Image default
Πρώτο Θέμα

H EE πρέπει να σταθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

Του Ferdinando Giugliano

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά απλό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα κράτος μέλος, η Ελλάδα, αντιμετωπίζει εδαφικές αξιώσεις από μια γειτονική της χώρα, την Τουρκία.

Ωστόσο, αντί να συσπειρωθούν πίσω από την Ελλάδα, αρκετές χώρες της ΕΕ ακολουθούν μια αμφίσημη προσέγγιση, καθώς φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας αντιπαράθεσης με την Άγκυρα.

Αυτό θέτει ένα θεμελιώδες ζήτημα για το μπλοκ των “27”: Ποια η σημασία της ύπαρξης αυτού του κλαμπ χωρών εάν αυτό δεν είναι έτοιμο να προστατεύσει τα μέλη του;

Ο κίνδυνος της διστακτικής στάσης

Οι δισταγμοί κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας στην Αθήνα, λίγα χρόνια μετά τον τουλάχιστον ατυχή χειρισμό από πλευράς ΕΕ της κρίσης δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Κινδυνεύουν επίσης να δημιουργήσουν επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο να αφορά όλα τα κράτη μέλη. Εάν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις εντός της ΕΕ, το ίδιο θα μπορέσουν να κάνουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Η Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να επαναχαράξει τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα. Όμως οι μακροχρόνιες διεκδικήσεις της έχουν λάβει νέα ένταση υπό το φως των πρόσφατων ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει γίνει πιο επιθετική στην διείσδυσή της στην περιοχή.

Η διπλωματική διαμάχη απειλεί τώρα να κλιμακωθεί σε πραγματική στρατιωτική σύγκρουση, καθώς οι δύο χώρες εμπλέκονται σε στρατιωτικές αψιμαχίες σε μια όλο και πιο τεταμένη περιοχή του κόσμου, η οποία περιλαμβάνει τη Λιβύη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Κύπρος, έτερο κράτος – μέλος της ΕΕ, αντιμετωπίζει επίσης τουρκικές διεκδικήσεις.

Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, τα ιδρυτικά ντοκουμέντα της ΕΕ, μιλούν ρητά για την ανάγκη ανάπτυξης “αμοιβαίας πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών”. Πράγματι, η Γαλλία έχει υποστηρικτική στάση έναντι της Ελλάδας, ωστόσο άλλες χώρες είναι πιο “προσεκτικές”.

Η Γερμανία και η Ιταλία είναι πιο επιφυλακτικές όσον αφορά μια πιθανή υπονόμευση των ισχυρών οικονομικών δεσμών τους με την Τουρκία. Φοβούνται επίσης μια υπαναχώρηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις συμφωνίες της χώρας του με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, η οποία θα προκαλούσε νέες εισροές μεταναστών σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Ώρα αποφάσεων η Σύνοδος Κορυφής

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνέλθουν σε δύο εβδομάδες για να συζητήσουν την συγκεκριμένη κρίση. Η απεμπλοκή των ΗΠΑ από την περιοχή καθιστά ακόμη σημαντικότερο τα κράτη μέλη να συμπήξουν ένα ενιαίο μέτωπο.

Πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στην υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία στην περίπτωση που η τελευταία δεν κινηθεί σε κατεύθυνση ουσιαστικής αποκλιμάκωσης. Το μπλοκ έχει ήδη πλήξει με απαγόρευση ταξιδίων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων δύο Τούρκους πολίτες τον Φεβρουάριο.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει και ορισμένα άλλα διλήμματα εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει να αποφασίσει εάν θα παγώσει τη σχέση της με τη Ρωσία, μετά τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και πώς θα χειριστεί τυχόν εξωτερική επέμβαση ενάντια στις διογκούμενες πολιτικές διαμαρτυρίες στη Λευκορωσία.

Πρέπει να επιλέξει εάν θα ακολουθήσει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι στην Κίνα, μετά τις αυταρχικές κινήσεις του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Πάνω απ’ όλα, πρέπει να αναλογιστεί τι θα πράξει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ και αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO).

Η περίπτωση της Ελλάδας δίνει στην ΕΕ την ευκαιρία να σχηματίσει ένα ισχυρό και ενιαίο μέτωπο εν όψει μιας εξωτερικής απειλής. Εάν η αλληλεγγύη συνεχίζει να έχει κάποια αξία ως έννοια, τώρα είναι η ώρα αυτό να αποδειχθεί.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin

Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων – Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις

admin