Image default
Ευρώπη

Εμπρηστική ρητορική από την Τουρκία με φόντο το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο

Το κλίμα έντασης στην ανατολική Μεσόγειο συντηρεί η Άγκυρα παρά την ευρωπαϊκή προειδοποίηση για κυρώσεις αν συνεχιστούν οι έκνομες ενέργειες της γειτονικής χώρας και δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξή του χθες στο τουρκικό δίκτυο «A Haber» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως τo Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, προσθέτοντας παράλληλα πως «οι Navtex θα συνεχιστούν». «Συνεχίζουμε τη δουλειά και την έρευνά μας και το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει να εργάζεται στην περιοχή για άλλες 90 ημέρες» είπε.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας χαρακτήρισε αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει τα δικαιώματά της. Δεν μας αφορά αυτό (για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος). Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;» διερωτήθηκε. 

Ο ίδιος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδεικνύει ίση μεταχείριση στις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της «σε κάθε κυβικό μέτρο υδάτων» στην περιοχή.

Απαντώντας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πρωτοφανείς» τις παραπάνω δηλώσεις, τονίζοντας παράλληλα πως «η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. «Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους» προστίθετο στην ανακοίνωση.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Δεν άναψε «πράσινο» για την ενταξιακή διαδικασία με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

admin

ΕΕ: «Παραμένουμε εντατικά συνδεδεμένοι με την Τουρκία σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος»

admin

Η ΕΕ καταδικάζει τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο της Ουγγαρίας

admin

Το Λονδίνο πρωτεύουσα της Ευρώπης στη δημιουργία unicorns

admin

Αναζητώντας τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης: Απαίτηση Ελλάδας και Ευρώπης η Τουρκία να συμβαδίσει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

admin

Δένδιας: Η ΕΕ οφείλει να υποστηρίζει τη δημοκρατία και όσους αγωνίζονται γι’ αυτήν

admin

Η ΕΕ θα αγοράσει επιπλέον 150 εκατ. εμβόλια της Moderna

admin

Μπορέλ: Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επηρεάζονται από το Κυπριακό

admin

Λισαβόνα: O Μ. Βορίδης θα παρουσιάσει τις δομικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση

admin

Αντίδραση Γερμανίας στον αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο της Ουγγαρίας

admin

Κοινή δήλωση ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά κατά της Λευκορωσίας

admin