Image default
Οικονομία

Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη

Τους άξονες της οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης, για τους επόμενους κρίσιμους μήνες, φέρνει στην πρώτη γραμμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα το απόγευμα, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, αλλά και στην αυριανή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει τα μέτρα που θα απαντούν στις άμεσες ανάγκες της κοινωνίας. Στόχος των παρεμβάσεων, είναι η δόμηση ενός περιβάλλοντος, που θα ωθήσει τη χώρα σε μία δυναμική επανεκκίνηση εντός του 2021. Μία επανεκκίνηση που θα στηθεί επάνω σε… ψηφίδες με ειδικό βάρος. Όπως είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η προσέλκυση επενδύσεων και η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, που βρέθηκαν σε… μέγγενη, ελέω των επιπτώσεων της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πτυχές του σχεδίου

“Είμαστε στο μέσον του ποταμού και με το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα περάσουμε στην απέναντι όχθη”. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, πριν από τη σημερινή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου. Το… οικονομικό πακέτο θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος όσων επλήγησαν από την κρίση, προκειμένου να παραμείνει ο παραγωγικός ιστός στη θέση του. “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράφει τον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό, όμως το βάρος θα πέσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης. Σε άλλες συνθήκες, η ομιλία του θα είχε πιο οραματικό χαρακτήρα, με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια θα επιχειρηθεί η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, με βάση και τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, κρίθηκε ότι η ομιλία πρέπει να δίνει απαντήσεις στις άμεσες ανάγκες”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση της ισχύος των προσωρινών μειώσεων στον ΦΠΑ και των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.

Στο πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόκειται για μία κίνηση που θα ενισχύσει τα εισοδήματα στην οικονομία, που έχουν πληγεί από την κρίση του κορoνοϊού. Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της ανακοίνωσης περαιτέρω μέτρων, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά (κάτι που ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει από τη Χάλκη). Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στα αναδρομικά των συνταξιούχων (με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο αναμένεται να δοθεί ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους) ενώ θα εστιάσει και στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Πρόκειται για ένα τρίπτυχο, το οποίο ξεκινά από τα εξοπλιστικά προγράμματα, περνάει μέσα από την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και φτάνει στην ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, θα ανακοινώσει την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ (συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ) και θα προαναγγείλει την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών.

“Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί μέτρα που ξεπερνούν τα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθεί και η μόχλευση των μέτρων ρευστότητας, η συνολική προστιθέμενη αξία των μέτρων ξεπερνά τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τα επιπλέον μέτρα, η συνολική προστιθέμενη αξία των μέτρων θα ξεπεράσει τα 24 δισεκατομμύρια”, σχολιάζουν παράγοντες της κυβέρνησης. Ήδη, με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στα άλλα:

*Επεκτείνεται η υποχρεωτική μείωση ενοικίων σε συγκεκριμένους κλάδους για ένα μήνα.

*Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και για τον Οκτώβριο.

*Επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” μέχρι τέλος του έτους.

*Προβλέπεται τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, με διαθέσιμο ποσό πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που θα καλύπτει ακόμα και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή.

Σχετικα αρθρα

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin

Κατασκευές: Οι προοπτικές, το ανεκτέλεστο «μαμούθ», ο παράγοντας «χρηματοδότηση» – Ποιες είναι οι προκλήσεις

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin