προληπτικό ρόλο στην καρδιά της ΕΕ.

Παραμένω πεπεισμένος ότι σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και αναταραχές, η σημασία της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη παραμένει πρωταρχική. Ήταν η προτεραιότητά μου ως Επίτροπου Εμπορίου της ΕΕ να ενισχύσω αυτόν τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στο εμπόριο και να ενισχύσω την ικανότητα της Ευρώπης να προστατευθεί από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του πολυμερούς συστήματος ανοιχτού, δίκαιου και βασισμένου σε κανόνες εμπορίου και να συνεχίσει να επιδιώκει μια θετική μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Το Brexit αποτελεί επίσης μια σημαντική πρόκληση για την ΕΕ και ιδιαίτερα για την Ιρλανδία, για την οποία έχω εμπλακεί κεντρικά από την αρχή. Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την Ιρλανδία μπροστά και το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για να επιτύχουν μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη εμπορική συμφωνία. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της ΕΕ και του ΗΒ δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο Φον Ντερ Λάιεν, τους συναδέλφους μου Επιτρόπους, τα μέλη του Συμβουλίου και τους ευρωβουλευτές για την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή τους από τη στιγμή του διορισμού μου ως Επιτρόπος Εμπορίου της ΕΕ. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Υπουργικό Συμβούλιο, την ομάδα και την οικογένειά μου για την υποστήριξή τους».

 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησε τον Φιλ Χόγκαν για τις υπηρεσίες που προσέφερε τονίζοντας ότι από τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων περιμένει να είναι πιο προσεκτικά.

Παράλληλα ανέφερε ότι προσωρινά τα καθήκοντα του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ αναλαμβάνει ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Χθες το βράδυ ο Φιλ Χόγκαν υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Επιτρόπου Εμπορίου», δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Το σέβομαι. Είμαι πολύ ευγνώμων στον Φιλ Χόγκαν για την ακούραστη και επιτυχημένη δουλειά του ως Επιτρόπου και ως μέλους του Σώματος των Επιτρόπων. Τον ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη συμβολή του στο έργο της Επιτροπής, όχι μόνο σε αυτό το πόστο, αλλά και στο προηγούμενο, όταν ήταν Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τις τελευταίες ημέρες συζήτησα με τον Φιλ Χόγκαν για τις κινήσεις του στην Ιρλανδία, υπό το φως των πληροφοριών που προέκυψαν σχετικά με τον σεβασμό των οδηγιών για τη δημόσια υγεία στην Ιρλανδία. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και οι Ευρωπαίοι κάνουν θυσίες και δέχονται οδυνηρούς περιορισμούς, αναμένω από τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όσον αφορά στη συμμόρφωση με τους ισχύοντες εθνικούς ή περιφερειακούς κανόνες ή συστάσεις».

«Σύμφωνα με το άρθρο 246 της Συνθήκης, εναπόκειται τώρα στην ιρλανδική κυβέρνηση να παρουσιάσει κατάλληλους υποψηφίους για τη θέση του Επιτρόπου. Όπως και στο παρελθόν, θα καλέσω την ιρλανδική κυβέρνηση να προτείνει μια γυναίκα και έναν άνδρα. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις θα αναλάβει προσωρινά ευθύνες για τα εμπορικά θέματα. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα αποφασίσω για την τελική κατανομή χαρτοφυλακίων στο Σώμα των Επιτρόπων», κατέληξε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΕΝ: Πέντε ελληνικοί δήμοι υποψήφιοι για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030

admin

ΕΕ: Παιδιά 3 στους 10 αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά

admin

Σ. Μισέλ: Αυξάνουν τις εντάσεις οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων

admin

Eπικεφαλής του ΠΟΥ: Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει

admin

Βέμπερ: Στεκόμαστε με αλληλεγγύη προς την Κύπρο – Απορρίπτουμε την τουρκική θέση μίας λύσης δύο κρατών

admin

X. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν την πανδημία

admin

Θετικές εξελίξεις για το κράτους δικαίου «δείχνει» νέα έκθεση της Ε.Ε. – Τα «αγκάθια» για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

admin

Μασράλι για Βαρώσια: Η ΕΕ συνεχίζει να καθοδηγείται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

admin

Πάτρα: Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου στην Κωνσταντινουπόλεως με χρήματα από το ΕΤΠΑ

admin

Σητεία: η γενέτειρα του Βιτσέντζου Κορνάρου αναπλάθεται και αναδεικνύει τη γοητεία της

admin

«Η συνοχή δίπλα μας» το παράδειγμα του GREENCREW

admin