Image default
Πρώτο Θέμα

UniCredit:Ύφεση 9,5% φέτος αντί για 16%

Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η UniCredit, στο πλαίσιο των εκτιμήσεών της για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες επίσης “διορθώθηκαν” έντονα. ‘Όπως εξηγεί, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ και για όλες τις χώρες της Ευρώπης, ώστε να αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία του β’ τριμήνου καθώς και τις εξελίξεις σχετικά με τη μετάδοση της COVID-19.

Η επικεφαλής έρευνας της ιταλικής τράπεζας για την Ελλάδα, Τούλια Μπούκο, σημειώνει μιλώντας στο Capital.gr ότι στα τέλη του μήνα η UniCredit θα δημοσιεύσει νέο report για την Ελλάδα, επικαιροποιώντας τις εκτιμήσεις του περασμένου Ιουνίου τόσο σε ό,τι αφορά την πορεία του τουρισμού, όσο και τον αντίκτυπο των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι, η Unicredit σημειώνει πως αναθεωρεί την εκτίμησή της για το ΑΕΠ το 2020 στις ΗΠΑ σε ύφεση 3,6% από ύφεση 7,3% πριν και στην ευρωζώνη σε ύφεση 8% από ύφεση 11% πριν, μειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2021 (ΗΠΑ: + 2,9% από + 6,3%, ευρωζώνη : + 5% από + 8%).

Το μέγεθος των αναθεωρήσεων όπως τονίζει είναι σημαντικό, αλλά γενικότερα το story της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά δεδομένου ότι οι νέες προβλέψεις αντικατοπτρίζουν κυρίως την πιο ρηχή ύφεση το δεύτερο τρίμηνο και την ακόλουθη μειωμένη δυνατότητα ανάκαμψης.

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη, εξακολουθεί να εκτιμά ότι το ΑΕΠ στα τέλη του 2021 θα κινηθεί πολύ κάτω από τα επίπεδα προ-πανδημίας. Το βασικό της σενάριο συνεχίζει να υποθέτει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 θα εξασθενίσει σταδιακά μεσοπρόθεσμα, καθώς θα γίνουν διαθέσιμες βελτιωμένες ιατρικές θεραπείες και άλλες παρεμβάσεις στην υγεία, αλλά το αποτέλεσμα της κρίσης θα είναι η αναπόφευκτη μείωση της παραγωγής μακροπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, μετά και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του β’ τριμήνου, η UniCredit μειώνει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την ύφεση στο σύνολο του έτους και την τοποθετεί πλέον στο 9,5% και όχι σε διψήφιο ποσοστό, από 16% που ήταν οι εκτιμήσεις της τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το 2021, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται ωστόσο πολύ πιο αργή και τοποθετείται στο 4,3% από 11,8% πριν. Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη “διόρθωση”” των εκτιμήσεων της UniCredit για την Ελλάδα φέτος, καθώς στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας είχε προβλέψει πως η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 18,6% (και η ανάπτυξη του 2021 το +15,5%).

UniCredit: Διορθώνει σημαντικά τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία - Ύφεση 9,5% φέτος αντί για 16%

Σε ότι αφορά την ευρωζώνη, η ιταλική τράπεζα σημειώνει πως η πτώση της δραστηριότητας 12,1% σε τριμηνιαία βάση το β’ τρίμηνο πιθανότατα θα ακολουθηθεί από μια ανάκαμψη περίπου 9% στο γ’ τρίμηνο, λόγω της ισχυρής δυναμικής που αποκτήθηκε μετά την άρση του lockdown. Τον Ιούνιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν ήδη επιστρέψει στα επίπεδα προ-κρίσης, ενώ η βιομηχανική και κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν μόλις περίπου 10% χαμηλότερες σε σχέση με πριν την πανδημία, ενώ συνολικά η αύξηση από το χαμηλό του Απριλίου άγγιξε το εντυπωσιακό 20-30%.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιθανό να επιβραδυνθεί σημαντικά στο δ’ τρίμηνο του έτους, όπως εκτιμά, με τη δημοσιονομική πολιτική να παραμένει πάντως υποστηρικτική, αν και ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν στο αποκορύφωμα της κρίσης ενδέχεται να επαναξιολογηθούν σταδιακά καθώς η οικονομία απομακρύνεται από τον “πάτο” της ύφεσης. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην περιοχή για πολλά έτη, αλλά ο αντίκτυπος του επόμενου έτους είναι πιθανό να είναι περιορισμένος και θα αρχίσει να υλοποιείται μόνο από το β’ εξάμηνο.

Σχετικα αρθρα

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin