Image default
Ευρώπη

Η Επιτροπή αναζητά ιδέες για την κλιματική αλλαγή, πράσινες πόλεις και την καταπολέμηση του καρκίνου

Η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής ιδεών για να συγκεντρώσει τις απόψεις και τις ιδέες των πολιτών σχετικά με τρόπους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καταπολέμησης του καρκίνου, οικοδόμησης κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων και εξασφάλισης υγιών ωκεανών, εδαφών και τροφίμων.

Οι ιδέες που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό των νέων αποστολών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», οι οποίες αποτελούν ένα νέο στοιχείο που εισάγεται με το επόμενο πρόγραμμα-πλαίσιο καινοτομίας. Εμπνεόμενες εν μέρει από την αποστολή «Απόλλων 11» με την οποία ο άνθρωπος πήγε στη Σελήνη, οι ευρωπαϊκές αποστολές έρευνας και καινοτομίας φιλοδοξούν να βρουν λύσεις για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Έτσι συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου καθώς και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έχουν οριστεί πέντε τομείς αποστολών. Κάθε αποστολή αποτελεί ένα χαρτοφυλάκιο διεπιστημονικών και διακλαδικών δράσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Οι αποστολές στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” θα συμβάλουν στον καθορισμό σαφών στόχων και στην εξεύρεση λύσεων για κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, ενώ θα καταστήσουν αποτελεσματικότερη τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Γι’ αυτό, καλούμε τους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους, να διατυπώσουν προτάσεις και να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους. Μαζί θα καταστήσουμε την Ευρώπη υγιέστερη, πιο πράσινη και πιο ανθεκτική».

Η Επιτροπή εμπλέκει τους Ευρωπαίους στον σχεδιασμό και τη δημιουργία αποστολών που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις ανάγκες τους. Τον Ιούνιο, τα συμβούλια των αποστολών, στα οποία συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα ανεξάρτητων ειδικών, παρουσίασαν τις πρώτες τους προτάσεις για αποστολές της ΕΕ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώθηκαν διαδικτυακές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, στις οποίες οι πολίτες μπορούσαν να καταθέσουν τις προτεραιότητές τους. Τα αποτελέσματα της τελευταίας πρόσκλησης για υποβολή ιδεών θα παρουσιαστούν στις διαδικτυακές Ευρωπαϊκές Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας (22-24 Σεπτεμβρίου 2020). Οι αποστολές που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν στα τέλη του 2020 και θα ξεκινήσουν το 2021.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Σχετικα αρθρα

Μετά από 16 χρόνια «Μερκελισμού», τι ακολουθεί στη Γερμανία και την Ευρώπη;

admin

Ο κλάδος της φιλοξενίας ζητά την κατάργηση των μασκών

admin

Η διακήρυξη Φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και το στοίχημα της ΕΕ

admin

Πρώην πρόεδρος της Σερβίας: Η Merkel γνωρίζει ότι ο Vučić υπονομεύει τη δημοκρατία

admin

#SOTEU: Τα Βασικά θέματα της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας της von der Leyen

admin

Προβληματισμός ΕΕ για την αυξανόμενη βία κατά δημοσιογράφων- Έρχεται σύσταση και ν/σχ

admin

Σκάνδαλο Pegasus: Ευρωπαίος Επίτροπος καλεί για επείγουσα δράση

admin

Μ. Σχοινάς: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές κινήσεις Αφγανών προς τα ευρωπαϊκά σύνορα».

admin

Σύνοδο για ευρωπαϊκό στρατό θα συγκαλέσουν Ντερ Λάιεν – Μακρόν

admin

Θα φέρει το Αφγανιστάν πιο κοντά ΕΕ-Τουρκία;

admin

Αλ. Χαρίτσης: Ούτε 3 μέρες δεν άντεξαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες εξαπάτησης στην ΔΕΘ

admin

Ν. Ηλιόπουλος: Αύξηση στον μισθό και παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ

admin