Image default
Οικονομία

Λαγκάρντ: Βλέπουμε ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες, μετά τις σοβαρές διαταραχές που γνώρισε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία το β’ τρίμηνο από τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

Το επίπεδο της δραστηριότητας, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων εβδομάδων, παραμένει ακόμα αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν την πανδημία του κορονοϊού, όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι αν και ο μεταποιητικός κλάδος συνεχίζει να βελτιώνεται, η ορμή στον κλάδο των υπηρεσιών έχει κάπως επιβραδύνει το τελευταίο διάστημα.

“Η ισχύς της ανάκαμψης περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα. καθώς συνεχίζει να εξαρτάται από την μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία των μέτρων περιορισμού”, ανέφερε.

“Η εγχώρια ζήτηση έχει καταγράψει σημαντική ανάκαμψη από τα χαμηλά της, αν και η αυξημένη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές συνεχίζει να επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός μετριάζεται από τις χαμηλές τιμές στην ενέργεια και τις αδύναμες πιέσεις στις τιμές στο πλαίσιο της υποτονικής ζήτησης και της αδυναμίας στην αγορά εργασίας”, πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η σημαντική τόνωση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής παραμένει αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμη βάση. “Επομένως, αποφασίσαμε να επανεπιβεβαιώσουμε την διευκολυντική στάση της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε.

Επανέλαβε ταυτόχρονα την έκκληση της για “μια φιλόδοξη και συντονισμένη” δημοσιονομική στάση, υπό το πρίσμα της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της κρίσης θα πρέπει να είναι “όσο το δυνατόν περισσότερο στοχευμένα και προσωρινά”, ανέφερε.

Συρρίκνωση 8% το 2020

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα και τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, οι οποίες “βλέπουν” μικρότερη ύφεση για το 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 8,0% το 2020 (έναντι της εκτίμησης για -8,7% στις προβλέψεις του Ιουνίου), ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,0% (5,2% τον Ιούνιο) και για το 2022 ανάπτυξη 3,2% (3,3% τον Ιούνιο).

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πάντως ότι οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και συνολικά οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν καθοδικοί.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται να διαμορφωθεί το 2020 σε 0,3% (αμετάβλητο σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουνίου), ενώ το 2021 αναμένεται να ενισχυθεί στο 1% (από 0,8% τον Ιούνιο) και το 2022 στο 1,3%(χωρίς μεταβολή).

Στο “ραντάρ” της ΕΚΤ και η πορεία του ευρώ

Όσον αφορά την πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες. “Η αποστολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών, εάν ωστόσο η ανατίμηση του ευρώ επηρεάζει την αποστολή μας, αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και το εξετάζουμε”, ανέφερε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης.

Σχετικα αρθρα

Έρχεται τροπολογία για τη μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα 5 νησιά με δομές φιλοξενίας μεταναστών

admin

Στήριξη νεοφυών λόγω covid: Οι πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους για το πρόγραμμα

admin

Επτά πολίτες ρωτούν για το «Ελλάδα 2.0» – Οι διάλογοι με Μητσοτάκη- Φον Ντερ Λάιεν

admin

Πράσινο φως για τα 748 εκατ. ευρώ από το Eurogroup – Μόνιμη η μείωση ΦΠΑ σε 5 νησιά

admin

ΑΔΜΗΕ: Από το καλοκαίρι η ηλεκτροδότηση της Κρήτης μέσω διασύνδεσης Χανίων-Πελοποννήσου

admin

Η Πολωνία σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

admin

Π. Ντόναχιου: Βέβαιος ότι σήμερα το Eurogroup θα αποδεσμεύσει 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

admin

Πάνω 12 θέσεις τη διετία 2019-20 η Ελλάδα στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας

admin

Κλ.Ρέγκλινγκ: Πιο ισχυρός βγήκε από το 2020 ο ESM

admin

Χ. Σταϊκούρας: Ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

admin

ΤτΕ-Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα άντεξε στον Covid

admin