Image default
Ευρώπη

Ευρωπαϊκό «τελεσίγραφο» στην Τουρκία

Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά συνεχίζει να παρακολουθούν τα γερμανικά ΜΜΕ, εστιάζοντας στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο και τη συμφωνία για επεξεργασία καταλόγου κυρώσεων προς την Τουρκία.

Ο γερμανικός τύπος συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. και αναλύσεις για την άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο και τη συμφωνία για επεξεργασία καταλόγου κυρώσεων προς την Τουρκία.

Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ε.Ε. θέτει τελεσίγραφο στην Τουρκία για τη διαμάχη με το φυσικό αέριο» το δίκτυο n-tv σημειώνει ότι «σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες υπήρξε ευρεία συναίνεση για την προετοιμασία των κυρώσεων». Στο πλαίσιο της διένεξης Ελλάδας-Toυρκίας για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο η αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή, παρατηρεί το n-tv, «εγείρει ανησυχία στην Ε.Ε. ότι η διαμάχη μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική κλιμάκωση».

Στη συνέχεια υπενθυμίζει τα εξής: «Η Ε.Ε. θεωρεί τις τουρκικές γεωτρήσεις παράνομες και ως εκ τούτου έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα. Πρώτες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων όσων συμμετέχουν στις γεωτρήσεις είχαν ήδη επιβληθεί από τον Φεβρουάριο. Επίσης το 2019 είχε αποφασιστεί να περιοριστεί η κατανομή κονδυλίων της Ε.Ε. και να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για τις αερομεταφορές. Εντούτοις εδώ και καιρό Ελλάδα και Κύπρος ζητούσαν πιο αυστηρές κυρώσεις.»

H διένεξη για το φυσικό αέριο γνωρίζει έκτοτε νέα κλιμάκωση, ωστόσο «εντός της Ε.Ε. υπάρχει ασυμφωνία ως προς το πόσο αυστηρές κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν (σσ: από εδώ και πέρα). Χώρες, όπως η Γερμανία, θα προτιμούσαν πρώτα να ξεκινήσουν περαιτέρω διπλωματικές πρωτοβουλίες. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να διαμεσολαβήσει στην ελληνοτουρκική διένεξη- μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία».

Ίσινγκερ: Tα γερμανικά συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τα γαλλικά

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel o Bόλφανγκ Ίσινγκερ, Γερμανός διπλωμάτης και προεδρεύων της Διάσκεψης του Μονάχου σχολιάζει την τάση της Γαλλίας να κινείται συχνά μόνη της, όπως πρόσφατα στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών. «Ο Μακρόν δεν φοβάται να εκτοξεύει “ρητορικoύς πυραύλους”» αναφέρει ο Ίσινγκερ και συμπληρώνει:

«Θα μπορούσε κάποια στιγμή να υπάρξει και μια πρωτοβουλία από τη Γερμανία. Στη Γερμανία είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι οι Γάλλοι θα ήθελαν να μας έχουν του χεριού τους. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Παίρνω το παράδειγμα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Φυσικά σήμερα τα γερμανικά συμφέρονται δεν ταυτίζονται με τα γαλλικά. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία όσο πιο κοντά γίνεται στην Ευρώπη. Η Γαλλία έχει ένα άλλο σημείο εκκίνησης: Η αλληλεγγύη μας – όπως προκύπτει από τη Συνθήκη της Λισαβόνας- στη σύγκρουση Ελλάδας-Toυρκίας στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. πρέπει πάνω απ‘ όλα να ισχύει για το κράτος-μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα. Και ερωτώ: Η γερμανική εξωτερική πολιτική είναι εντελώς απαλλαγμένη από το να σκέφτεται πρώτα τα δικά της συμφέροντα αντί των ευρωπαϊκών; Για παράδειγμα, έχουμε λάβει υπόψιν στη συζήτηση για την στάθμευση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στη Γερμανία τα συμφέροντα της Πολωνίας, των βαλτικών χωρών ή άλλων εταίρων και γειτόνων μας; Όχι. Στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2; Όχι. Κάποιες φορές φαινόμαστε απερίσκεπτοι στα μάτια των εταίρων μας και όχι πάντα ως οι καλύτεροι Ευρωπαίοι».

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Οι συστάσεις για τα ταξίδια- Στο επίκεντρο το πράσινο πιστοποιητικό

admin

Ανησυχίες Βρυξελλών για το αλαλούμ των κρατών μελών σχετικά με τους προμηθευτές 5G

admin

Έξι βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε ενόψει της ιταλικής προεδρικής κούρσας

admin

Εκνευρισμός Ουκρανίας για την απάθεια του Βερολίνου στην κρίση με Ρωσία

admin

Αποστολή Κιέβο: Η ΕΕ ζητά την ψυχραιμία των ΗΠΑ, ενώ η Ουκρανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα

admin

Δανία: Καταδικασμένος για απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια ο νέος επικεφαλής ακροδεξιού κόμματος

admin

Η Πορτογαλία καθυστερεί το 5G και απειλείται με προσφυγή στο ευρωδικαστήριο

admin

Η Ευρώπη έχει να χάσει πιο πολλά σε μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

admin

«Ουκρανικό»: «Καμία διαφορά δεν έχουμε με τους Ευρωπαίους» λέει η Ουάσινγκτον

admin

Στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί προετοιμάζονται…

admin

«Ρωγμές» στον συνασπισμό υπέρ της λιτότητας στην ΕΕ

admin

«Συμπτώματα» της Όμικρον και στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης

admin