Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Αναμονή σε μικρό εύρος διαπραγμάτευσης

Σε εύρος διακύμανσης 50 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Ιουνίου και μετά με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή συρρίκνωση στην πρόοδο του χρόνου. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η εξέλιξη της πανδημίας έχουν δημιουργήσει ένα πέπλο επενδυτικών αναστολών περιορίζοντας το πλήθος των αντισυμβαλλόμενων με βάση τα επίσημα στοιχεία στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2018.

Η μεγάλη εικόνα έχει επηρεαστεί κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος κινείται οριζόντια και παρά το ενθαρρυντικό άκουσμα των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου το ενδιαφέρον είναι υποτονικό, αναμένοντας ενδεχομένως την τελική διατύπωση της πρότασης για την ελληνική bad bank καθώς και απτά δείγματα γραφής από τις σκοπούμενες τιτλοποιήσεις που φθάνουν σε στάδιο ωρίμανσης.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Ελληνική Αγορά παρά τις επιμέρους εμποροβιομηχανικές εξαιρέσεις παραμένει τραπεζοκεντρική και ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αλλάξει επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλακτική δυναμική αν δεν υπάρξει κάποια συνεισφορά ενδιαφέροντος από τον εν λόγω κλάδο.

Η έλευση του Σεπτεμβρίου πάντως συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, έστω και σε αυτό το πεδίο των επιμέρους εξαιρέσεων. Τα καλά αποτελέσματα των ΟΤΕ, Τερνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΔΕΗ έτυχαν θετικής υποδοχής από την αγορά η οποία δείχνει να μην έχει χάσει ακόμα τα θεμελιώδη αντανακλαστικά της.

Είναι ζητούμενο να διατηρηθεί αυτή η αίσθηση επαρκούς αξιολόγησης της κερδοφορίας καθώς η αποτελεσματική τιμολόγηση του μέλλοντος είναι η πεμπτουσία του επενδυτικού κίνητρου για τα χρηματιστήρια. Σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης υπάρχει και μια σειρά εταιριών που δείχνει να επιστρέφει σταδιακά σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό κανονικότητας επικοινωνώντας καλύτερες τάσεις στο ξεκίνημα του γ’ τριμήνου (ΟΠΑΠ, Jumbo, Quest).

Ενδεχομένως το παράθυρο που ανοίγεται την ερχόμενη εβδομάδα με το επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ να ενισχύσει την παρουσία ξένων κεφαλαίων που μέχρι τώρα εν συνόλω είναι σταθερά πωλητές σε όλους τους μήνες του 2020 (497 εκατ. ευρώ). Τεχνικά δεν έχουν αλλάξει και πολλά αφού το σύρσιμο επί τρεις μήνες του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος διακύμανσης έχει οδηγήσει σε μια ατασική Αγορά Το φαινόμενο της μεσοπρόθεσμης πλάγιας κίνησης δεν είναι νέο, αντίστοιχο μοτίβο είχε παρατηρηθεί από το Φθινόπωρο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2017 και η εκτόνωση του είχε βγάλει μια ισχυρή ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη.

 Προς το παρόν «οι μηχανές» φαίνεται να παραμένουν σβηστές καθώς δεν υπάρχει το καύσιμο από τις συναλλαγές που θα μπορούσε να οδηγήσει προς μία ανοδική ή καθοδική διαφυγή ενώ η σύγκλιση των μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων εφάπτεται πλέον πάνω στις ημερήσιες κινήσεις του Γενικού Δείκτη αναιρώντας συνεχώς τα προηγούμενα σήματα κατεύθυνσης της τάσης με τους ταλαντωτές να βρίσκονται στην απόλυτη ουδετερότητα. Το πιο ενδιαφέρον τεχνικό στοιχείο ίσως είναι καθοδική πορεία του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται στις 691 μονάδες, 7% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και δεν αποκλείεται η πάροδος του χρόνου να φέρει τον κινητό μέσο στις παρυφές του εύρους διαπραγμάτευσης που είναι οι 680 μονάδες αυξάνοντας έτσι το βαθμό σημαντικότητας ενός πιθανού ανοδικού ξεσπάσματος. Κατά τα λοιπά, όσο το εύρος κίνησης (610 – 660) διατηρείται δεν αναμένεται δράση προς την μία ή την άλλη πλευρά αναθεωρώντας κάποια δυνητικά επίπεδα άμεσης προσέγγισης.

 Στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο απόγευμα και το περιεχόμενο των οικονομικών εξαγγελιών αναμένεται να στραφεί το ενδιαφέρον της οικονομικής ειδησεογραφίας καθώς θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικές με την διάθεση του πακέτου ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις. Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο, χωρίς το μέρισμα των 3 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Κλουκίνας την Δευτέρα ενώ την Πέμπτη αποκόπτεται το μέρισμα 0,095 λεπτών από την Βογιατζόγλου.

Με μικρότερο ρυθμό συνεχίζονται τα αποτελέσματα εξαμήνου και την άλλη εβδομάδα με τις KΡΙ- ΚΡΙ και την Epsilon Net να παίρνουν την σκυτάλη την προσεχή Τρίτη, την Autohellas να ακολουθεί την Τετάρτη και την Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας να συνεχίζει την Πέμπτη.

Tην προσεχή Πέμπτη θα ξεκινήσει ψηφιακά το 15ο επενδυτικό συνέδριο του Λονδίνου υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών που αφορά την παρουσίαση ελληνικών εταιριών σε επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων σε μετοχές και δείκτες για τον μήνα Σεπτέμβριο ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα γίνουν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE/Russel.

Μάνος Χατζηδάκης

BETA SEC

Σχετικα αρθρα

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών IV

admin

Γιατί οι αγορές θα πέσουν(;) πριν ξανανέβουν…

admin

Tο νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις

admin

Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση

admin

Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει για την ανάκαμψη

admin

Παγκόσμια ανάκαμψη: Τα διόλου ευχάριστα “μηνύματα” από την κεντρική τράπεζα της Κίνας

admin