Image default
Πρώτο Θέμα

Τουρκία: Το ΔΝΤ έρχεται,ο Ερντογάν φεύγει…

Οι Τούρκοι σε απόγνωση συσσωρεύουν χρυσό στα σπίτια τους(!)  καθώς ξεδιπλώνεται η χρηματοπιστωτικη κριση της χώρας που φερνει ολο και πιο κοντα το ΔΝΤ και την πτώση του Ερτογαν.

Όταν το Μεγάλο Παζάρι στην Κωνσταντινούπολη, μια από τις παλαιότερες αγορές του κόσμου και ένας μεγάλος κόμβος εμπορίας χρυσού, άνοιξε ξανά τις πόρτες του στις αρχές Ιουνίου μετά από διακοπή λειτουργίας λογω κοροναϊού, μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν μπροστά από καταστήματα χρυσού και κοσμηματοπωλεία καθώς οι τηλεφωνικές παραγγελίες έρχονταν από όλους σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με εμπόρους και πωλητές.

«Είμαι στο Bazaar για 20 χρόνια και δεν το είχα ξαναδεί», δήλωσε ο Ozgur Anik, γενικός διευθυντής της Ozak Precious Metals AS. «Όταν οι τιμές του χρυσού είναι σε ρεκόρ, οι άνθρωποι συνήθως πωλούν το χρυσό τους. Αυτή τη φορά, συνέχισαν να αγοράζουν περισσότερα. “

Ο μέσος ημερήσιος όγκος χρυσού που πωλήθηκε στο Bazaar αυξήθηκε στις 4.500 από περίπου 450 κιλά, είπε ο κ. Anik και άλλοι έμποροι. Η εγχώρια παραγωγή χρυσού δεν αρκούσε. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, η Τουρκία εισήγαγε χρυσό 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 153% από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου.

Η δίψα για χρυσό υπήρξε σήμα κατατεθέν της πανδημίας, οδηγώντας τις τιμές του χρυσού σε ιστορικά υψηλά καθώς ολόκληρες περιοχές της παγκόσμιας οικονομίας σταμάτησαν και πολλοί επενδυτές έψαχναν για ασφαλή καταφύγια. Στην Τουρκία, η αγορά αποτελούσε επίσης ένα μέτρο της αυξανόμενης λαϊκής ανυπακοής έναντι της τουρκικής λίρας καθώς και των αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι τουρκικές αρχές εφάρμοσαν μια διττή οικονομική πολιτική που θεωρήθηκε μη βιώσιμη από τους περισσότερους οικονομολόγους.

Από τη μία πλευρά, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά – γεγονός που καθιστούσε τη λίρα ελκυστική λόγω του υψηλού πληθωρισμού – ενώ η κυβέρνησή του ανέθεσε στις τράπεζες να αντλήσουν φθηνά δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα ξόδεψε δισεκατομμύρια σε ξένο συνάλλαγμα για να αγοράσει λίρα και να κρατήσει την τιμή της από το να πέσει περαιτέρω.

Όταν ο κοροναϊός παρέλυσε το παγκόσμιο εμπόριο, οι εξαγωγές της Τουρκίας βυθίστηκαν. Εν τω μεταξύ, με τα δανεισμένα μετρητά, τα τουρκικά νοικοκυριά κατακλύστηκαν τα εισαγόμενα προϊόντα, ειδικά το χρυσό, ανοίγοντας κενά στον τρεχούμενο λογαριασμό της χώρας.

Η ζήτηση για χρυσό ήταν τόσο ισχυρή αυτό το καλοκαίρι που η εταιρεια, η οποία κάνει χρυσά νομίσματα που προτιμούν οι παλαιότερες γενιές ζήτησε από τους υπαλλήλους να εργάζονται υπερωρίες, τα Σαββατοκύριακα και ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Ραμαζανιού.

Οι τουρκικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες άνοιξαν εκ νέου, ενώ η κεντρική τράπεζα έλαβε μέτρα για να μειώσει την πιστωτική έκρηξη τον Αύγουστο, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Η λίρα έχει μειωθεί περισσότερο από 20% φέτος με 1 $ να κανει 7,49 λίρες τη Δευτέρα, κοντά στο χαμηλό όλων των εποχών.

Την Παρασκευή, η Moody’s Investors Service υποβάθμισε το δημόσιο χρέος της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών μειώθηκαν. “Τα εξωτερικά τρωτά σημεία είναι όλο και πιο πιθανό να αποκρυσταλλωθούν σε μια κρίση ισοζυγίου πληρωμών”, δήλωσε η Moody’s.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ένα χαμηλό επίπεδο αποθεματικών ήταν φυσιολογικό εν μέσω του ταραχώδους παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Ο χρυσός παίζει έναν μεγάλο ρόλο στην Τουρκία, τόσο στο χρηματοοικονομικό σύστημα όσο και ως «προτιμώμενος» τρόπος  των νοικοκυριών για την προστασία των αποταμιεύσεών τους από το εξασθενημένο νόμισμα και τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό.

Ο σωρός του χρυσού που οι Τούρκοι διατηρούν στο σπίτι εκτιμάται μεταξύ 3.000 και 5.000 μετρικών τόνων. Αυτό κυμαίνεται μεταξύ 190 δισεκατομμυρίων και 310 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές αγοράς, ή μεταξύ 25% και 40% της ετήσιας παραγωγής της Τουρκίας.

Το τουρκικό ταμείο εκδίδει τακτικά χρυσά ομόλογα, ενώ οι τράπεζες έχουν ανοίξει λογαριασμούς χρυσού και πειραματίζονται με χρυσές πιστωτικές κάρτες και χρυσά ΑΤΜ.

Οι συμμετοχές χρυσού έχουν αυξηθεί στην κεντρική τράπεζα, με το χρυσό να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών μεταξύ νομισματικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, τα τουρκικά νοικοκυριά έχουν διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων χρυσού τους στο σπίτι. Από τα τέλη Αυγούστου, οι κάτοικοι είχαν περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις χρυσού σε τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Μακροπρόθεσμα, το στοίχημα του Τούρκου για χρυσό υπήρξε μια σοφή επένδυση. Σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο της Τουρκίας, το μέταλλο απέδωσε τις καλύτερες αποδόσεις τα τελευταία 10 χρόνια, ξεπερνώντας το δολάριο, τα ακίνητα, τα ομόλογα και τα ίδια κεφάλαια.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ή δύο, το γεγονός ότι ο χρυσός ξεπέρασε τις εγχώριες μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος θα έπρεπε να αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα με την τουρκική οικονομία», είπε ο Erik Meyersson, ανώτερος οικονομολόγος της σουηδικής τράπεζας Handelsbanken.

Ένας κυβερνητικός φόρος για αγορές χρυσού, ο οποίος αυξήθηκε σε 1% από 0,2% τον Μάιο, ώθησε μεγάλο μέρος των αγορών στο Μεγάλο Παζάρι και σε άλλες γκρίζες αγορές αυτό το καλοκαίρι, στερώντας από τις τράπεζες τις καταθέσεις χρυσού, στις οποίες βασίζονται για να πληρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Μουσταφά Tuzcuoglu έχει μια ιδέα για το πού πήγε αυτός ο χρυσός.

Ο κατασκευαστής και διανομέας χρηματοκιβωτίων δήλωσε ότι σημείωσε αύξηση 50% στη ζήτηση στο κατάστημά του στην Κωνσταντινούπολη αυτό το καλοκαίρι από την άνοιξη, ειδικά από οικογένειες που αναζητούν λύση για την αποθήκευση του χρυσού τους.

«Οι πελάτες πηγαίνουν για μικρά αλλά υψηλής ποιότητας μοντέλα που κοστίζουν από 400 έως 650 $ και ζυγίζουν 700 λίβρες», είπε. «Κρατούν το ήμισυ των αποταμιεύσεών τους στην τράπεζα και τα μισά στο σπίτι. Αυτό κάνω κι εγώ. “

Σχετικα αρθρα

Rubini:Πως θα πεθάνει η αισιοδοξία των αγορών-Πόσο και πότε θα πέσουν

admin

Ετοιμαστείτε να βάλετε το χέρι στην τσέπη για να ζεστάνετε το σπίτι σας τον χειμώνα

admin

Ο Covid-19, το brain drain, οι “μπάτσοι” στην πόρτα και άλλες περιπέτειες…

admin

Ελλειμμα 10.5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 13 δισ. την περίοδο του Ιανουαρίου -Αυγούστου 2021

admin

Alpha Bank:Επιστροφή των Πληθωριστικών Πιέσεων-Συγκυριακοί και Δομικοί Παράγοντες

admin

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin